Sanatate

Care sunt efectele fumatului asupra danturii

0

Fumatul, un viciu considerat extrem de dăunător organismului, este nociv inclusiv pentru sănătatea orală, fiind asociat cu numeroase afecțiuni stomatologice. Efectele fumatului asupra danturii nu se limitează la nivelul dinților, ci implică adesea și gingiile, fumătorii fiind mai expuși riscului de a dezvolta gingivită sau parodontoză. În general, evoluția afecțiunilor stomatologice asociate cu fumatul cronic este una lentă, motiv pentru care vizitele la stomatolog sunt neglijate. 

Cum afectează fumatul sănătatea bucală?

Există numeroase studii care asociază fumatul cu diferite afecțiuni stomatologice, dar și cu o vindecare mai lentă în urma unei extracții dentare, a unui tratament parodontal sau după o intervenție chirurgicală orală. O persoană fumătoare prezintă riscuri semnificativ mai mari de boală parodontală, carii dentare sau abces dentar. În plus, fumatul crește riscul de cancer oral, o afecțiune severă și adesea diagnosticată în faze avansate de evoluție. Principalele efecte ale fumatului asupra sănătății orale includ, dar nu se limitează la următoarele:

Respirația urât mirositoare

Igienă orală deficitară împreună cu fumatul reprezintă principalele cauze ale halitozei (respirația urât mirositoare). În cazul fumatului, reziduuri ale substanțelor chimice din țigări, care rămân în cavitatea bucală chiar și după expirarea fumului de țigară, sunt motivul pentru care respirația are un miros neplăcut. 

Decolorarea dinților

Nicotina și gudronul, compuși chimici care se găsesc în majoritatea tipurilor de țigări, în special în țigările tradiționale, pot păta dinții. Dinții îngălbeniți în urma fumatului nu își vor recăpăta culoarea albă prin periaj dentar efectuat la domiciliu, ci doar în urma unor proceduri de albire dentară, însoțite de o igienizare profesională, efectuate în cabinetul medicului stomatolog. 

Risc crescut de boală parodontală

Persoanele fumătoare au adesea o încărcătură bacteriană mai mare la nivelul cavității bucale, motiv pentru care sunt predispuși la a dezvolta boala parodontală. Potrivit datelor Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, fumatul reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru boala parodontală, aproximativ jumătate dintre cazurile de boală parodontală fiind asociate cu acesta. 

Risc crescut de cancer oral

Fumatul crește riscul de a dezvolta cancer oral, o afecțiune cu progresie rapidă, adesea asimptomatică în fazele sale inițiale de evoluție. Controalele regulate la stomatolog pot ajuta la identificarea unor semne ale cancerului oral în fazele inițiale, atunci când tratamentul este unul minim invaziv.

Risc crescut de leucoplazie orală 

Considerată o reacție de apărare a mucoasei orale la acțiunea unor factori iritanți, leucoplazia orală se manifestă prin îngroșarea mucoasei de la nivelul obrazului, planșeului bucal, limbii sau a mucoasei sublinguale. 

Crește recurența aftelor bucale

Expunerea constantă la substanțele chimice regăsite în țigări crește nu doar riscul pentru boli orale grave, printre care cancer oral sau parodontoză, ci și riscul de apariție a unor condiții de o severitate mai redusă, dar care influențează în mod semnificativ calitatea vieții pacienților, precum stomatita aftoasă (afte bucale).  

Alte probleme dentare asociate cu fumatul:

– cariile dentare;

– retracție gingivală;

– vindecare lentă după o procedură stomatologică (precum o extracție dentară sau un tratament parodontal);

– o rată de succes diminuată a procedurilor de implant dentar. 

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre durerile de creștere la copii

Articolul precedent

La ce ar trebui să fii atent când ești la început de drum în lumea casinourilor live. Elementele cheie

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Sanatate