AcasăCalculatoareSecuritatea site-urilor web. Ce ar trebui să știi?

Securitatea site-urilor web. Ce ar trebui să știi?

Publicat pe

Articole

Cât mai costă să închiriezi un birou?

Închirierea unui birou din cadrul unor spaţii  de birouri nu este cea mai uşoară decizie de luat pentru că raportul calitate-pret trebuie să fie foarte bun. Din fericire, există afaceri care nu ţin cont de preţuri, din dorinţa de a asigura angajaţilor şi colaboratorilor...

Securitatea website-urilor este importantă pentru că nimeni nu își dorește să fie subiectul unui atac cibernetic de natură să compromită funcționarea online sau să afecteze integritatea datelor. Mai mult, o astfel de situație ar genera probleme legale prin divulgarea de informații confidențiale sau ar provoca marcarea site-ului ca parte din „lista neagră” (blacklisting), ceea ce se traduce printr-o diminuare a traficului cu până la 98% din cauza riscului enorm la care pot fi supuși utilizatorii.

Așadar, să vedem ce anume ar trebui să știi despre acest subiect și cum să te pregătești pentru a investi în siguranța navigării în propriul domeniu de internet:

Obține certificat SSL

Este primul pas în securizarea website-ului tău. Certificatul SSL / Secure Sockets Layer este un protocol de securitate dezvoltat de către compania Netscape în 1994. Practic, prin acest protocol se certifică identitatea site-ului și se criptează datele transmise între navigatorul web – browserul acestuia, mai exact – și serverul web care găzduiește site-ul. Scopul acestui protocol a fost inițial protejarea tranzacțiilor cu carduri bancare pe internet. În prezent, protocolul asigură vizitatorii site-ului că informațiile pe care aceștia le transmit prin accesarea domeniului respectiv nu vor fi modificate sau furate de către un terț neautorizat.

Certificatul SSL ne dă posibilitatea de a avea o pagină HTTPS / Hypertext Transfer Protocol Secure, adică o protecție a informațiilor printr-o abordare multilaterală:

 • integritate – blocarea conexiunilor în scopul evitării alterării datelor în timpul transmisiunii;
 • autentificare – prevenirea atacurilor de tip „man-in-the-middle” și certificarea faptului că site-ul este versiunea autentică;
 • criptare – mascarea informației astfel încât aceasta devine ilizibilă în absența cheii de criptare.

De ce este necesar un certificat SSL?

 1. Sporește încrederea potențialilor vizitatori, care au certitudinea că datele lor sunt protejate la cel mai bun nivel posibil.
 2. Încărcarea paginilor site-ului este mai rapidă.
 3. Paginile HTTPS sunt mai bine poziționate de către motoarele de căutare.
 4. Google AdWords – platforma de publicitate a companiei Google – impune folosirea unui certificat SSL în orice pagină web destinată colectării de informații personale și financiare.
 5. WordPress recomandă doar firme de găzduire web care oferă certificat SSL.
 6. Browsere precum Google Chrome sau Mozilla Firefox marchează vizibil paginile nesecurizate, ceea ce se traduce printr-o reticență de a accesa site-ul a oricărui potențial utilizator.

Alege un domeniu.ro

Fie că este vorba de un site care se adresează în primul rând utilizatorului român sau care prezintă o afacere ce funcționează în România, alegerea unui domeniu cu extensia .ro este prima alegere. Sunt și alte caracteristici de luat în considerare:

 • disponibilitatea numelor – sunt înregistrate aproximativ 900.000 de nume, dintre care 44% sunt neutilizate;
 • limitarea duratei de viață începând cu 2018 – anterior acestui an domeniile .ro erau gratuite, în prezent ele pot fi păstrate în schimbul achitării unei taxe anuale;
 • suport de caractere internaționale;
 • perioadă extinsă pe care poate fi înregistrat – până la 10 ani;
 • perioadă de grație la ștergere de 90 de zile;
 • firmele din România care înregistrează domenii .ro și găzduiesc site-uri practică tarife mai avantajoase.

Un alt potențial avantaj al înregistrării unui domeniu românesc este acela al vizibilității și încrederii transmise de rezidența într-o țară membră a UE și NATO. Potențialii clienți sau colaboratori accesează website-uri care inspiră încredere inclusiv prin extensia utilizată, iar extensia .ro este una mai mult decât rezonabilă.

Oricare ar fi scopul existenței unui website și oricât de simplu sau complex ar fi acesta, securitatea este unul dintre aspectele esențiale ale funcționării acestuia. Într-o lume în care insecuritatea informatică este una cât se poate de reală și eforturile făcute în sensul securizării transmisiunilor de date sunt imense, website-ul nu poate exista decât în condițiile în care transmite tuturor potențialilor vizitatori un mesaj de încredere în siguranța în navigare pe care acesta le-o oferă.

Ultimele articole

Plănuiești să îți cumperi un telefon iPhone 15? Câteva accesorii de care poți avea nevoie

Odată cu lansarea noului iPhone 15, apare și nevoia accesoriilor destinate acestuia. Dacă plănuiești...

Cum te poate ajuta Excel-ul dacă ești freelancer

Puțini mai sunt cei care nu au auzit de Microsoft Excel și la fel...

De ce să utilizezi un calendar de social media în promovarea afacerii tale

Utilizarea unui calendar de social media este esențială în promovarea afacerii tale în era...

Eleganță Fără Efort: Secretele Asortării Unui Pulover Pentru O Ținută Bine Pusă La Punct

Indiferent dacă alegem un pulover din lână călduros sau unul din bumbac lejer, îmbrăcându-l...

Articole asemanatoare

Plănuiești să îți cumperi un telefon iPhone 15? Câteva accesorii de care poți avea nevoie

Odată cu lansarea noului iPhone 15, apare și nevoia accesoriilor destinate acestuia. Dacă plănuiești...

Cum te poate ajuta Excel-ul dacă ești freelancer

Puțini mai sunt cei care nu au auzit de Microsoft Excel și la fel...

De ce să utilizezi un calendar de social media în promovarea afacerii tale

Utilizarea unui calendar de social media este esențială în promovarea afacerii tale în era...