AcasăDiverseCe este ancora mecanică și care sunt caracteristicile ei?

Ce este ancora mecanică și care sunt caracteristicile ei?

Publicat pe

Articole

Curs valutar BNR astazi, 6 mai: leul incepe saptamana in crestere fata de euro, dar mai ales fata de dolar

Leul s-a apreciat in prima sedinta a saptamanii in fata moendei unice europene, dar mai ales fata de dolarul american. In cazul evolutiei fata de dolar, insa, leul este mai degraba in perioada de recuperare a pierderii, decat de apreciere, avand in… Sursa:...

Ancorele mecanice sunt sisteme de prindere simple, care permit ancorarea diverselor elemente în pereți, fără a fi nevoie de o gaură mare sau de foarte mult efort.

Instalarea unei ancore mecanice se face simplu, iar sarcina pe care urmează să o susțină se poate aplica imediat, spre deosebire de ancorele chimice unde trebuie să se aștepte o perioadă.

Cel mai adesea, ancorele metalice se folosesc pentru prinderea în beton, însă există o mulțime de utilizări și în alte materiale.

De regulă, ancorele mecanice sunt realizate din metal, ceea ce necesită protecția lor cu tot felul de substanțe anticorozive.

Care sunt cele mai importante caracteristici ale unei ancore mecanice?

În procesul de achiziție a ancorei mecanice este bine să se țină cont de o serie de caracteristici. În funcție de aceste caracteristici poate fi decisă eficiența pe termen lung a ancorei.

Cele mai importante caracteristici ale ancorei mecanice sunt următoarele:

  1. Substratul pe care poate fi folosită. Majoritatea ancorelor sunt folosite pentru beton. În general, o ancoră pentru beton este supusă unor forțe destul de mari, ceea ce necesită o construcție foarte solidă. Există și ancore folosite pentru substraturi precum cărămida, însă acestea sunt diferite de cele pentru beton, deoarece au nevoie de o zonă mai mare de expandare.
  2. Mediul în care se află. În funcție de mediul în care urmează să se afle ancora, se decide materialul care se folosește la construcția ei. Majoritatea ancorelor mecanice sunt gândite petnru interior și sunt realizate din oțel carbon placat cu zinc. Pentru medii deosebite (cum ar fi cele din zonele cu aer sărat, tunelurile rutiere etc.) sunt folosite ancore din oțel inoxidabil.
  3. Sarcina la care va fi supusă ancora. Evident, contează foarte mult și sarcina, aceasta putând decide capacitatea de încărcare a ancorei.
  4. Tipul dispozitivului de fixare. Un alt element care contează foarte mult este tipul dispozitivului de fixare. Unele dispozitive sunt instalate cu ancore șurub, altele cu ancoră cu filet exterior, iar altele sunt fixate prin străpungere.

Care sunt principalele categorii de ancore mecanice?

Există două tipuri principale de ancore mecanice:

  1. Ancorele expandabile. Sunt cunoscute și sub denumirea de conexpanduri, sunt realizate din oțel galvanizat sau oțel inoxidabil și pot fi folosite în beton fisurat sau nefisurat. Acestea rezistă la foc sau la seisme și în funcție de modul în care sunt tratate pot rezista și la coroziune.
  2. Ancorele șurub. Sunt ancore destinate fixărilor temporare, însă în anumite situații pot fi folosite fără probleme și pentru fixări permanente.

 

Ancorele mecanice sunt folosite la proiecte foarte importante, care pot contribui la siguranța utilizatorilor: la balustrade și la mâini curente, la lifturi, la prinderea scaunelor pe stadioanesau în prinderea pieselor de mobilier în locuințe.

Pentru proiecte rezistaente, așadar, este bine să se acorde atenție maximă modului în care sunt alese aceste ancore.

Ultimele articole

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...

3 idei de cadouri utile pentru pasionații de gaming

Profilul unui jucător pasionat este, de obicei, unul destul de complex. În general, un...

Articole asemanatoare

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...