Iluminarea potrivită este un detaliu de dorit în orice casă. Este importantă menținerea echilibrului între designul și funcționalitatea camerei, atunci când se pune problema iluminatului. Întreaga atmosferă dintr-o cameră poate fi transformată dacă luminile sunt corespunzător poziționate. Lămpile nu au doar rol estetic, ci sunt foarte importante pentru obținerea unui spațiu de lucru iluminat adecvat.
Livingul este o zonă importantă din casă, în care majoritatea oamenilor își petrec timpul liber cu familia sau prietenii. Dacă ai o cameră generoasă, ce găzduiește zone diferite, inclusiv de luat masa și de văzut un film, fiecare zonă trebuie să aibă o iluminare potrivită, fără a interveni peste alte zone.
Ideal este să alegi becuri energetice care pot oferi o atmosferă caldă și care pot reinventa energia camerei ori de câte ori este nevoie. Zonele de lucru pot fi iluminate puternic în timp ce zona de luat masa poate fi luminată discret, cu spoturi orientate strategic, astfel încât mâncarea să fie pusă în valoare.
Mult timp, persoanele care își renovau casele ori apartamentele petreceau zile și chiar săptămâni alegând o canapea, covoare sau culoare potrivită pentru pereți: În prezent, însă, din în ce mai multă importanță se acordă luminii. O poziționare necorespunzătoare a lămpilor ori un model defectuos, pot face livingul să arate neatractiv, iar din punct de vedere estetic să rezulte un dezastru. Una dintre variantele recomandate ar fi să alegi diverse tipuri de lumini pe care să le poziționezi la diferite niveluri, astfel încât să obții ambianța perfectă. Poți comanda online corpuri de iluminat astfel încât să obții un efect care va reuni întregul spațiu.
Montând lămpile potrivite, poți oferi spațiului adâncime și înălțime dar poți obține și zone întunecate sau zone asupra cărora vrei să atragi atenția. Iluminatul este la fel important ca orice alt element al designului interior, reușind să transforme un spațiu. Cu ajutorul luminilor vei reuși să obții o atmosferă dramatică sau confortabilă.
Valorifică nenumăratele opțiuni care includ lumini de perete, lumini de podea, lumini ascunse, etc., pentru a adauga interes și adâncime fiecărei camere. Este nevoie de strategii diferite pentru rezultate diferite. Cu cât iluminarea este mai intensă, cu atât mai intense sunt emoțiile persoanelor din încăpere, indiferent dacă vorbim despre emoții negative sau pozitive.
Lumina naturală este un factor care trebuie luat în considerare atunci când se face proiectul unei camere. Monitorizând iluminarea naturală, vei putea stabili locul potrivit pentru fiecare piesă de mobilier. Într-un spațiu ce dispune de geamuri expansive, lumina zilei va pătrunde cu generozitate, făcându-l luminos și deschis. Obiectivul este să obții același rezultat și cu ajutorul luminii artificiale, astfel încât va trebui să înveți să o manipulezi în interesul tău.
Lumina artificială creează o stimulare vizuală, suntem întotdeauna atrași de cel mai luminos punct dintr-o cameră. Poți astfel să accentuezi caracteristicile specifice fiecărui spațiu. De asemenea, poți adăuga o lumină subtilă pe suprafețele verticale, cum sunt dulapurile, folosind luminile perimetrale, care vor crea reflecții pe suprafața respectivă.
Obținerea corectă a iluminării funcționale a zonelor definite, cum ai fi masa ori interiorul dulapurilor, este la rândul ei vitală. Lumina difuză este utilizată pentru căldura generală, iar un sistem variat de iluminare artificială bine conceput va adăuga luminozitate, straturi sau adâncime.
Iluminarea decorativă, cum ar fi un pandativ dramatic, o lumină de perete interesantă sau o lampă colorată vor adauga atracții interesante în casa ta. Iluminatul decorativ poate avea și funcție arhitecturală, pentru obținerea celor mai bune rezultate. Un rezultat deosebit poți obține printr-o combinație complexă de lumini flexibile și reglabile. Adăugarea unei benzi LED discret montate, va aduce stratificare și dramă mobilierului tău chiar dacă oferă o luminozitate scăzută.