Dintre oalele considerate a fi de cea mai inalta calitate disponibile astazi pe piata, trebuie amintim oalele din otel inoxidabil. Sa descoperim impreuna cele mai importante caracteristici ale oalelor din otel inoxidabil (inox) disponibile astazi pe piata si multe sfaturi utile pentru alegerea lor.
Oale de gatit din otel inoxidabil: de ce sa alegeti acest material
Otelul inoxidabil are nenumarate parti pozitive care il fac un material excelent pentru fabricarea vaselor de bucatarie:
Rezistenta. Inoxul este unul dintre cele mai rezistente materiale disponibile, potrivit pentru cei care doresc oale indestructibile care pot fi folosite ani si ani fara nici un fel de dificultate. O oala din otel inoxidabil nu va fi deteriorata daca cade la pamant sau daca este supusa unui impact foarte violent. O oala din otel inoxidabil nu se deterioreaza nici la cele mai ridicate temperaturi, din cauza uzurei sau in contact cu alimente cu o compozitie destul de acida. In plus, otelul inoxidabil este rezistent la zgarieturi.
Usurinta de curatare. Otelul inoxidabil este usor de curatat si igienizat. Se poate spala si direct in masina de spalat vase, chiar si la temperaturi ridicate.
Capacitatea de a nu altera calitatea alimentelor care sunt gatite in ea.
Este important de retinut, totusi, ca nu este un bun conductor de caldura. Asta inseamna ca folosirea cratitelor din otel poate duce la timpi de gatire ceva mai mari si, prin urmare, nu contribuie la economii la factura. Nu numai ca, deoarece nu este un bun conductor, caldura nu este distribuita uniform. De fapt, peretii au de obicei o temperatura care ramane intotdeauna mai scazuta decat fundul. Aceasta inseamna ca oalele din otel inoxidabil nu sunt antiaderente si ca este necesara monitorizarea constanta a gatirii alimentelor. Nu este alegerea ideala daca nu ati gatit niciodata! Nu este alegerea ideala daca de obicei uitati oalele de pe aragaz! Insa, in general, sunt o alegere buna.
Otel inoxidabil 18/10 sau 18/8: ce fel de oale de inox sa alegi?
Acum ca stim clar care sunt avantajele si dezavantajele otelului inoxidabil, sa incercam sa facem lumina asupra diferentelor dintre otelul inoxidabil 18/10 si otelul inoxidabil 18/8, cele doua tipuri cele mai utilizate pentru fabricarea oalelor.
Otelul inoxidabil 18/8 contine 18% crom si 8% nichel. Cromul, prezent in ambele tipuri de otel in cantitati egale, este un element necesar, care iti permite de fapt sa protejezi fierul de oxidare, deci de aparitie a ruginii. Nichelul, pe de alta parte, este necesar pentru a garanta rezistenta la coroziune. Cu cat continutul de nichel este mai mare, cu atat otelul este mai rezistent.
Dar tigaile din otel inoxidabil fara nichel nu sunt disponibile in comert? Totusi, ce fac acei oameni care sufera de alergie la nichel? Din fericire, oalele din otel inoxidabil fara nichel sunt disponibile in comert astazi, purtand mentiunea 18/0, dar sunt putin mai greu de gasit si, de asemenea, putin mai scumpe. Cei care sunt alergici la nichel, in loc sa caute vase de gatit din otel inoxidabil fara nichel, ar trebui sa opteze pentru alte tipuri de materiale.
Oala din otel inoxidabil cu triplu fund
Dupa cum am afirmat initial, oalele din otel inoxidabil au partea negativa a faptului ca nu permit o distributie optima a caldurii. Iata de ce unii producatori au decis sa nu mai creeze clasicele oale din otel inoxidabil cu fund dublu, ci sa creeze oalele din otel cu fund triplu. Fundul este format din doua straturi de otel cu un strat de aluminiu in interior. In acest fel caldura poate fi distribuita perfect, pentru cei care nu vor sa renunte la otel dar in acelasi timp cauta cele mai bune performante posibile. Dupa cum este usor de inteles, acestea sunt cele mai scumpe oale din otel inoxidabil disponibile astazi pe piata.
Oale speciale din otel inoxidabil
Oalele speciale din otel inoxidabil sunt, de asemenea, disponibile in comert astazi. Printre acestea, amintim oalele din inox cu strecuratoare. Acestea sunt oale concepute pentru a gati paste sau legume si carne fierta. In practica, oala are o strecuratoare integrata. La sfarsitul gatitului, pur si simplu ridicam strecuratoarea pentru a separa alimentele de apa de gatit. Acest lucru evita pierderea timpului si face aceasta operatiune mult mai usoara. Unele versiuni au in schimb o strecuratoare rotativa integrata. In acest caz, la sfarsitul gatitului este necesar sa intoarceti oala direct peste chiuveta. Apa iese, dar mancarea ramane direct in strecuratoare.
In sfarsit, amintim oalele din otel inoxidabil pentru abur. Sunt disponibile in doua versiuni, oale stivuibile si oale care au un spatiu intre doua straturi de otel unde este necesara introducerea apei. In ambele cazuri, este posibil sa gasiti mancaruri autentice, sanatoase si foarte usoare intr-un mod simplu, fara a fi nevoie sa adaugti cine stie ce cantitate de ulei.
Pentru ce plite sunt potrivite oalele din otel inoxidabil?
Se pot folosi pe aragaze cu gaz, fara nici un fel de problema. De fapt, oalele de otel nu sunt deteriorate in contact cu flacara deschisa. Cel mult, se pot inchide putin la culoare, dar trebuie doar spalate bine pentru a le readuce la culoarea si stralucirea initiala. Pot fi folosite vase de gatit din otel inoxidabil pe plite cu inductie? Bineinteles ca da, deoarece este fara indoiala cea mai potrivita oala pentru acest tip de gatit.
Si in cuptor? Exista acum nenumarate retete care necesita dubla gatire: mancarea trebuie pusa initial pe o plita, dar apoi trebuie trecuta la cuptor. Desigur, este posibil sa folositi o oala si o tava de copt pentru a face aceste retete, dar cu siguranta nu este o alegere practica. Oalele din inox pentru cuptor trebuie evident facute in intregime din otel: deci fara manere din cauciuc sau silicon.
Unde gasiti oale ieftine din otel inoxidabil? Vasele de gatit din otel inoxidabil de pe stylehoreca.ro sunt disponibile in multe modele diferite si preturile sunt acceptabile, fara a face rabat de la calitate.