Ca o construcţie să fie considerate sigure şi stabile, o lucrare de hidroizolatie terasa este mai mult decât necesară, atâta timp cât este bine pusă la punct. Avantajele unei astfel de investiţii se simt pe termen lung fiindcă hidroizolaţia oferă protecţie construcţiei atât din punct de vedere estetic şi structural, cât şi protejarea locatarilor din casă.
De aceea, realizarea unui sistem performant de impermeabilizare a locuinţei va exercita un impact important referitor la aspectul financiar şi va preveni costurile de reparaţii necesare ca urmare a unei hidroizolaţii defectuoase sau absente.
Primul pas către un sistem de hidroizolaţie solid – proiectarea fundaţiei
Unul din cei mai importanţi pași pentru că lucrările de izolatie să fie eficiente este reprezentat de asigurarea unei protecţii bune împotriva apei ce provine din surse meteorice şi a apei rezultate ca urmare a proceselor de capilaritate. Hidroizolaţia fundaţiei este o etapă importantă pentru a asigura protecţia împotriva inundaţiilor ce pot produce daune importante.
Atât în cazul construcţiilor ce au subsol, cât şi în cazul construcţiilor ce nu dispun de această anexă, hidroizolaţia are un rol important în susţinerea construcţiei şi în ferirea ei de efectele potenţiale ale infiltraţiilor.
Hidroizolaţia casei necesită costuri ridicate, însă când lucrările pornesc din momentul finalizării fundaţiei, investiţia va fi mai mică. Dacă hidroizolarea are loc după ce construcţia este ridicat complet, costurile se vor dublă comparativ cu situaţia în care hidroizolarea se face în timpul ridicării construcţiei.
Ce rol are hidroizolaţia terasei de la parter?
Hidroizolaţia terasei de la parter este foarte importantă pentru că, la fel ca orice alt spaţiu ce deserveşte locuinţei, terasa necesită un sistem de hidroizolatii performant. De acest tratament trebuie să beneficieze orice planşeu exterior care este anexat construcţiilor, pe acelaşi palier cu restul nivelului.
Acest pas, al hidroizolaţiei terasei de la parter este adesea omis de proprietarii imobilelor din dorinţa de a economisi sau încheia finisarea construcţiei cât mai rapid. Consecinţele alegerilor se resimt pe mai multe direcţii, printre care şi deteriorarea construcţiei şi apariţia mucegaiului şi igrasiei, factori ce pun în pericol sănătatea şi siguranța locatarilor.
Principalele recomandări pentru hidroizolaţia structurilor de la parterul casei
Pentru a preveni efectele nedorite ale infiltraţiilor de apă, se pot lua anumite măsuri. Se recomandă să se hidroizoleze în mod corespunzător terasă şi celelalte anexe de la parterul casei înainte de a se trece la finisarea cu gresie.
În plus, plăcile ceramice, adezivul sau chitul nu asigura o bună impermeabilizare, motiv pentru care se recomandă aplicarea hidroizolaţiei pe toată terasa nu doar pe lângă pereţi. În funcţie de specificul fiecărui proiect în parte, se pot folosi materiale de etanşare ce includ membrana bituminoasă elastică, soluţii cimentoase aplicate pe șapă, iar lista poate continua.
Nu în ultimul rând, specialiştii pot recomanda chiar şi construirea unui racord de beton în jurul uşii de la intrare pentru a preveni efectele infiltraţiilor.