AcasăDiverseCe furnizor de energie electrică să aleg?

Ce furnizor de energie electrică să aleg?

Publicat pe

Articole

4 metode moderne pentru evitarea deprecierii cerealelor depozitate peste iarnă 

Depozitarea adecvată a cerealelor, imediat după recoltare, reprezintă un pas esențial pentru menținerea calității acestora și prevenirea contaminărilor, astfel încât să își păstreze un preț competitiv. Cu toate acestea, depozitarea corectă presupune o atenție deosebită și aplicarea unor practici specifice.  Mai mult, procesul de pregătire...

După ce piața energiei electrice din țara noastră a fost liberalizată, consumatorilor li s-a oferit o lejeritate mai mare în a-și alege furnizorul dar, odată cu aceasta, a apărut și întrebarea referitoare la ce opțiune ar fi mai favorabilă pentru un client. S-au ivit păreri pro și contra, iar discuțiile nu s-au oprit nici acum. Asta în vreme ce nu au lipsit ofertele speciale de la furnizorii de energie electrică anunțate prin toate canalele de comunicare actuale.

Puțină prudență nu strică niciodată!

Atunci când alegeți un furnizor și un pachet de servicii de furnizare energie electrică, pe lângă prețul propriu-zis al curentului, acordați atenție și la:

  • obligațiile contractuale ce vă revin;
  • posibila penalizare pentru retragerea timpurie;
  • costurile adiționale;
  • condiții suplimentare de încheiere a contractului: există campanie doar pentru clienții noi sau doar pentru cei vechi, cum se face plata facturii (electronic, la casierie), etc;
  • perioada de timp în care se aplică un anumit tarif la curentul electric ce va fi consumat de către client;
  • dacă utilizați electricitate și gaze naturale, atenție și la ofertele combinate, care ar putea fi mai favorabile sau nu pentru consumator, etc.

Nu există o rețetă simplă pentru alegerea celui mai potrivit furnizor, motiv pentru care, ca să iei o decizie corectă, trebuie să analizezi cu atenție, deci ia-ți timp pentru asta. Comparația numai după consumul efectiv nu este adecvată din cauza abordărilor de atragere a clienților, diferite de la un furnizor la altul. Unii oferă clienților noi energie electrică pentru prima lună gratuit sau chiar mai mult, alții pot reduce factura pe bază de fidelitate.

Consumatorul poate verifica suma de plată pentru orice furnizor pe baza datelor sale de consum și astfel să aleagă cea mai favorabilă variantă. Există, de asemenea, răspunsuri la întrebările frecvente ale consumatorilor, cum ar fi modul în care are loc schimbarea furnizorului, de ce informații avem nevoie de la furnizor și ce informații trebuie oferite de client, cum se încheie concret un nou contract, cine va rezolva problemele cauzate de întreruperile de curent, defecțiunile contorului, cine va citi contorul, s.a.m.d.

Cel mai bine este să contactați direct furnizorii, solicitați oferte, sunteți atent la clauze și apoi luați cea mai buna decizie pentru dumneavoastră!

În linii generale, schimbarea furnizorilor este ușoară, indiferent unde locuiești în România. De obicei, este suficient să trimiți ultima factură de energie electrică noului furnizor. Procesul de înlocuire durează cam trei săptămâni de la data depunerii unei cereri complete de înlocuire la operatorul de sistem.

Cât se poate economisi trecând la noul furnizor poate fi calculat cu ajutorul calculatoarelor de pe site-ul acestuia.

Competitivitatea dintre furnizori a asigurat ca și prețurile la electricitate să scadă într-o oarecare măsură.

Cu toate acestea, experții avertizează că schimbarea furnizorului de energie electrică nu este o glumă, dimpotrivă putem spune. 

Atenție însă! Se întâmplă adesea ca furnizorii să nu ofere consumatorilor prețuri mai mici, ci să le promită consumatorilor servicii suplimentare și achiziții favorabile de diverse produse.  

Alte companii de furnizare includ diverse costuri operaționale forfetare în ofertele lor speciale, ceea ce poate face oferta finală mai scumpă. La unii furnizori, consumatorii pot reduce prețul final al energiei optând pentru un pachet complex de gaz și electricitate. 

Acei consumatorii care nu au schimbat niciodată furnizorul și insistă de ani de zile pe oferte regulate pierd cel mai mult. Dar, în același timp, trebuie avut în vedere faptul că schimbarea furnizorului de energie electrică necesită multă atenție.

Prețuri mai competitive pe piața liberă de energie electrică

O mai mare concurență va duce inevitabil și la prețuri mai bune. În plus, piața liberă reflectă direct ceea ce se întâmplă în economie, iar situația actuală este un bun exemplu în acest sens, când datorită restricțiilor asupra coronavirusului și închiderii afacerilor, prețurile de pe piața bursierelor au scăzut brusc. Un efect pe care consumatorii de pe piața reglementată nu l-au resimțit. 

 Mai multă transparență pentru consumator

Cu siguranță, unul dintre marile avantaje al  trecerii de la o companie de furnizare a energiei electrice de pe piața reglementată și trecerea la un furnizor alternativ este transparență deplină a consumului și posibilitățile de gestionare active a consumului.

 O gamă mai mare de servicii

Ceea ce clienții cu siguranță nu au avut până acum și vor primi la intrarea pe piața liberă este o alegere între diferite servicii. Furnizorii de energie electrică pot oferi celor interesați soluții flexibile adaptate nevoilor individuale adaptate fiecărei categorii de consumatori. 

Energia electrică ecologică

Un concept nou pentru afacerea de pe piața de profil este posibilitatea de a furniza energie electrică complet verde. Este vorba de energie electrică cu certificat de origine de la generatoare de energie regenerabilă, astfel încât oricine dorește să se simtă implicat în protecția mediului va putea folosi energia verde.

Control digital al consumului

Un plus incontestabil pentru clienți rezultat din tranziția către piața liberă este digitalizarea. Totul se face în câteva minute, cel mai ușor de pe un computer, laptop, tabletă sau telefon mobil. Toate comunicările sunt, de asemenea, digitale, procesele sunt automatizate și toate problemele vor fi rezolvate de la distanță. 

Din fericire, intrarea pe piața liberă nu necesită modificări tehnice în rețea și singura diferență constă în furnizarea serviciului comercial, care poate fi mult mai atractiv pentru clienți datorită confortului deosebit pe care îl au. 

Consumul este esențial pentru prețul la energie electrică. Dar, atenție, nu vor exista economii semnificative doar prin schimbarea furnizorului. 

Mai trebuie să facă și consumatorul câte ceva în acest sens. 

Cum poți avea de plată o factură mai mică la energie electrică? 

În primul rând, trebuie să fii atent la puterea conexiunii. Dacă ai un curent trifazat, există deja un mare adaos la prețul final. Poți  reduce la mai puțin, în funcție de ce consumatori ai. În cazul unei gospodării normale, o astfel de alimentare de conexiune nu este de cele mai multe ori necesară. 

În al doilea rând, trebuie să scapi de aparatele de uz casnic vechi și risipitoare de energie electrică.

Doar așa poți spune că te poți bucura pe deplin de avantajele aduse de un nou furnizor de energie electrică sau energie eoliană

Ultimele articole

Nu știi dacă să îți cumperi o casă sau un apartament? Vezi aici ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru această decizie

Decizia de a-ți cumpăra propria locuință este una dintre cele mai importante hotărâri pe...

Cum să organizezi un grătar în aer liber? 5 sfaturi utile

Organizarea unui grătar în aer liber poate fi o experiență extrem de plăcută, oferindu-ți...

Cum să-ți perfecționezi abilitățile analitice folosind metode neobișnuite

Capacitatea de a gândi analitic este o calitate esențială pentru a lua decizii informate...

Beneficiile miscarii si dansului asupra sanatatii si starii de spirit

Intr-o era in care stresul si sedentarismul au devenit parte din viata cotidiana, gasirea...

Articole asemanatoare

Nu știi dacă să îți cumperi o casă sau un apartament? Vezi aici ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru această decizie

Decizia de a-ți cumpăra propria locuință este una dintre cele mai importante hotărâri pe...

Cum să organizezi un grătar în aer liber? 5 sfaturi utile

Organizarea unui grătar în aer liber poate fi o experiență extrem de plăcută, oferindu-ți...

Cum să-ți perfecționezi abilitățile analitice folosind metode neobișnuite

Capacitatea de a gândi analitic este o calitate esențială pentru a lua decizii informate...