AcasăStiriShih Tzu - cum se îngrijește această rasă de câini mici?

Shih Tzu – cum se îngrijește această rasă de câini mici?

Publicat pe

Articole

Cauzele spirituale ale bolilor

Iti vorbeam intr-un articol anterior despre Puterea afirmatiilor pozitive. Acolo iti povesteam despre conexiunea dintre minte si corp, mai precis puterea si influenta pe care o au gandurile si vorbele asupra starii noastre de sanatate. Cea care sustine cu tarie aceasta legatura este celebra autoare...

Shih Tzu este o rasă de câini mică și adorabilă, cunoscută pentru frumusețea sa distinctivă și personalitatea blândă. Originară din China, această rasă a fost considerată de mult timp un companion prețios pentru nobilimea chineză. Cu o istorie îndelungată și nobilă, Shih Tzu impresionează prin părul său lung și mătăsos, ochii mari și expresivi și urechile căzute grațios. Câinii din această rasă sunt afectuoși și loiali, îndrăgostindu-se rapid de stăpânii lor și oferindu-le dragoste necondiționată.

Datorită caracterului lor plin de veselie și datorită faptului că sunt prietenoși și dornici să interacționeze cu oamenii, Shih Tzu este o alegere excelentă pentru familii, persoane singure sau pentru cei care locuiesc în apartamente. Cu personalitatea sa dulce și blândă, acest câine aduce o bucurie inestimabilă în viața tuturor celor care au plăcerea de a-l avea ca membru al familiei.

Shih Tzu – Informații generale

 • Origine: Rasa Shih Tzu provine din China, iar istoria sa poate fi urmărită până în timpurile dinastiei Tang (sec. al VII-lea).
 • Aspect: Shih Tzu este un câine mic și elegant, cu o blană lungă și mătăsoasă care necesită îngrijire constantă. Au ochi mari, rotunzi și expresivi, iar urechile căzute adaugă farmecul caracteristic.
 • Personalitate: Acești câini sunt cunoscuți pentru natura lor afectuoasă și prietenoasă. Sunt loiali stăpânilor lor și iubesc să fie în centrul atenției.
 • Comportament: Shih Tzu sunt jucăuși și plini de viață, dar în același timp, pot fi liniștiți și adora să stea în brațele stăpânilor lor.
 • Abilități sociale: Sunt sociabili cu oamenii și cu alte animale de companie, fapt ce îi face ideali pentru familii cu copii sau alte animale de casă.
 • Îngrijire: Datorită blănii lor lungi, Shih Tzu necesită periere regulată și îngrijire atentă. De asemenea, trebuie tuns în mod regulat pentru a le menține aspectul frumos și igiena optimă.
 • Exercițiu: Desi sunt câini mici, au nevoie de exerciții moderate, cum ar fi plimbări zilnice, pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală.
 • Longevitate: Durata de viață medie a unui Shih Tzu este de aproximativ 10-16 ani, însă cu îngrijire adecvată, unii pot trăi și mai mult.
 • Popularitate: Datorită personalității lor pline de afecțiune și aspectului lor adorabil, Shih Tzu sunt foarte populari ca animale de companie în întreaga lume.
 • Recunoaștere oficială: Rasa Shih Tzu este recunoscută de majoritatea organizațiilor canine internaționale, precum American Kennel Club (AKC) sau The Kennel Club (UK).

Shih Tzu – temperament

Shih Tzu este cunoscut pentru temperamentul său plăcut și prietenos. Acești câini sunt iubitori și afectuoși cu stăpânii lor, oferindu-le o legătură puternică și fidelitate neclintită. Sunt câini jucauși și veseli, adorând să petreacă timp în compania familiei. Cu toate acestea, Shih Tzu pot fi și relaxați și pot sta liniștiți în brațele stăpânilor lor, fiind astfel ideali pentru cei care caută un companion calm și drăgăstos.

Datorită personalității lor prietenoase, Shih Tzu sunt adesea deschiși și amabili cu străinii, dar pot fi și vigilenți, anunțându-și stăpânii atunci când cineva se apropie de proprietatea lor. În general, acești câini se înțeleg bine cu alte animale de companie și chiar cu copii, făcându-i parteneri ideali pentru familii.

Cu toate acestea, ar trebui să se evite tratamentul aspru sau disciplina excesivă, deoarece Shih Tzu sunt sensibili și pot deveni retrasi dacă sunt tratați cu asprime. O abordare blândă și pozitivă în dresajul lor va fi cea mai eficientă și va ajuta la construirea unei relații armonioase și încredere între stăpân și câine.

În general, Shih Tzu sunt câini iubitori de oameni, bucuroși să facă parte din viața familiei și să ofere multă afecțiune și bucurie celor din jurul lor.

Cum arată câinii Shih Tzu?

Cum arată câinii Shih Tzu?

Sursa foto

Câinii Shih Tzu au o înfățișare adorabilă și caracteristică care îi face ușor de recunoscut. Această rasă este cunoscută pentru aspectul său încântător și elegant. Cele mai importante caracteristici ale câinilor Shih Tzu sunt:

 • Dimensiune: Shih Tzu sunt câini mici, având o înălțime de aproximativ 20-28 cm la greabăn și o greutate cuprinsă între 4-7 kg.
 • Cap și ochi: Au un cap rotund și larg, cu o față aplatizată, specifică raselor brachicefale. Ochii sunt mari, rotunzi, expresivi și, de obicei, de culoare întunecată.
 • Urechi: Urechile Shih Tzu-ilor sunt căzute grațios și acoperă parțial obrajiile, adăugând un aspect distinctiv și simpatic.
 • Blană: Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale Shih Tzu-ilor este blana lor lungă, densă și mătăsoasă. Această blană poate avea diferite nuanțe și combinații de culori, cum ar fi alb, negru, auriu, gri, maro și multe altele.
 • Coada: Coada este încolăcită peste spate și acoperită de păr abundent.
 • Membre: Membrele lor sunt scurte și robuste, oferindu-le o mișcare agilă și grațioasă.
 • Aspect general: Shih Tzu au o expresie dulce și încântătoare, iar trăsăturile lor fac ca fața să pară aproape ca un „imperial”. Cu ochii lor mari și părul frumos, au un aer nobil și regal.

Această combinație de caracteristici fizice face ca Shih Tzu să fie printre cei mai adorați și apreciați câini de companie, căutați atât pentru aspectul lor încântător, cât și pentru personalitatea lor afectuoasă.

Shih Tzu – dresaj

Dresajul Shih Tzu-ilor poate fi o experiență plină de satisfacții, dar și provocatoare. Acești câini sunt inteligenți și învață rapid, dar pot fi și uneori încăpățânați și obișnuiesc să fie îndrăgostiți de atenția stăpânilor lor. Iată câteva sfaturi pentru dresajul unui Shih Tzu:

 • Începeți devreme: Este important să începeți dresajul când Shih Tzu este încă un cățeluș, deoarece este mai ușor să învețe comportamente și comenzi noi în această perioadă formativă.
 • Folosiți metode pozitive: Shih Tzu răspund mai bine la metodele pozitive de dresaj, cum ar fi recompensarea cu gustări și cuvinte de laudă pentru comportamentele dorite. Evitați metodele aspre sau dure, deoarece acestea pot face ca câinele să devină timid sau să dezvolte reacții defensive.
 • Fiți consecvenți: Fiți consecvenți în dresaj și stabilirea regulilor. Repetați comenzi și exerciții în mod regulat și asigurați-vă că toți membrii familiei aplică aceleași reguli.
 • Răbdare și calm: Shih Tzu pot fi sensibili la tonul de voce ridicat sau la frustrare. Fiți răbdători și calmi în timpul dresajului și asigurați-vă că sesizați semnele de plictiseală sau oboseală și faceți pauze dacă este necesar.
 • Socializare: Asigurați-vă că îi socializați pe Shih Tzu cu oameni și alte animale de când sunt cățeluși. Aceasta îi va ajuta să devină câini mai încrezători și mai puțin predispuși la anxietate sau agresivitate în interacțiunile cu străinii.
 • Consistență în igienă: Shih Tzu au blană lungă care necesită o îngrijire atentă. Obișnuiți câinele cu perierea și îngrijirea în mod regulat încă din fragedă pruncie, astfel încât să fie confortabil cu aceste activități.
 • Dresajul pentru igienă: Deoarece Shih Tzu pot fi predispuși la probleme de igienă, cum ar fi săpăturile în interior, este esențial să stabiliți un program regulat pentru plimbări și să îi recompensați când fac nevoile afara.

Cu puțină răbdare, afecțiune și consecvență, dresajul unui Shih Tzu poate deveni o experiență minunată pentru ambele părți și va consolida relația puternică dintre câine și stăpân.

Shih Tzu – alimentație

Shih Tzu - alimentație

Sursa foto

Alimentația adecvată este esențială pentru sănătatea și bunăstarea unui câine Shih Tzu. Alegeți o dietă echilibrată și nutritivă pentru a asigura că prietenul vostru cu blană primește toți nutrienții de care are nevoie. Pentru a gestiona alimentația unui Shih Tzu se pot urma sfaturile:

 • Hrana uscată de calitate: Optați pentru o hrană uscată pentru câini de înaltă calitate, special formulată pentru nevoile nutriționale ale Shih Tzuui. Cereți sfatul medicului veterinar pentru a alege cea mai potrivită hrană, ținând cont de vârsta, greutatea și nivelul de activitate al câinelui.
 • Porții controlate: Mențineți un control atent asupra porțiilor de hrană pentru a evita supraponderalitatea sau subponderalitatea. Cantitatea de hrană poate varia în funcție de vârsta, metabolism și nivelul de activitate al câinelui.
 • Hrană umedă: Dacă decideți să adăugați hrana umedă în dieta câinelui, asigurați-vă că o faceți cu măsură și că alegerea este de calitate. Hrana umedă poate fi o gustare delicioasă și hrănitoare, dar nu ar trebui să fie alimentul principal.
 • Apă proaspătă: Asigurați-vă că Shih Tzu are întotdeauna acces la apă proaspătă și curată. În special în sezonul cald sau după activități fizice intense, câinele are nevoie de hidratare adecvată.
 • Evitați alimentele interzise: Există unele alimente care sunt toxice pentru câini și trebuie evitate cu strictețe. Acestea includ ciocolata, ceapa, usturoiul, strugurii, stafidele, avocado și alimentele bogate în grăsimi.
 • Snack-uri sănătoase: Dacă oferiți câinelui gustări între mese, asigurați-vă că acestea sunt sănătoase și potrivite pentru câini. Unele opțiuni includ morcovi, mere, piersici, pepene verde sau biscuiți pentru câini.
 • Consistență: Păstrați o rutină regulată de alimentare pentru a stabili un program și a ajuta câinele să înțeleagă când va fi hrănit. Consistența este importantă pentru un sistem digestiv sănătos.

Shih Tzu – boli comune

La fel ca toate rasele de câini, Shih Tzu pot fi predispuși la anumite boli ereditare sau de altă natură. Este important să fii conștient de aceste boli comune și să acorzi atenție semnelor de alarmă pentru a putea interveni rapid și sănătos în îngrijirea câinelui. Câteva dintre bolile comune întâlnite la Shih Tzu includ:

 • Probleme respiratorii: Datorită fațetei lor aplatizate și a structurii craniului, Shih Tzu pot fi predispuse la probleme respiratorii, cum ar fi sindromul brachicefalic. Aceasta poate duce la dificultăți respiratorii și poate necesita intervenție medicală.
 • Probleme oftalmologice: Shih Tzu sunt susceptibili la diverse afecțiuni oculare, inclusiv ulcerații corneene, cataracte, entropion (răsucirea pleoapelor spre interior) sau sindromul ochilor uscați.
 • Boala dentară: Datorită dimensiunii lor mici și a structurii faciale, Shih Tzu sunt predispuși la probleme dentare, cum ar fi acumularea de tartru și carii. Este important să le oferiți o igienă orală regulată și să le programați vizite regulate la veterinar pentru curățarea profesională a dinților.
 • Probleme dermatologice: Blana lungă și mătăsoasă a Shih Tzuui poate fi susceptibilă la afecțiuni dermatologice, precum infecții ale pielii, alergii sau iritații.
 • Probleme ale coloanei vertebrale: Unele Shih Tzu pot fi predispuse la probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi herniile de disc.
 • Probleme cardiace: În unele cazuri, Shih Tzu pot dezvolta probleme cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă congestivă.
 • Probleme digestive: Precum mulți câini mici, Shih Tzu pot fi mai sensibili la anumite alimente sau la schimbări în dietă, ceea ce poate duce la probleme digestive, cum ar fi sensibilitatea gastro-intestinală sau gastrita.

Shih Tzu – toaletaj și îngrijire

Toaletajul și îngrijirea sunt aspecte cruciale în menținerea sănătății și aspectului încântător al câinilor Shih Tzu. Blana lungă și mătăsoasă necesită o atenție specială pentru a preveni încâlceala și pentru a menține un aspect curat și îngrijit. Pentru toaletajul și îngrijirea unui Shih Tzu pot fi urmate sfaturile:

 • Periere regulată: Blana Shih Tzu-ilor trebuie periată în mod regulat pentru a preveni încâlceala și a elimina firele moarte. În general, perierea zilnică sau la fiecare câteva zile este recomandată pentru a menține blana sănătoasă și frumoasă.
 • Ținutul blănii din față: Pentru a menține o vizibilitate clară și pentru a evita iritarea ochilor, este recomandat să țineți blana din față, pe frunte și ochi, prinsă cu agrafe sau elastic.
 • Igiena ochilor și urechilor: Îngrijirea ochilor și urechilor este esențială pentru prevenirea infecțiilor. Curățați cu grijă ochii și urechile cu produse speciale pentru câini și un tampon de bumbac, evitând introducerea prea adânc în canalul urechii.
 • Baie: Shih Tzu nu au nevoie de baie prea des, în general o dată la câteva săptămâni este suficient. Folosiți un șampon special pentru câini și asigurați-vă că uscați complet blana după baie.
 • Tunderea: Opțional, puteți alege să tundeți blana Shih Tzuui într-un stil mai scurt și mai ușor de întreținut. Acest lucru poate reduce efortul necesar pentru periere și va menține câinele mai răcoros în timpul verii.
 • Unghiile: Tăiați unghiile Shih Tzuui în mod regulat pentru a evita supraîncărcarea și disconfortul. Dacă nu vă simțiți confortabil să faceți acest lucru, puteți solicita ajutorul unui specialist.
 • Planificarea vizitelor la salon: Pentru toaletaj mai complex și tuns profesional, puteți să programați Shih Tzu la un salon specializat pentru câini.
 • Hrană și hidratare adecvată: O dietă echilibrată și hidratarea adecvată vor contribui și ele la aspectul sănătos și strălucitor al blănii câinelui.

Toaletajul și îngrijirea regulată vor menține câinele Shih Tzu sănătos și fericit, și vă vor oferi și ocazia de a întări legătura cu prietenul vostru cu blană. Asigurați-vă că respectați o rutină regulată de îngrijire și că acordați atenție semnelor de disconfort sau posibile probleme de sănătate.

Cum se tunde un Shih Tzu?

Cum se tunde un Shih Tzu?

Sursa foto

Tunderea unui Shih Tzu este un proces delicat, mai ales dacă doriți să păstrați aspectul tradițional și caracteristic al acestei rase. Tunderea poate fi efectuată acasă, dar poate fi recomandat să mergeți la un salon specializat pentru câini pentru a obține un aspect mai profesionist. Iată câteva etape pentru a tunde un Shih Tzu:

 • Spălarea și pregătirea: Începeți cu o baie pentru a curăța blana și a o face mai ușor de manevrat. Folosiți un șampon special pentru câini și asigurați-vă că uscați complet blana după baie. Pieptănați blana înainte de tundere pentru a îndepărta firele moarte și a preveni încâlceala.
 • Decizia stilului: Decideți ce stil de tundere doriți să aplicați. Există mai multe opțiuni, cum ar fi tunderea uniformă a întregii blănii la o anumită lungime sau un stil mai complex și tradițional care păstrează blana mai lungă pe anumite zone ale corpului, cum ar fi capul, coada și picioarele.
 • Tunderea: Folosiți o mașină de tuns specială pentru câini și asigurați-vă că lama este ascuțită și curată. Aveți grijă să lucrați cu atenție și să tundeți treptat, evitând să trageți de blană sau să aplicați presiune excesivă.
 • Blana din față: Pentru a menține o vizibilitate clară și pentru a preveni iritarea ochilor, puteți ține blana din față, pe frunte și ochi, prinsă cu agrafe sau elastic.
 • Tăiatul unghiilor: Verificați dacă unghiile câinelui au crescut prea mult și, dacă este cazul, tăiați-le cu grijă. Dacă nu vă simțiți confortabil să faceți acest lucru, puteți solicita ajutorul unui specialist.
 • Finalizarea: După tundere, verificați dacă au rămas fire neuniforme și tundeți-le cu grijă pentru a obține un aspect curat și armonios.

Cum să ai grijă de un câine Shih Tzu?

Îngrijirea unui câine Shih Tzu necesită atenție și responsabilitate pentru a asigura sănătatea și fericirea acestuia. Pentru a avea grijă de un câine Shih Tzu se va ține cont de următoarele aspecte importante:

 • Alimentație: Oferiți-i câinelui Shih Tzu o dietă echilibrată, de calitate, adaptată nevoilor sale specifice. Alegeți hrana uscată pentru câini, bogată în nutrienți esențiali, și acordați atenție cantității de hrană pentru a evita supraponderalitatea.
 • Apă și hidratare: Asigurați-vă că câinele are întotdeauna acces la apă proaspătă și curată. Hidratarea adecvată este importantă pentru sănătatea sa.
 • Igiena și toaletaj: Periați și pieptănați blana câinelui în mod regulat pentru a preveni încâlceala și a menține aspectul frumos al blănii. Curățați ochii și urechile, și tundeți-l în mod regulat, mai ales dacă doriți o blană mai scurtă.
 • Exercițiu: Asigurați-vă că Shih Tzu face exerciții fizice regulate, cum ar fi plimbări zilnice. Chiar dacă sunt câini mici, au nevoie de mișcare pentru a-și menține sănătatea și greutatea optimă.
 • Socializare: Socializați câinele încă de mic cu oameni, alți câini și medii diferite. Acest lucru va contribui la dezvoltarea unei personalități echilibrate și la prevenirea comportamentului anxios sau agresiv în interacțiunea cu alți câini sau oameni.
 • Dresaj: Începeți dresajul de la o vârstă fragedă pentru a-i învăța comenzi de bază și reguli de conduită. Fiți consecvent și folosiți metode pozitive de dresaj, oferind recompense pentru comportamentele dorite.
 • Vizite regulate la veterinar: Programați-vă câinele la veterinar pentru examinări periodice și vaccinări. Veterinarul vă va ajuta să mențineți starea de sănătate a câinelui și va oferi tratamentul adecvat în caz de probleme de sănătate.
 • Iubire și atenție: Acordați-i câinelui multă iubire, atenție și timp de calitate. Shih Tzu sunt câini afectuoși și loiali, care au nevoie de interacțiune cu stăpânii lor pentru a se simți fericiți și împliniți.

Curiozități despre Shih Tzu

 • Origine nobilă: Shih Tzu este o rasă veche cu origini regale. Erau câinii preferați ai împăraților chinezi din dinastiile Ming și Qing, fiind considerați simboluri ale înțelepciunii și norocului.
 • Numele „Shih Tzu”: Numele „Shih Tzu” vine de la cuvântul chinezesc „shīzi” (獅子), care înseamnă „leu”. Se crede că numele a fost ales datorită asemănării lor cu leii din artă și tradiția chineză.
 • Câini de companie: Shih Tzu au fost crescuți inițial ca câini de companie pentru nobilimea chineză. Ei au fost ținuți în special în palate și au fost înconjurați de atenție și lux.
 • Bărbiță sau fetiță: În limba chineză, „Shih Tzu” se poate referi la orice câine mic de rasă pură, indiferent de sex. Cu toate acestea, în alte țări, „Shih Tzu” se referă mai des la masculi, iar femelele pot fi numite „Shih Tzuță”.
 • Personalitate: Shih Tzu sunt cunoscuți pentru personalitatea lor afectuoasă, prietenoasă și jucăușă. Sunt câini loiali și devotați stăpânilor lor.
 • Nu vă pierdeți blana: Blana lor lungă și mătăsoasă poate fi impresionantă, dar dacă nu este bine îngrijită, se poate încurca și îngrămădi. Perierea regulată este esențială pentru a menține blana sănătoasă și frumoasă.
 • Longevitate: Shih Tzu au o durată de viață relativ lungă pentru câini mici. Cu o îngrijire adecvată, acești câini pot trăi până la 15-20 de ani.
 • Popularitate: Datorită aspectului lor adorabil și personalității prietenoase, Shih Tzu sunt foarte populari ca animale de companie în întreaga lume și sunt considerați unul dintre cele mai iubite câini de rasă.
 • Variații de culoare: Blana Shih Tzu-ilor poate avea o varietate de culori și combinații, inclusiv alb, negru, auriu, maro, gri, albastru și multe altele.
 • Rasă oficială: Shih Tzu este recunoscut ca rasă oficială de către mai multe organizații canine internaționale, inclusiv American Kennel Club (AKC) și The Kennel Club (UK).

Shih Tzu este o rasă de câini adorabilă, nobilă și extrem de iubitoare, cu o istorie impresionantă ca animale de companie ale nobilimii chineze. Cu blana lor luxuriantă, fața expresivă și personalitatea prietenoasă, Shih Tzu au câștigat rapid inimile oamenilor din întreaga lume. Acești câini sunt cunoscuți pentru loialitatea și devotamentul față de stăpânii lor, precum și pentru capacitatea lor de a aduce bucurie și fericire în familii.

Cu toate că îngrijirea blănii poate fi o provocare, odată ce câinele este iubit și îngrijit corespunzător, Shih Tzu devine un companion minunat și de neuitat pentru mulți ani. Cu o longevitate relativă și o personalitate încântătoare, Shih Tzu rămâne una dintre cele mai populare rase de câini de companie, aducând zâmbete și iubire în casele oamenilor din întreaga lume.

Ultimele articole

Retro chic – Iată 5 bijuterii ce completează perfect o ținută vintage

Stilul retro chic reprezintă un reper în domeniul modei datorită adâncimii sale istorice, autenticității...

Micropigmentarea sprâncenelor: Pașii Cruciali pentru Obținerea unor Sprâncene Perfecte

Micropigmentarea sprâncenelor, cunoscută și sub numele de microblading sau tatuaj semi-permanent al sprâncenelor, este...

Dezvoltarea abilităților de management al riscurilor: Cum te pot ajuta cursurile specializate

În lumea afacerilor și a gestionării proiectelor, gestionarea riscurilor este esențială pentru succes. Riscurile...

4 Soluții eficiente și naturale pentru curățarea locuinței

Odată cu trendul fiecăruia de a face alegeri cât mai ecologice și cât mai...

Articole asemanatoare

Retro chic – Iată 5 bijuterii ce completează perfect o ținută vintage

Stilul retro chic reprezintă un reper în domeniul modei datorită adâncimii sale istorice, autenticității...

Micropigmentarea sprâncenelor: Pașii Cruciali pentru Obținerea unor Sprâncene Perfecte

Micropigmentarea sprâncenelor, cunoscută și sub numele de microblading sau tatuaj semi-permanent al sprâncenelor, este...

Dezvoltarea abilităților de management al riscurilor: Cum te pot ajuta cursurile specializate

În lumea afacerilor și a gestionării proiectelor, gestionarea riscurilor este esențială pentru succes. Riscurile...