Diverse

Teren intravilan vs. teren extravilan – în ce să investeşti?

0

Pentru cei care doresc să investească într-un teren pe care să îşi construiască o casă la care visează de mult timp şi nu ştiu care sunt principalele diferenţe între terenul intravilan şi cel extravilan, pot apela la cunoştinţele celor de la Cross Design care oferă toate informaţiile necesare în acst sens.

Cum poate fi definit terenul intravilan? Dar cel extravilan?

Terenul intravilan este acea bucată de pământ care se afla în localitate, aparţine de casă sau se afla în zone locuibile, având un preţ mai măr, comparativ cu alte teenuri. De regulă, terenul intravilan este cel rezervat construcţiilor.

Terenul extravilan, pe de altă parte, este situat în afară localităţii şi de regulă nu se construieşte pe el, ci doar se cultivă. Preţul unui teren extravilan poate fi până de 10 ori mai mic decât cel al unui teren intravilan.

Terenul extravilan se împarte în terenul agricol şi nonagricol. Este foarte important ca înainte de a cumpăra un astfel de teren, cumpărătorii să se intereseze despre unele aspecte, înainte de a bate palma cu vânzătorul, pentru că pe ambele teritorii construcţiile sunt interzise până la obţinerea unor autorizaţii clare.

Diferenţe dintre terenul extravilan şi cel intravilan

Situarea terenului în extravilan sau în intravilan este menţionată în cartea funciara şi în certificatul de urbanism. Concret, terenul intravilan este situat în zona ce cuprinde suprafaţa construită a unei localităţi şi suprafaţa construibilă, iar terenul extravilan se situează în afara să.

Terenul care se afla la limita dintre extravilan şi intravilan este impartt în două, fiecare având cadastre diferite. Există mai multe diferenţe demne de luat în calcul între terenul intravilan şi cel extravilan ce cuprind:

  • preţul. Terenul intravilan este mai scump decât cel extravilan;
  • poziţia. Terenul intravilan se afla într-o poziţia mai bună în oraş, în timp ce terenul extravilan se afla la periferia oraşului şi se poate doar cultiva pe el, nu şi construi;
  • impozitul. Terenul intravilan necesită un preţ mai mare pentru impozit decât cel extravilan, ce se calculează în funcţie de suprafaţa terenului, de rangul localităţii în care se afla şi de categoria de folosinţă a terenului.

Construirea imobilelor pe ternul intravilan

Pentru a construi orice fel de imobil pe un teren intravilan, este neceasara solicitarea extrasului de carte funciară de la notar sau de la Oficiul local de Cadastru, un document esenţial pentru a clarifica situaţia juridică a terenului. Există, totuşi, posibilitatea ca terenul să fie înstrăinat, să facă obiectul unui litigiu sau să fie deţinut de cote părţi. De aceea, este necesar extrasul de carte funciară prin depunerea unei cereri în care se menţionează numărul cadastral şi localitatea pe care este situat terenul. Pe lângă cerere se va face şi dovada achitării tarifului aferent, document care demonstrează situaţia economică, tehnica şi legală a terenului.

Ulterior, este necesar să se obţină certificatul de urbanism ce face cunoscute solicitantului date juridice, tehnice, dar şi economice legate de teren la data solicitării actului, precum şi informaţii despre identitatea proprietarului, situarea în intravilan şi chiar riscurile naturale existente.

Modul de alimentare şi de depozitare a bărcilor – cât de mult contează aceste criteii în alegerea unei ambarcaţiuni

Articolul precedent

De ce să apelezi la serviciile unui arhitect?

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Diverse