AcasăSanatate7 sfaturi de igienă pentru a preveni bolile infecțioase

7 sfaturi de igienă pentru a preveni bolile infecțioase

Publicat pe

Articole

CANTICER Forte – suplimentul natural recomandat în afecțiuni oncologice, tumori și metastaze

Astazi, noile cercetări indică faptul că multe persoane care trăiesc cu și după cancer utilizează suplimente alimentare, adesea cu convingerea că acestea vor reduce riscul de reapariție a cancerului. Pe langa recomandarile generale legate de o dietă sănătoasă și de activitate fizică, tot mai...

Prevenirea bolilor infecțioase nu se referă numai la a nu te îmbolnăvi tu însuți, ci și la a nu-i îmbolnăvi pe ceilalți. Nu se știe niciodată ce categorii de persoane vulnerabile poți îmbolnăvi și cu ce efecte. 

În acest articol poți afla care sunt cele mai simple și, totodată, cele mai eficiente metode de prevenire a bolilor infecțioase. 

Spală-te pe mâini

După pandemia de coronavirus și cazurile îngrijorătoare de variola maimuței  – monkeypox – importanța și eficiența spălatului pe mâini au fost și sunt subestimate. Dar îndepărtarea mecanică, folosind apă și săpun, a germenilor de pe mâini este foarte eficientă – desigur, dacă este făcută corect:

 • Săpunește mâinile timp de cel puțin 20 secunde, frecând palma și dosul ei, degetele, unghiile, degetul mare, spațiile dintre degete și încheietura;
 • Folosește apă din belșug;
 • Folosește apă caldă ori de câte ori e posibil.

E important să te speli pe mâini cât mai des, dar există unele situații în care spălatul pe mâini este obligatoriu:

 • Înainte de a mânca sau de a prepara alimente;
 • După tuse, strănut, suflat nasul, șters nasul copilului;
 • După munca în grădină și alte activități desfășurate afară;
 • După contactul cu animalele;
 • După utilizarea toaletei și după schimbarea scutecului;
 • După ce ai îngrijit persoane bolnave;
 • După ce ai vizitat o unitate medicală. 

Vaccinează-te

Imunizarea este cea mai eficientă metodă de prevenție a unor boli infecțioase grave. Se crede – în mod greșit – că vaccinurile li se adresează doar copiilor sau persoanelor foarte în vârstă, dar acest lucru nu este adevărat. Inclusiv adulții trebuie să se asigure că sunt la zi în ceea ce privește schema de imunizare. 

Vaccinul împotriva tetanosului ar trebui administrat cel puțin o dată la 10 ani. Vaccinul împotriva gripei se recomandă anual. În funcție de starea ta de sănătate sau de călătoriile pe care urmează să le faci, există și alte vaccinuri recomandate. 

Stai acasă atunci când te simți rău

Este important ca mai ales în faza de debut a bolilor să stai acasă pentru a stopa transmiterea infecției și la alte persoane. Regula este valabilă atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

Majoritatea virozelor respiratorii sunt contagioase încă dinainte de debutul simptomelor, dar mai ales în zilele de început, cu febră și stare generală modificată, ar trebui să nu ieși din casă. De asemenea, copiii trebuie excluși din colectivitate atunci când au infecții active. 

Acoperă nasul și gura când tușești sau strănuți

Multe infecții se pot răspândi prin intermediul tusei și al strănutului, de la răceala comună până la gripă, oreion sau varicelă. De fiecare dată când tușești sau strănuți ai grijă să:

 • Acoperi nasul și gura cu un șervețel de unică folosință, pe care îl pui la gunoi imediat după utilizare;
 • Acoperi nasul și gura în plica cotului;
 • Te speli pe mâini de fiecare dată după ce strănuți, tușești sau sufli nasul.

Păstrează suprafețele curate

Multe dintre bolile infecțioase cunoscute se pot transmite prin intermediul obiectelor sau al suprafețelor contaminate. Mesele, bâncile, mânerele, clanțele ușilor, întrerupătoarele, jucăriile, robinetele sunt doar câteva exemple de obiecte care ar trebui dezinfectate regulat.

Pentru decontaminare se poate folosi apă cu săpun sau diverse produse de curățenie. În mod ideal, se utilizează prosoape de hârtie sau alte materiale de unică folosință, pentru a preîntâmpina mutarea microbilor de pe o suprafață pe alta. 

Aerisește bine casa

O proastă ventilație determină creșterea concentrației de microorganisme din spațiul de locuit, ceea ce facilitează transmiterea bolilor infecțioase. Deschiderea ferestrelor este cea mai bună metodă de a împrospăta aerul din locuință.

Persoanele care dețin aparate de aer condiționat sau pompe de căldură trebuie să se asigure că filtrele și tubulatura sunt curățate regulat. 

Du o viață sexuală responsabilă

Pentru a te proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, folosirea prezervativului este obligatorie. Nu trebuie să faci nici un fel de compromisuri în această privință, mai ales dacă este vorba despre relații pasagere, începuturi de relație sau relații în care monogamia nu a fost luată în discuție. 

Deși există o mulțime de opțiuni de tratament, care fac ca bolile infecțioase să nu mai fie la fel de temute ca odinioară, este preferabil să previi, în loc să fii obligat să tratezi. Iar majoritatea măsurilor de prevenție nici măcar nu cer un efort deosebit! 

Ultimele articole

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...

Știință și artă în bucătărie: secrete și sfaturi utile

În universul culinar, întâlnirea dintre știință și artă creează un spectacol inegalabil de arome,...

Articole asemanatoare

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...