Nu exista om care sa nu fi suferit de anxietatea sau emotiile specifice de dinaintea unui interviu. Cu toate ca variaza de la o persoana la alta, starile acestea sunt mereu prezente intr-o anumita masura. De cele mai multe ori, ele sunt generate de incertitudine. In ce va consta interviul? Aceasta intrebare este cel mai des intalnita, mai ales printre randurile angajatilor fara prea multa experienta profesionala, aflati la inceput de cariera.
Interviu de Recrutare IT. In ce consta?
Un interviu de recrutare IT poate parea cel mai mare cosmar pentru o persoana fara experienta profesionala, dar care doreste sa-si construiasca o cariera in domeniu. Cu toate ca lipsa de experienta poate fi considerata un dezavantaj, totusi, aceasta reprezinta doar o parte din intregul pe baza caruia se face alegerea finala.
Ce urmareste un angajator IT?
In primul rand, candidatul trebuie sa aiba obiective clare si bine stabilite. In domeniul IT practica doar oameni care vor sa faca performanta si sa devina mai buni de la an la an. Acest aspect e urmarit si de angajator.
Un alt aspect important consta in motivatiile personale. Ce a determinat-o pe persoana respectiva sa-si doreasca o cariera in IT. Motivatiile generale, precum profitul pe plan financiar sau castigarea de experienta pot fi mentionate. Totusi, este de preferat sa se gaseasca motivatii proprii, individuale, care sa se diferentieze, cat de putin, de motivatiile altor candidati. Angajatorul vrea sa vada clar de ce o anumita persoana este mai potrivita pentru postul vacant.
Un alt subiect, ce este deseori adus in discutie de catre recruiter, priveste asteptarile candidatului vizavi de firma la care intentioneaza sa se angajeze. Din aceasta cauza, inainte de interviu, candidatul ar trebui sa faca un scurt research pentru a afla informatii despre firma respectiva. In urma acestuia, candidatul isi poate forma deja opinii si va sti mai bine la ce sa se astepte in cazul unei colaborari.
Un ultim aspect ce va fi adus in discutie este cel financiar. Aici ramane la decizia candidatului cum va negocia si spre ce suma se va orienta. Dupa acest pas, de cele mai multe ori urmeaza o testare prin care cunostintele candidatului sunt evaluate.