AcasăStiriTu stii cum sunt obtinute culorile artificiilor? Iata cum au aparut produse...

Tu stii cum sunt obtinute culorile artificiilor? Iata cum au aparut produse pirotehnice uimitoare!

Publicat pe

Articole

Importanța adăposturilor civile în situații de urgență și dezastre naturale

Situațiile de urgență și dezastrele naturale reprezintă amenințări imprevizibile și devastatoare pentru comunități și populații întregi. În fața acestor evenimente neașteptate, adaptabilitatea și pregătirea sunt cheile pentru supraviețuire și protecție. Un element crucial în această pregătire este reprezentat de adăposturile civile, structuri special concepute...

Este deja o traditie ca trecerea dintre ani sa fie sarbatorita cu un foc de artificii. Aceasta reprezinta atat credinta populara conform careia zgomotele produse in noaptea de Anul Nou au rolul de a speria si a-l face pe vechiul an sa plece, cat si un motiv de spectacol inedit. 

In timp, accesul la diferite articole pirotehnice a devenit mai facil, dar si legislatia mai stricta, pentru a se preveni situatiile riscante si periculoase, care pot afecta starea de sanatate si chiar integritatea fizica a celor care iau parte la astfel de spectacole. Cu toate acestea, spectacole pirotehnice de toate felurile pot fi organizate cu diferite ocazii si in cadrul unor evenimente publice si private deopotriva. 

Cum au aparut artificiile? 

O intrebare pe care si-o pot pune unii oameni este cine a inventat  produsele pirotehnice si cum au aparut artificiile. Originea acestora este insa una foarte veche, inca din perioada Chinei Antice, cand un calugar chinez, Li Tian, a inventat artificiile pentru a speria spiritele rele. Primele forme de produse pirotehnice erau formate din tulpini de bambus in care sunt puse carbune, sulf si salpetru. 

Totusi, ipotezele referitoare la primele tipuri de artificii sunt numeroase si diverse, invenatarea artificiilor fiind pusa si pe seama alchimistilor care, in incercarea de a gasi un elixir al tineretii, au realizat produse care pocneau atunci cand erau aruncate in foc. 

Indiferent cine le-ar fi inventat, produsele pirotehnice isi au originea in China, motiv pentru care aceasta asigura aproximativ 90% din productia mondiala de astfel de produse. 

Cum se pot obtine culorile artificiilor? 

Produsele pirotehnice sunt de mai multe feluri, dintre acestea cele mai cunoscute fiind insa artificiile, cele care sunt lansate pe cer si produc explozii in urma carora se obtine un adevarat spectacol de lumini si culori. Acest lucru este posibil prin combinarea a diferite substante chimice. 

De exemplu, nitratul de sodiu este cel care da culoarea rosie a artificiilor, in timp ce culoarea portocalie este data de fier, culoarea verde, de azotat de bariu si alb, de aluminiu sau magneziu. Dintre toate culorile, cel mai greu de obtinut este culoarea albastra, deoarece presupune folosirea unui anumit compus al cuprului, la o anumita temperatura; in caz contrar, albastrul nu va mai aparea. 

Prin urmare, chiar si istoria artificiilor este una interesanta, popularitatea acestora crescand constant inca de la inventarea lor. 

Ultimele articole

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...

3 idei de cadouri utile pentru pasionații de gaming

Profilul unui jucător pasionat este, de obicei, unul destul de complex. În general, un...

Articole asemanatoare

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...