AcasăTehnologieNVIDIA RTX 4090 sau RTX 3090: care sunt diferenţele?

NVIDIA RTX 4090 sau RTX 3090: care sunt diferenţele?

Publicat pe

Articole

Curs valutar: Euro scade, dolarul ajunge la cea mai mica valoare din ultimele 2 luni

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de referinta de 4,7785 lei/euro, in scadere cu 0,03% fata de valoarea atinsa vineri. Dolarul american a scazut la cel mai mic nivel din ultimele 2 luni.Vineri, euro a crescut la 4.7799 lei. Luni, euro...

Plăcile video sunt componentele care generează imaginile către monitor. Pe lângă placa video integrată în procesor, un sistem configurat pentru gaming trebuie să aibă o placă video dedicată. Întrucât modelul GeForce RTX 4090 a fost creat de NVIDIA pentru a-şi detrona propriul vârf de gamă precedentă (RTX 3090), îţi prezentăm câteva dintre diferenţele celor două plăci pentru a o alege pe cea care ţi se potriveşte cel mai bine:

Ce este NVIDIA RTX

RTX este prescurtarea Ray Tracing Texel eXtreme şi a însemnat un moment de cotitură în dezvoltarea graficii computerizate datorită folosirii de imagini interactive ce reacţionează la lumini, umbre şi reflexii. Compania NVIDIA a dezvoltat acest concept pentru proiectări din domeniul arhitecturii, design de produse, producţie de filme, însă modelul a pătruns excelent în lumea jocurilor video.

Plăcile video care folosesc RTX au debutat în 2018 cu seria 20 (de la RTX 2060 la RTX 2080 Ti). Seria 30, din care face parte şi vârful de gamă RTX 3090, a fost lansată în 2020. Upgrade-ul NVIDIA a avut loc în toamna anului 2022, când a apărut seria 40, actuala gamă de top, cu RTX 4090 portdrapel.

Ce aduce nou RTX 4090

Când RTX 4090 a fost lansat, precedentul RTX 3090 i-a cedat locul în lumina reflectoarelor. Viteza plăcii video GeForce RTX 4090 este doar unul dintre beneficiile NVIDIA în materie de GPU aşezate sub arhitectura marcă proprie Ada Lovelace. Capacitatea este colosală, performanţa extremă

Dacă între prima şi a doua generaţie au trecut patru ani, iată că intervalul dintre seriile 30 şi 40 s-a redus la jumătate. Înțelegem din asta când de repede se mişcă lucrurile în materie de tehnologie. Evident că o bună parte din responsabilitate revine şi din cererea masivă de plăci puternice necesare pentru domeniul crypto.

Performanţe

Utilizatorii care au făcut upgrade de la RTX 3090 la RTX 4090 PC Garage pentru a rula cele mai noi jocuri au constatat fără surprindere că noul model a obţinut un FPS semnificativ mai bun. Motivele sunt multiple. În primul rând, RTX 4090 are de 1.7 ori mai multe tranzistoare şi în special un număr de peste 925 MHz, esenţiali pentru calculul vitezei. Graficele arată performanţe cu până la peste 70% mai mari. Cel mai bun comparator dintre cele două modele este algoritmul CUDA (Compute Unified Device Arhitecture), o arhitectură marca NVIDIA ce compară date în paralel ale componentelor hardware şi software. Rezultatul este edificator: GeForce RTX 4090 are cu 5.888 mai multe nuclee CUDA decât precedentul RTX 3090.

Preţ şi disponibilitate

Cele două modele au fost lansate cu aproximativ acelaşi preţ de listă. În 2020, la debut, RTX 3090 costa 1.499 de dolari. Doi ani mai târziu, RTX 4090 a fost pus în vânzare în prima zi cu 1.599 de dolari. Costurile însă s-au schimbat pe parcurs. La scurt timp de la lansare, în plină pandemie, depăşea 2.000 de dolari. În mod firesc, după lansarea noii serii, modelul vechi s-a devalorizat, coborând sub pragul de 1.000 de dolari. În acelaşi timp, preţul pentru noul vârf de gamă a crescut, justificat şi de criza cipurilor la nivel internaţional, la peste 2.000 de dolari. În privinţa disponibilităţii, RTX 4090 este căutat în toată lumea, aşadar este posibil să întâmpini dificultăţi în a găsi un model în stoc. Cu toate acestea, diferenţa de doar 500 de dolari dintre o placă video deja de generaţie veche şi una nouă este deplin justificată.

Plăcile video de la NVIDIA au trecut proba timpului datorită calităţii şi performanţelor dovedite. În momentul în care apare un nou model GeForce din gama RTX, cum este 4090, este firesc să atragă numai cuvinte de laudă şi să apară grafice comparative cu variantele precedente.

Ultimele articole

Nu știi dacă să îți cumperi o casă sau un apartament? Vezi aici ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru această decizie

Decizia de a-ți cumpăra propria locuință este una dintre cele mai importante hotărâri pe...

Cum să organizezi un grătar în aer liber? 5 sfaturi utile

Organizarea unui grătar în aer liber poate fi o experiență extrem de plăcută, oferindu-ți...

Cum să-ți perfecționezi abilitățile analitice folosind metode neobișnuite

Capacitatea de a gândi analitic este o calitate esențială pentru a lua decizii informate...

Beneficiile miscarii si dansului asupra sanatatii si starii de spirit

Intr-o era in care stresul si sedentarismul au devenit parte din viata cotidiana, gasirea...

Articole asemanatoare

Nu știi dacă să îți cumperi o casă sau un apartament? Vezi aici ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru această decizie

Decizia de a-ți cumpăra propria locuință este una dintre cele mai importante hotărâri pe...

Cum să organizezi un grătar în aer liber? 5 sfaturi utile

Organizarea unui grătar în aer liber poate fi o experiență extrem de plăcută, oferindu-ți...

Cum să-ți perfecționezi abilitățile analitice folosind metode neobișnuite

Capacitatea de a gândi analitic este o calitate esențială pentru a lua decizii informate...