AcasăSanatateTipuri de miere: Care sunt beneficiile pentru sănătatea ta

Tipuri de miere: Care sunt beneficiile pentru sănătatea ta

Publicat pe

Articole

Cum să menții un pat curat pentru un somn cât mai odihnitor

Știai că starea patului în care dormi influențează în mod direct calitatea somnului? Dacă dormi într-un pat curat și confortabil te vei odihni mult mai bine și te vei trezi cu un nivel de energie ridicat. Să nu uităm nici că salteaua și lenjeria...

Mierea este un produs natural creat de albine, utilizând ca materie primă nectarul plantelor. Mierea este foarte apreciată în întreaga lume, pentru gustul dulce, pentru aroma profundă, dar și pentru nenumăratele beneficii pe care le oferă atunci când este consumată regulat. 

Toate caracteristicile mierii, gustul, culoarea și aroma variază în funcție de florile de la care a fost colectat polenul. Există peste 300 de tipuri de miere, fiecare dintre acestea putând fi recoltată și procesată în moduri diferite. 

Mierea crudă este cea mai naturală, deoarece nu a fost încălzită în timpul procesării. De multe ori nu este nici filtrată, iar asta o face să își păstreze toate proprietățile. Mierea crudă este sigură de mâncat, dar pentru copiii sub 1 an este bine să fie evitată din cauza potențialul alergenic. După această vârstă, este recomandat un consum frecvent de miere și produse apicole bio, deoarece vor aduce nenumărate beneficii în dezvoltarea celor mici. 

Mierea pasteurizată a fost încălzită în timpul procesării, la diverse temperaturi și cu metode variate. Majoritatea tipurilor de miere ce se găsește în magazine este pasteurizată la 65 de grade celsius timp de 30 de secunde ori la 85 de grade celsius timp de 4-5 minute. 

Mierea crudă provine direct din stup, în timp ce mierea pasteurizată a fost supusă procesării. Mierea crudă are un aspect tulbure, iar mierea pasteurizată are un aspect clar, prelucrarea ucigând celulele de drojdie și prelungind perioada de valabilitate. 

Principalul avantaj al mierii crude constă în aportul ridicat de propolis de albine

Propolisul este o substanță lipicioasă pe care albinele o utilizează pentru a construi stupii, reușind să mențină structura împreună. Este o substanță foarte sănătoasă, având efecte antiinflamatorii, acțiune anticangerigenă și antiulceroasă, precum și efecte antifungice. Propolisul crud conține vitamine B, C și E, magneziu, potasiu și enzime benefice. De asemenea, propolisul conține flavonoide și acizi fenolici ce au proprietăți antioxidante, reducând stresul oxidativ din organism. Acest tip de stres este legat de multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv cancer. 

Un tip special de miere este cea de Manuka

Este prezentată ca un superaliment vindecător, ce poate trata rănile, răceala și gripa, durerile de gât și multe altele. Mierea de Manuka provine din Noua Zeelandă, fiind produsă de albine care se hrănesc cu planta manuka. Ambalajul mierii de manuka include un rating UMF (Unique Manuka Factor / Factorul Unic Manuka), ce specifică faptul că a fost testată pentru proprietățile antibacteriene. Față de mierea obișnuită, mierea de Manuka are o culoare mai întunecată, este mai groasă și mai greu de întins. 

Principalele beneficii ale mierii sunt:

  • Conținutul de minerale și compuși. Mierea conține aproximativ 31 de minerale diferite, printre care fosfor, magneziu și potasiu. De asemenea conține aminoacizi importanți, care sunt componente de bază ale proteinelor. 
  • Efect antioxidant. Polifenolii și flavonoidele acționează ca niște antioxidanți, ajutând corpul să se protejeze împotriva unor tipuri de leziuni celulare. 
  • Vindecarea rănilor și arsurilor. Proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ajută la vindecarea rănilor și ușurează simptomele arsurilor. 
  • Ameliorarea simptomelor de tuse. Administrarea de miere reduce tusea, favorizând vindecarea. 
  • Reducerea colesterolului. Unele studii arată faptul că mierea poate ajuta la reducerea colesterolului după consumul regulat timp de 4 săptămâni. 

Pentru ca beneficiile mierii să fie simțite, inclusiv gust și aromă, se recomandă consumul unor produse cu origine controlată, care nu au fost prelucrate prin pasteurizare și nu conțin sirop de zahăr sau glucoză adăugat. Mierea crudă este cea mai bună alegere, iar consumul regulat va ajuta la creșterea imunității organismului și la obținerea unei stări generale de bine. Poți alege dintre nenumărate arome, printre care: trifoi, salvie, tei, salcâm, afine, rozmarin, păpădie sau multifloră.

Ultimele articole

Designul exterior inovator: Avantajele pergolelor retractabile

În lumea designului exterior, pergolele retractabile reprezintă o inovație remarcabilă care combină estetica și...

Condusul fără întreruperi: avantajele de închiriere a mașinilor de schimb 

Descoperă cum poți transforma călătoria rutieră într-o experiență fără griji sau întreruperi, cu ajutorul...

Cursul pentru frontend website – calea către noi oportunități profesionale

Cu o creștere exponențială a numărului de site-uri web și aplicații, necesitatea de a...

Beneficiile medicale ale masajului thailandez

Masajul thailandez oferă, pe lângă relaxare, și alte beneficii medicale importante. Fiind un mod...

Articole asemanatoare

Designul exterior inovator: Avantajele pergolelor retractabile

În lumea designului exterior, pergolele retractabile reprezintă o inovație remarcabilă care combină estetica și...

Condusul fără întreruperi: avantajele de închiriere a mașinilor de schimb 

Descoperă cum poți transforma călătoria rutieră într-o experiență fără griji sau întreruperi, cu ajutorul...

Cursul pentru frontend website – calea către noi oportunități profesionale

Cu o creștere exponențială a numărului de site-uri web și aplicații, necesitatea de a...