Ministerul Transporturilor si Ministerul Fondurilor Europene neaga afirmatia facuta de fostul ministru Razvan Cuc potrivit careia proiectul autostrazii Sibiu – Pitesti a fost blocat si nu ar mai beneficia de finantare din partea UE.
„Cei care fac afirmatii ar trebui sa stie ca proiectul SIBIU – PITESTI nu este blocat!”, a scris ministrul Transporturilor, Lucian Bode (foto), sambata pe Facebook.
„Comisia Europeana a solicitat Romaniei, in data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificari privind impactul autostrazii SIBIU-PITESTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeana nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observatii.
Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispozitie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. In cazul in care se solicita informatii suplimentare, se suspenda curgerea acestui termen de 3 luni pana la primirea raspunsului din partea Romaniei.
Ce uita cei care arunca petarde in spatiul public este ca acordul de mediu, parte a acestui proiect, a fost publicat si transmis catre Bruxelles de Guvernul care era atunci la Palatul Victoria, in speta guvernul PSD. Mai exact, de colegii de partid ai domnului Cuc, ministrii Sova si Plumb. Lor ar trebui sa le adreseze intrebari cu privire la ceea ce au transmis la Bruxelles!”, a adaugat Lucian Bode.
Ministrul Transporturilor afirma si ca „Nu e nicio problema, ne-am obisnuit sa deblocam ce a ramas de la PSD”.
„In ultimele doua saptamani, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor au avut loc mai multe intalniri de lucru cu autoritatile implicate, pentru a se raspunde cu celeritate la clarificarile solicitate. Chiar luni, 13.01.2020 va avea loc o intalnire cu toti factorii implicati – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, Agentia Nationala de Protectia Mediului precum si expertii Jaspers.
In conditiile in care protejarea mediului este una din prioritatile cheie ale CE, aceste clarificari fac parte din procesul normal de evaluare al oricarui proiect major de infrastructura. Aceste cerinte nu sunt doar pentru proiectele din Romania, ci si pentru proiectele depuse de catre alte state.
Transmiterea proiectului catre CE urmareste asigurarea finantarii din fonduri externe nerambursabile, din punct de vedere fizic proiectul mergand inainte pe fiecare tronson in functie de faza de evolutie (lot 1 – contract semnat, lot 2-3 documentatie tehnica, lot 4-5 licitatie).
PS: ca sa ramana scris si sa inteleaga si cei care cred ca stiu, dar eu sunt sigur ca nu stiu: pentru a fi suspendata finantarea acestui proiect major de infrastructura, acesta ar fi trebuit sa fie aprobat de catre CE, lucru care nu s-a intamplat pana acum!„, a scris ministrul Bode.
MFE infirma afirmatiile facute de Razvan Cuc
Situatia este confirmata de Ministerul Fondurilor Europene, care a comunicat ca solicitarea de finantare a fost transmisa Comisiei Europene spre evaluare in data de 25 octombrie 2019. In data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autoritatilor nationale informatii suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru raspunderea la solicitarea de informatii din partea CE este de 2 luni de la primirea scrisorii. Solicitarea CE nu afecteaza in niciun fel implementarea proiectului care este in desfasurare.
„Comisia Europeana nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observatii. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispozitie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. In situatia in care se solicita informatii suplimentare, se suspenda curgerea acestui termen de 3 luni pana la primirea raspunsului din partea RO. Echipele implicate in pregatirea proiectului lucreaza la finalizarea raspunsului la solicitarea de informatii transmisa de CE, raspuns pe care il vom transmite in timp util”, a comunicat ministerul.
Razvan Cuc a anuntat, sambata, ca oficialii Comisiei Europene au trimis o notificare pentru suspendarea finantarii din fonduri europene a autostrazii Sibiu-Pitesti. Fostul ministru al Transporturilor a precizat ca premierul Ludovic Orban a vizitat Bruxelles doar pentru poze. „Vizita Premierului Orban la Bruxelles facuta doar pentru poze. Autostrada Sibiu-Pitesti suspendata de catre Comisia Europeana. Un lucru foarte periculos s-a intamplat pentru unul dintre proiectele vitale de infrastructura din Romania si anume: Comisia Europeana a trimis o notificare de suspendare a finantarii din fonduri europene pentru Sibiu-Pitesti din cauza unor probleme pe mediu (pentru cei care nu-si mai amintesc: obiectivul avea acord de mediu obtinut in decembrie 2018)”, a scris Razvan Cuc, sambata pe Facebook.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com
Articolul Ministrul Transporturilor si Ministerul Fondurilor Europene neaga blocarea proiectului Sibiu-Pitesti, anuntata de Razvan Cuc apare prima dată în Ziarul Top.
Citeste mai mult pe ZiarulTop.ro