AcasăSanatateTrei tips & tricks de care să ții cont pentru gingii sănătoase

Trei tips & tricks de care să ții cont pentru gingii sănătoase

Publicat pe

Articole

Top 4 echipamente de birou pe care ar trebui să le ai pentru confort și productivitate

Perioada în care am fost forțați să lucrăm de acasă ne-a învățat destul de multe lucruri despre confort. Confortul este primordial în piramida trebuințelor, definită de către Maslow, iar acesta este de fapt un cumul de factori. În ceea ce privește confortul în timpul...

Dacă gingiile tale nu mai sunt la fel de roz și ferme, s-ar putea să suferi de gingivită. Iar dacă stomatologul tău te-a înștiințat că ești predispus la retracția gingivală, probabil ai o serie de întrebări care te macină legate de cum ai putea îmbunătăți starea gingiilor tale. 

Să ai grijă de dinții și gingiile tale este un efort comun din partea ta și a dentistului tău, însă sunt câteva bune-practici de care ai putea să ții cont pentru a preveni și ameliora afecțiunile gingivale. Dr. Alexandra Mircea ne oferă 4 tips & tricks pe care să le punem în aplicare pentru gingii roz, ferme și sănătoase. 

1.Rutina de îngrijire corespunzătoare 

În ce privește gingivita cauze, principalul motiv pentru care gingiile noastre nu mai sunt la fel de sănătoase sunt greșelile pe care le facem în timpul periajului dentar, și aici sunt două scenarii posibile, ambele la fel de severe: 

  • periaj dentar incomplet și inconsistent, în care nu acordăm atenție și gingiilor și nici tuturor suprafețelor dentare
  • periaj dentar extrem de agresiv și energic, care lezează nu doar smalțul dentar, însă contribuie și la retracția gingivală.

Un periaj dentar corespunzător trebuie să fie realizat ferm, dar blând, și trebuie să acordăm atenție tuturor suprafețelor dentare; vom peria dinții vertical, de la gingie înspre dinte, prin mișcări de „măturare”, și nu prin mișcări stânga-dreapta – acest periaj doar mută bacteriile dintr-o parte în alta a cavității orale. 

Periajul dentar nu trebuie să dureze mai puțin de două minute, iar pasta de dinți pe care o utilizăm trebuie să conțină fluor. De asemenea, un periaj complet trebuie precedat de ață dentară (sau airflow/duș bucal) și urmat de apă de gură. În absența ultimelor două, doar 40% din bacterii sunt eliminate. În momentul în care gingiile sângerează în timpul periajului, nu trebuie să ignorăm această zonă: dimpotrivă, gingiile sângerează în zonele în care periajul a fost incorect și placa bacteriană nu a fost eliminată. 

2. Dinți corect aliniați 

Deși nu ne-am fi gândit poate până acum, una dintre cauzele principale ale afecțiunilor gingivale este malpoziția dentară – când dinții noștri nu sunt aliniați corect sau au o poziție anormală, atunci când mușcăm exercităm o forță asupra gingiilor. 

În timp, acest aspect conduce la retragerea gingivală, motiv pentru care dacă suntem conștienți de înghesuiri / alinieri dentare incorectă, o vizită la medicul ortodont este absolut necesară pentru începerea tratamentului cu aparat dentar. 

Când vine vorba despre cat costa aparatul dentar, prețul acestuia variază în funcție de tehnologia folosită, de durata tratamentului și de gravitatea malpozițiilor dentare – însă nu trebuie privit ca pe o cheltuială ci, dimpotrivă, ca pe o investiție în confort psihic și sănătatea generală. 

3. Controlarea obiceiurilor și a stilului de viață 

Nu doar dinții au de suferit din cauza obiceiurilor noastre nefaste, ci și gingiile. Fumatul, de exemplu, are un impact major asupra sănătății gingivale – acesta favorizează apariția plăcii bacteriene și reduc, practic, fluxul de sânge prezent în țesutul nostru gingival. Apare, astfel, retracția gingivală indiferent de vârsta pacientului. 

În același ton putem vorbi și despre bruxism – „scrâșnitul dinților”. Acest obicei conștient sau inconștient exercită, practic, o tensiune foarte mare asupra dinților, ducând la retragerea gingiilor. În vreme ce fumatul poate fi controlat / limitat, tratamentul bruxismului poate începe în cabinetul stomatologic, prin aplicarea unor gutiere transparente, însă este obligatoriu să identificăm cauza stresului care ne face să ne încleștăm dinții și maxilarul. 

Dacă o parte a corpului tău ar sângera, ai merge la doctor. Același lucru trebuie făcut și dacă gingiile sunt cele care sângerează, pentru că oferă astfel un semnal al gingivitei, o afecțiune dentară pe care trebuie să o luăm în serios.

În ceea ce privește factorii de risc,  gingivita poate apărea și la pacienții care au o igienă orală corectă, dar au un sistem imunitar problematic, o dietă nepotrivită, fumează excesiv, consumă foarte mult alcool.

Vârsta înaintată crește șansele de gingivită, dar și unele medicamente (cum sunt anticoncepționalele, antipsihoticele, imunosupresoarele), schimbările hormonale sau infectarea cu virusul uman HPV. Gingivita poate apărea și în sarcină, însă atunci nu e motiv de îngrijorare, pentru că dispare odată cu nașterea. Diabeticii sunt, și ei, mai predispuși la a dezvolta gingivită. – dr. Alexandra Mircea

Trebuie să învățăm să ne tratăm gingiile ca pe orice altă parte a corpului – pentru gingii sănătoase, este necesar să acordăm atenție rutinei de îngrijire orale și să mergem regulat la stomatolog, chiar dacă „nu ne doar nimic” – prevenția este întotdeauna mai plăcută și accesibilă decât orice tratament. Mai mult decât atât, fără modificarea și corectarea obiceiurilor noastre și fără implementarea unui stil de viață sănătos, nu avem cum să dobândim gingii roz și ferme. 

Ultimele articole

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...

Știință și artă în bucătărie: secrete și sfaturi utile

În universul culinar, întâlnirea dintre știință și artă creează un spectacol inegalabil de arome,...

Articole asemanatoare

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...