AcasăNationalModificari la Codul Silvic: Orice taiere de lemn devine infractiune. Cum va...

Modificari la Codul Silvic: Orice taiere de lemn devine infractiune. Cum va fi comercializat materialul lemnos

Publicat pe

Articole

De unde cumparam pomi fructiferi

Introducere in lumea pomilor fructiferi Cand vine vorba despre imbogatirea gradinii cu pomi fructiferi, alegerea locului de unde ii cumparam este esentiala pentru succesul acestora. Fie ca dorim sa savuram fructele crescute in propria gradina sau sa ne bucuram de umbra si frumusetea pe care...

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat, marti, mai multe modificari la Codul Silvic, urmand sa fie considerata infractiune orice taiere de lemn, indiferent de cantitate.

In plus, urmeaza sa fie schimbat modul in care este comercializat materialul lemnos si sa fie luata in paza o suprafata de 200.000 de hectare de padure.

Costel Alexe a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic, care isi propune masuri mai ferme pentru combaterea taierilor ilegale de paduri, precizand ca aceasta initiativa este sustinuta de parlamentari USR, PSD, PMP si PNL.

Astfel, potrivit unei prevederi, va fi infractiune orice taiere de lemn, indiferent de cantitate, in prezent fiind contraventie daca sunt taiati cel mult cinci metri cubi.

„Daca pana astazi in Romania puteau fi taiati cinci metri cubi si nu putea constitui infractiune si doar contraventie, astazi, cu implementarea acestui act normativ, indiferent de valoarea prejudiciului produs, va fi infractiune si evident va fi pedepsit ca atare.

Imi doresc inca o data sa inteleaga toata lumea ca legea este lege pentru toti si trebuie respectata si sper ca toti cei care vor mai avea de gand sa taie ilegal sau sa fure din padurile Romaniei sa-i vedem, asa cum am declarat, cu catusele pe maini”, a spus ministrul Mediului marti.

El a mentionat ca o alta masura se refera la modul de comercializare a materialului lemnos.

„Astazi, dupa cum bine stiti, el este comercializat ca lemn pe picior, ne dorim ca aceasta modalitate sa fie schimbata prin modificarea acestui Cod Silvic si sa ajungem asa cum este in toate statele europene, sa vindem lemnul fasonat.

Astazi in Romania doar 33% din materialul lemnos este vandut ca lemn fasonat si restul de 67% lemn pe picior. In trei, patru ani progresiv si etapizat vom ajunge in randul statelor europene si astfel vom reusi sa reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu faceau altceva decat sa puna presiune pe padurile Romaniei”, a declarat Costel Alexe.

El a precizat ca o alta masura este luarea in paza a unei suprafete de 200.000 de hectare de paduri.

„O alta masura foarte importanta este ca prin aceste prevederi pe care le-am prins impreuna cu colegii mei parlamentari vom face in asa fel incat sa luam in paza si in servicii publice o suprafata de 200.000 de hectare de paduri care astazi acele paduri sub 30 de hectare nu aveau servicii de paza sau nu aveau servicii silvice si erau cele mai expuse taierilor ilegale.

De asemenea, as vrea sa va spun ca vom reda padurii si acel rol de recreere pe care il are. Astfel, prin masurile aduse Codului Silvic vor putea fi posibile sa fie create poteci, alei, fara sa fie scoase aceste suprafete din fondul forestier si, mai ales, fara a avea taieri de arbori”, a declarat ministrul, care spera ca aceste modificari sa fie implementate cat mai repede, fiind actiuni care ar putea duce la clasarea procedurii de infringement pe care Comisia Europeana a inceput-o impotriva Romaniei.

Intrebat ce parere are despre faptul ca USR a propus crearea unui DNA al padurilor, Costel Alexe a declarat: „In momentul de fata avem legislatie care sa protejeze si sa sanctioneze pe toti cei care produc ilegalitati sau fapte infractionale in padurile din Romania”.

„Mi se pare firesc ca legea sa fie respectata de catre toti si toate aceste procese verbale de sanctionare, de contraventie sa fie puse in aplicare si va repet inca o data: imi doresc ca pe langa institutiile din subordinea Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, toate celelalte institutii – ca sunt ale Ministerului de Interne sau ale Ministerului Justitiei, Parchetul si Tribunalul, Judecatoria – sa-si faca treaba.

In momentul de fata consideram ca, daca legislatia pe care o avem nu este suficienta sau nu este bine aplicata pentru a-i pedepsi pe toti cei care fura, putem lua in calcul evident si alte modificari legislative sau, asa cum au depus colegii de la USR, infiintarea acestui DNA al padurilor.

Este important sa avem o justitie in Romania care sa functioneze foarte bine. Solutia nu este sa infiintam cate un DNA pentru fiecare sector in parte, pentru paduri, pentru pietris, pentru ape sau pentru deseuri, important este sa avem procurori specializati silvic, asa cum avem in Romania si ma bucura acest lucru, procurorii care incep sa fie specializati pe mediu”, a mai afirmat Costel Alexe.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articolul Modificari la Codul Silvic: Orice taiere de lemn devine infractiune. Cum va fi comercializat materialul lemnos apare prima dată în Ziarul Top.

Citeste mai mult pe ZiarulTop.ro

Ultimele articole

Sfaturi Esențiale pentru Achiziționarea unui Smartwatch Nou

Achiziționarea unui nou smartwatch poate fi o investiție importantă, iar alegerea corectă necesită o...

Ce drepturi are sotia dupa decesul sotului?

Introducere In momentele dificile generate de pierderea sotului, aspectele legale pot deveni o povara suplimentara...

Ce sa faci sa nu mai bea sotul

Ce sa faci sa nu mai bea sotul ...

50 Mesaje de la multi ani pentru sot

Introducere Celebrarea zilei de nastere a sotului tau este o ocazie speciala pentru a-i arata...

Articole asemanatoare

Sfaturi Esențiale pentru Achiziționarea unui Smartwatch Nou

Achiziționarea unui nou smartwatch poate fi o investiție importantă, iar alegerea corectă necesită o...

Ce drepturi are sotia dupa decesul sotului?

Introducere In momentele dificile generate de pierderea sotului, aspectele legale pot deveni o povara suplimentara...

Ce sa faci sa nu mai bea sotul

Ce sa faci sa nu mai bea sotul ...