Materialele de construcții trebuie folosite etapizat, în cadrul diverselor proiecte. Din acest motiv, uneori, apare necesitatea depozitării lor, astfel încât acestea să fie protejate până în momentul utilizării. Cum le poți proteja și ce anume ar trebui să ai în vedere? Iată câteva idei.
Folosește paleți pentru materialele sensibile
Unele materiale nu pot fi așezate direct pe jos, oricât de bine structurat ar fi spațiul de depozitare. Plăcile de rigips sau blocurile de BCA sunt sensibile la umezeală și, din acest motiv, va trebui să ai în vedere folosirea unor suporturi pe care să le așezi. Poți alege un palet bca MatHaus, pentru a depozita blocurile de beton celular autoclavizat, în vreme ce panourile de rigips vor trebui puse, pe cât posibil, pe spații drepte, cât mai puțin expuse, fiindcă nu au o rezistență mecanică mare. Polistirenul, de asemenea, ar trebui ținut în folia în care este ambalat, ferit de acțiunea soarelui și de potențiale șocuri mecanice. Plăcile de polistiren se pot rupe cu ușurință, de aceea, trebuie protejate.
Folosește incinte uscate pentru lemn
Lemnul poate suferi modificări de volum, dacă este expus la umiditate și soare excesiv, în cicluri repetate. Din acest motiv, el trebuie depozitat în camere speciale, cu o temperatură optimă constantă, care să păstreze materialul lemnos pe cât posibil în starea sa naturală. Parchetul, lambriul, plăcile OSB și, în general, orice material care are la bază lemnul trebuie să fie protejat, ferit și îngrijit, astfel încât, la momentul folosirii, să fie într-o stare impecabilă.
Respectă cerințele privind siguranța la incendiu
Unele materiale trebuie protejate, atunci când vine vorba despre acțiunea focului. Fiind mai sensibile, în mare parte din cauza materialelor și a substanțelor din compoziție, acestea trebuie protejate de foc și chiar de expunerea în lumina directă a soarelui. Rășina epoxidică sau vopselele pe bază de substanțe chimice inflamabile sunt în această categorie și, din acest motiv, au nevoie de locuri întunecoase, cu temperaturi reduse, pentru depozitare.
Siguranța la foc a materialelor de construcții este foarte importantă, deoarece, în general, cele mai multe probleme apar tocmai din depozitarea improprie a acestora. Nerespectarea condițiilor specificate de către producători, micile accidente, neatenția sau neștiința pot conduce către situații sau incidente cu urmări grave, dacă nu sunt descoperite la timp.
Evită stivuirea materialelor
Uneori, din considerente de spațiu, multe persoane pun materialele unele peste altele. Acest lucru este periculos, pentru că riști să strici produsele. De aceea, evită să pui vopsea pe plăcile de polistiren sau pe baza de sticlă. Există posibilitatea ca vopseaua să se scurgă și să deterioreze materialele, care vor ajunge imposibil de folosit.
Folosește, pe cât posibil, elemente puternice de susținere, schele, etajere, standuri sau rafturi, bine asigurate, astfel încât produsele să fie în siguranță.
Este foarte important să ai grijă de materialele de construcții pentru a le proteja caracteristicile și pentru a te proteja de mici accidente ce pot avea loc din cauza depozitării defectuoase. Structurile de paleți, rafturile, lăzile și firește, camerele bine ventilate și ferite de factori nocivi te pot scuti de multe neplăceri și probleme.