Sanatate

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre durerile de creștere la copii

0

Durerile de creștere la copii sunt adesea descrise ca dureri sau pulsații de durere la nivelul picioarelor, cel mai adesea în partea din față a coapselor, în zona gambei sau în spatele genunchilor. De obicei, afectează ambele picioare și au loc în timpul nopții. Pot fi suficient de intense pentru a trezi copilul din somn. [1]

Pentru a fi un sprijin informat pentru copilul tău atunci când aceste dureri de creștere își fac apariția, ia în considerare cinci lucruri esențiale care te pot ajuta să înțelegi mai bine acest tip de disconfort. 

Nu au cauze bine definite  

Principalul lucru pe care trebuie să îl știi despre durerile de creștere la copii este că nu au cauze bine definite. Nu exista nicio dovadă că procesul de creștere este dureros. 

Apariția durerilor de creștere nu este de regulă asociată cu perioadele în care dezvoltarea copilului este evidentă sau se produce într-un ritm alert. O cauză mai probabilă este considerată suprasolicitarea fizică a copiilor din timpul zilei. De multe ori,  aceștia aleargă, se cațără și sar fără oprire întreaga zi. Toate aceste activități pun presiune pe sistemul musculo-scheletal. [1]

Afectează copiii între 3 și 12 ani 

Durerile de creștere sunt un factor care trebuie considerat mai ales în cazul copiilor cu vârste între 3 și 12 ani. Incidența se estimează a fi undeva între 1 și 4 cazuri la fiecare 10 copii. Băieții și fetele sunt afectate în proporții egale de aceste dureri care au loc mai ales după-amiaza târziu sau în timpul nopții. 

Trebuie menționat că incidența durerilor de creștere este afectată și de câțiva factori suplimentari. Spre exemplu, frecvența este mai mare în cazul copiilor cu un prag de durere mai mic sau cu probleme psihologice sau emoționale, precum iritabilitatea și nervozitatea. [4, 5]

Nu afectează articulațiile

Dacă durerea pe care copilul o resimte este localizată la nivelul articulațiilor sau asociată cu febră, trebuie consultat un medic care va putea stabili cauza clară. 

Alte simptome pe care nu ar trebui să le asociezi cu durerile de creștere sunt: 

 • durere la nivelul picioarelor care persistă și în timpul zilei;
 • durere îndeajuns de severă pentru a avea un impact asupra rutinei zilnice;
 • durere asociată cu  o accidentare;
 • durere acompaniată de umflături, înroșirea pielii, sensibilitate la atingere, dificultăți la mers, pierderea apetitului, stări de oboseală sau eczeme. 

În aceste cazuri este întotdeauna necesară evaluarea stării copilului de către medicul specialist. [1] 

Un nivel optim de vitamina D poate ajuta

O cercetare realizată în anul 2015 s-a axat pe studierea efectelor pe care o cură de trei luni de zile cu vitamina D o poate avea asupra copiilor care se confruntă cu dureri de creștere și un deficit de vitamina D. Mărirea aportului a condus la o reducere semnificativă a intensității durerii resimțite. [3] 

Deoarece vitamina D este esențială pentru sănătatea sistemului osos și metabolismul mineral, o verificare periodică a nivelurilor sale este o măsură preventivă indicată. 

Simptomele pot fi ameliorate

Deși nu există niciun tratament specific pentru durerile de creștere la copii, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a ameliora simptomele: 

 • poți masa ușor piciorul afectat;
 • poți acoperi zonele dureroase cu o compresă reutilizabilă pentru terapie caldă;
 • te poți asigura că toate activitățile zilei implică purtarea de încălțăminte care oferă un nivel de suport adecvat;
 • poți pregăti copilului o baie caldă înainte de culcare pentru relaxarea mușchilor. [2] 

Durerile de creștere sunt destul de comune în rândul copiilor și dispar înainte ca aceștia să ajungă la adolescență. Cauzele nu sunt încă identificate, dar există suficiente metode de ameliorare a disconfortului resimțit. Dacă acestea sunt asociate și cu alte simptome, este recomandat un consult medical de specialitate. 

Bibliografie: 

 1. “Growing Pains – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/growing-pains/symptoms-causes/syc-20354349#:~:text=Growing%20pains%20are%20often%20described,no%20evidence%20that%20growth%20hurts.. Accesat la 21 Oct. 2022.
 2. ‌NHS Choices. Growing Pains. 2022, www.nhs.uk/conditions/growing-pains/. Accesat la 21 Oct. 2022.
 3. ‌Vehapoglu, Aysel, et al. “Are Growing Pains Related to Vitamin D Deficiency? Efficacy of Vitamin D Therapy for Resolution of Symptoms.” Medical Principles and Practice, vol. 24, no. 4, 2015, pp. 332–338, www.karger.com/Article/Fulltext/431035, 10.1159/000431035. Accesat la 21 Oct. 2022.
 4. ‌News-Medical. “Growing Pains.” News-Medical.net, 10 Oct. 2016, www.news-medical.net/health/Growing-Pains.aspx. Accesat la  21 Oct. 2022.

Dresden, Danielle. “What to Know about Growing Pains.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 June 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/growing-pains#what-they-feel-like. Accesat la 21 Oct. 2022.

Modalități de a instala Google Chrome pe un telefon Huawei?

Articolul precedent

Care sunt efectele fumatului asupra danturii

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Sanatate