Pentru a rezista pe piață, o companie trebuie să se adapteze constant la schimbări. De la reglementări legale care impun modificări interne, până la procese dificile precum restructurările, firmele trebuie să răspundă provocărilor economice specifice fiecărei perioade. Aceste provocări impactează personalul unei firme, iar pentru a fi mai bine pregătit pentru aceste provocări, iată câteva soluții pe care le poți avea la îndemână.
Păstrarea angajaților și remunerarea acestora în perioade de criză sau tranziție
Schimbările în companie sunt resimțite intens de către angajați, deoarece aceștia percep modificările ca pe o amenințare la stabilitatea lor sau la rolul lor în echipă. În general, este recomandată colaborarea cu firme specializate în payroll services, care să asigure continuitatea plăților către angajați și suportul necesar în domeniul HR, astfel încât personalul să aibă sentimentul de stabilitate și siguranță la locul de muncă. Comunicarea este de asemenea cheia, deoarece atunci când comunici deschis cu angajații tăi aceștia înțeleg mult mai bine schimbarea și rezistența la aceasta se diminuează semnificativ.
Percepția locului de muncă în cazul fuziunilor
Atunci când vorbim despre fuziuni si achizitii lucrurile pot deveni complicate, însă există soluții și pentru aceste provocări. Atunci când două firme fuzionează, la nivel de personal apare problema pierderii locului de muncă și teamă că acest lucru devine inevitabil, mai ales dacă organigrama arată similar în cazul ambelor companii. De multe ori se întâmplă ca unele companii să aibă probleme reale în acest sens, pentru că, așa cum este firesc, este nevoie de ajustarea personalului și de găsirea celor mai bune soluții pentru reducerea costurilor. Găsirea unor soluții de tranziție, deschiderea unor posturi noi pentru activități noi și comunicarea deschisă pot schimba percepția generală a pierderii locului de muncă atunci când companiile fuzionează sau sunt cumpărate. Din acest motiv, se recomandă consultarea specialiștilor pentru a implementa eficient aceste măsuri.
Adaptarea la noi tehnologii de muncă
Pentru ca o companie să crească, este nevoie de o dezvoltare treptată și în zona instrumentelor digitale. Desigur, rezistența la schimbare este firească, însă este important să discuți cu reprezentanții angajaților sau direct cu echipele de angajați, pentru a explica procesele moderne și a facilita tranziția către noul mod de lucru. De exemplu, soluțiile tehnologice, automatizările și inteligența artificială sunt din ce în ce mai prezente. Deși pot duce la pierderea unor locuri de muncă, este nevoie de răbdare pentru a înțelege metodele de implementare și pentru a găsi soluții prin care personalul să utilizeze aceste noi tehnologii.
O companie se poate confrunta cu provocări complexe în gestionarea angajaților pe parcursul existenței sale. Schimbările rapide, reglementările legale și cerințele moderne de lucru necesită strategii adaptate pentru a păstra și fideliza angajații sau pentru a atrage noi talente care să susțină dezvoltarea afacerii.