AcasăSanatateCare sunt efectele fumatului asupra danturii

Care sunt efectele fumatului asupra danturii

Publicat pe

Articole

Senatul a adoptat OUG pentru amanarea platii ratelor cu amendamente importante

Senatul a adoptat, miercuri, ordonanta care prevede amanarea platii ratelor la banci cu amendamente importante. Astfel, ordonanta modificata prevede ca plata poate fi suspendata pana la 31 decembrie, ca pot cere amanare si restantierii si ca nu se aplica dobanda la dobanda.Ordonanta de urgenta...

Fumatul, un viciu considerat extrem de dăunător organismului, este nociv inclusiv pentru sănătatea orală, fiind asociat cu numeroase afecțiuni stomatologice. Efectele fumatului asupra danturii nu se limitează la nivelul dinților, ci implică adesea și gingiile, fumătorii fiind mai expuși riscului de a dezvolta gingivită sau parodontoză. În general, evoluția afecțiunilor stomatologice asociate cu fumatul cronic este una lentă, motiv pentru care vizitele la stomatolog sunt neglijate. 

Cum afectează fumatul sănătatea bucală?

Există numeroase studii care asociază fumatul cu diferite afecțiuni stomatologice, dar și cu o vindecare mai lentă în urma unei extracții dentare, a unui tratament parodontal sau după o intervenție chirurgicală orală. O persoană fumătoare prezintă riscuri semnificativ mai mari de boală parodontală, carii dentare sau abces dentar. În plus, fumatul crește riscul de cancer oral, o afecțiune severă și adesea diagnosticată în faze avansate de evoluție. Principalele efecte ale fumatului asupra sănătății orale includ, dar nu se limitează la următoarele:

Respirația urât mirositoare

Igienă orală deficitară împreună cu fumatul reprezintă principalele cauze ale halitozei (respirația urât mirositoare). În cazul fumatului, reziduuri ale substanțelor chimice din țigări, care rămân în cavitatea bucală chiar și după expirarea fumului de țigară, sunt motivul pentru care respirația are un miros neplăcut. 

Decolorarea dinților

Nicotina și gudronul, compuși chimici care se găsesc în majoritatea tipurilor de țigări, în special în țigările tradiționale, pot păta dinții. Dinții îngălbeniți în urma fumatului nu își vor recăpăta culoarea albă prin periaj dentar efectuat la domiciliu, ci doar în urma unor proceduri de albire dentară, însoțite de o igienizare profesională, efectuate în cabinetul medicului stomatolog. 

Risc crescut de boală parodontală

Persoanele fumătoare au adesea o încărcătură bacteriană mai mare la nivelul cavității bucale, motiv pentru care sunt predispuși la a dezvolta boala parodontală. Potrivit datelor Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, fumatul reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru boala parodontală, aproximativ jumătate dintre cazurile de boală parodontală fiind asociate cu acesta. 

Risc crescut de cancer oral

Fumatul crește riscul de a dezvolta cancer oral, o afecțiune cu progresie rapidă, adesea asimptomatică în fazele sale inițiale de evoluție. Controalele regulate la stomatolog pot ajuta la identificarea unor semne ale cancerului oral în fazele inițiale, atunci când tratamentul este unul minim invaziv.

Risc crescut de leucoplazie orală 

Considerată o reacție de apărare a mucoasei orale la acțiunea unor factori iritanți, leucoplazia orală se manifestă prin îngroșarea mucoasei de la nivelul obrazului, planșeului bucal, limbii sau a mucoasei sublinguale. 

Crește recurența aftelor bucale

Expunerea constantă la substanțele chimice regăsite în țigări crește nu doar riscul pentru boli orale grave, printre care cancer oral sau parodontoză, ci și riscul de apariție a unor condiții de o severitate mai redusă, dar care influențează în mod semnificativ calitatea vieții pacienților, precum stomatita aftoasă (afte bucale).  

Alte probleme dentare asociate cu fumatul:

– cariile dentare;

– retracție gingivală;

– vindecare lentă după o procedură stomatologică (precum o extracție dentară sau un tratament parodontal);

– o rată de succes diminuată a procedurilor de implant dentar. 

Ultimele articole

5 motive pentru care să folosești nuanțe pastelate pe invitațiile de nuntă

Invitațiile de nuntă reprezintă primul contact al invitaților cu evenimentul tău, oferindu-le o idee...

Importanța responsabilității în jocurile de noroc online: Sfaturi pentru un joc echilibrat

Jocurile de noroc online reprezintă o formă fascinantă de divertisment, oferind o varietate de...

5 trenduri de optimizare SEO în 2025

Într-o eră digitală marcată de o creștere exponențială a conținutului online, optimizarea pentru motoarele...

Cadourile oferite în pungă sau într-o cutie elegantă? Care dintre variante creează cea mai bună impresie destinatarului?

Fiecare dintre noi a fost, cel puțin o dată, pus în situația de a...

Articole asemanatoare

5 motive pentru care să folosești nuanțe pastelate pe invitațiile de nuntă

Invitațiile de nuntă reprezintă primul contact al invitaților cu evenimentul tău, oferindu-le o idee...

Importanța responsabilității în jocurile de noroc online: Sfaturi pentru un joc echilibrat

Jocurile de noroc online reprezintă o formă fascinantă de divertisment, oferind o varietate de...

5 trenduri de optimizare SEO în 2025

Într-o eră digitală marcată de o creștere exponențială a conținutului online, optimizarea pentru motoarele...