De mai mulți ani, festivalurile de muzică au devenit parte fundamentală din distracția de vară inclusiv în România. Sunt deja de notorietate festivaluri precum UNTOLD, Neversea, Electric Castle, Summer Well, Festivalul George Enescu, Open Air Blues Festival Brezoi, Beach, Please! Festival, SAGA Festival, ARTmania sau Jazz in the Park. La nivel internațional, există o mulțime de astfel de festivaluri, din al căror concept s-au inspirat și evenimentele organizate în țara noastră.
Deși pare o formă de distracție foarte recentă, festivalul de muzică are o istorie foarte îndelungată. Obișnuite în lumea modernă, festivalurile de muzică erau organizate și în lumea antică. Desigur, multe lucruri erau diferite, dar ideea era aceeași: oamenii participau la o serie amplă de evenimente artistice, cu muzica în centrul atenției. Scopul era de asemenea similar: distracția, ieșirea din rutină.
Cu aproximativ 2.500 de ani în urmă, în Grecia Antică se organizau Jocurile Pythian în Grecia Antică. Acestea au fost ținute în onoarea zeului Apollo, la sanctuarul său din Delphi, la fiecare patru ani, la doi ani după Jocurile Olimpice. Parte din cele patru Jocuri Panhelenice, jocurile Pythian sunt cele mai vechi festivaluri care implicau competiții muzicale alături de diverse alte forme de divertisment. Dans muzică, artă, sport – totul împreună, într-o serie de evenimente care atrăgeau o mulțime de participanți. Jocurile Pythian au fost organizate pe o perioadă lungă, de aproape 1000 de ani.
Tot în Grecia Antică, Atena este recunoscută pentru pasiunea oamenilor față de muzică. Cele mai mari talente ale momentului participau în Atena la un festival de primăvară de 3 zile. Muzica și dansul erau mereu asociate petrecerilor cu multă băutură și distracție.
În istoria recentă, în 1876, în cinstea Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, a fost organizat Festivalul Bayreuth din Germania chiar de către celebrul compozitor Richard Wagner. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în prezența regelui.
Muzica live a devenit parte și din festivaluri cu alt profil, așa cum este Oktoberfest din Munchen, una din cele mai mari serbări populare din lume.
Festivaluri care continuă și în prezent
Festivalul de la Reading, fondat în 1961, este un vechi festival creat de fondatorul clubului Marquee Club din Londra. Pe lângă locația din Richmond Avenue, au fost folosite și alte locuri de desfășurare – Temple Newsam din Leeds și Parcul Bramham. În prezent, festivalurile de la Reading și Leeds au loc simultan la începutul lunii august.
Festivalul Isle of Wight a avut loc prima dată în 1968, iar în 1970 au avut concerte aici legende ale istoriei muzicii precum The Doors, The Who sau inegalabilul Jimi Hendrix. Deși au trecut aproape 50 de ani de atunci, muzica lui Jimi Hendrix continuă să fascineze milioane de oameni de pe planetă. Cele mai cunoscute melodii ale sale sunt incluse pe coloana sonoră a unor filme de succes: “All Along The Watchtower” în Watchmen, “If 6 Was 9” în Point Break sau “Purple Haze” în White Men Can’t Jump. Mai mult decât atât, Jimi Hendrix și muzica sunt și în centrul unui joc de pacanele online foarte popular, lansat de providerul suedez NetEnt în 2016 și intitulat chiar Jimi Hendrix.
Fenomenul unic numit Woodstock
Și, pentru că am amintit de Jimi Hendrix, ajungem la poate cel mai fabulos festival de muzică organizat vreodată: fenomenul Woodstock din 1969. Legendarul chitarist Jimi Hendrix a cântat pe scena de la Woodstock pe 18 august, pentru aproximativ 2 ore – una dintre cele mai lungi interpretări din carieră.
Woodstock a avut loc pentru prima dată la ferma lui Max Yasgur din Bethel, New York, în 1969. Cele „trei zile de dragoste și pace” au atras mai mult de jumătate de milion de spectatori.
Un alt festival de referință în lumea muzicii este Festivalul Glastonbury, festival de cinci zile de arte contemporane care are loc în Pilton, Somerset, Anglia. Dacă prima ediție, cea din 1970, a atras doar 1.500 de oameni, pentru ediția din 2023, deja s-au epuizat toate biletele scoase la vânzare online.