Un sistem alarma casa are mai multe obiective, ceea ce inseamna ca atunci cand apare o incercare de patrundere in interior, scopul este acela de a scapa de hot dupa declansarea alarmei si de a initia o interventie fizica sau sonora prin intermediul sistemului disponibil pe centrala sau vizual, cu ajutorul camerelor.
Scopul sistemelor de alarma este acela de a informa compania de monitorizare, o persoana apropiata sau un angajat de unele actiuni care nu sunt in regula. In cazul unui incendiu, datorita detectoarelor de fum si a cresterii temperaturii, sistemul de alarma notifica ocupantii si directioneaza informatii catre receptor.
Alcatuirea unui sistem de alarma
In alcatuirea unui sistem de alarma intra mai multe componente. Centrala de alarma este creierul acestui sistem, unde sunt centralizate informatiile ce provin de la detectorii sistemului si de la restul echipamentelor.
Aceste informatii decid starea de alarmare si declanseaza alarma acustica sau optica, transmitand mesaje catre dispecerat sau catre unele numere de telefon.
Tastatura intra in alcatuirea sistemului de alarma; cu ajutorul acesteia se configureaza, se armeaza sau se dezarmeaza alarma, se vizualizeaza informatiile de stare a sistemului si se consulta evenimentele.
Asadar, sistemele de alarma contin si o tastatura, care permite armarea si dezarmarea simpla si de la distanta a acestuia, precum si detectori de prezenta, care au rolul de a detecta persoanele care patrund intr-un perimetru supravegheat.
Nu in ultimul rand, sistemele de alarma trebuie sa dispuna de detectori de geam spart, de soc sau de vibratii, de sirene antiefractie, de acumulatori si de un buton de panica.
Cum trebuie ales sistemul de alarma ideal pentru casa?
Sistemul de alarma ideal este alcatuit din echipamentele necesare functionarii eficiente a detectiei si a avertizarii, oferind toate functiile de care au nevoie utilizatorii.
Un sistem de alarma bun trebuie sa fie eficient, sa isi indeplineasca scopul pentru care a fost proiectat, sa fie fiabil, sa functioneze impecabil cel putin cativa ani si sa fie flexibil si usor de utilizat.
Sistemele de alarma pentru acasa trebuie sa fie instalate, folosite si intretinute in mod corect. Alarma potrivita pentru casa se alege in functie de tipul si de dimensiunile locuintei, astfel incat proprietarii trebuie sa faca un anumit tip de alegere pentru un apartament si altul pentru o casa de dimensiuni mari.
La casa, kitul de alarma trebuie sa includa si o sirena exterioara, care previne vecinii in cazul intruziunii.
Centrala de alarma se plaseaza, de regula, in interiorul locuintei, motiv pentru care designul este foarte important. In cazul in care cumparatorii nu se descurca sa monteze sistemul de alarma, pot apela fara probleme la ajutorul unor specialisti in domeniu.
Sistemul de alarma reprezinta una dintre cele mai importante investitii pe care le pot face persoanele interesate in siguranta membrilor familiei, a bunurilor si a linistii lor. Desi pare costisitor la inceput, sistemul de alarma isi va amortiza in timp investitia. Acesta nu consuma foarte multa electricitate si reprezinta o alternativa excelenta la serviciile de paza si de protectie asigurate de personal specializat.