Intretinerea instalatiei sanitare din locuinta este o modalitate prin care se pot evita surprizele neplacute in care se sparge o teava de apa sau un robinet nu mai functioneaza corect, astfel ca apa se scurge pe langa acesta. Acestea sunt, adesea, efectele depunerilor de calcar si sedimente din apa, care in astfel de situatii nu este nici potabila.
Drept urmare, verificarea calitati apei si mentinerea acesteia la un nivel optim sunt aspecte foarte importante. Pentru ca acestea sa fie posibile, pot fi necesare pompe de clorinare, care sa injecteze substante chimice in vederea curatirii apei.
Ce sunt pompele de clorinare?
Pompele de clorinare, cunoscute si ca pompe dozare, sunt echipamente care au rolul de a se doza precis si controlat cantitatea de substante chimice care trebuie sa fie injectate intr-o apa a carei calitate este una slaba.
Desi pompele de dozare pot fi folosite in foarte multe aplicatii si industrii, acestea se adreseaza in mod special unei surse de apa, care poate fi infestata cu bacterii sau poate contine o cantitate ridicata de saruri si minerale.
In ce situatii sunt necesare pompele de clorinare?
Dupa cum este mentionat si anterior, astfel de pompe sunt folosite pentru obtinerea apei potabile, prin dezinfectarea acesteia sau oxidarea elementelor chimice din componenta acesteia, cum ar fi mangan sau fier. De asemenea, pompele de dozare pot fi folosite si pentru dezinfectarea apei din piscine sau pentru determinarea substantelor chimice intr-o apa industriala.
Cum se desfasoara procesul de clorinare?
Clorul este folosit de cele mai multe ori pentru dezinfectarea apei potabile, insa acesta nu ar trebui sa depaseasca 0,5 mg/l. De aceea, o dozare corecta – mai ales in cadrul retelelor publice de apa – este esentiala.
Pentru astfel de procese se recomanda folosirea unor pompe de dozare, care permit un control eficient asupra cantitatii de substante chimice eliberate in apa. Eficienta ridicata a acestor dispozitivelor poate fi obtinuta prin folosirea unui debitmetru cu impuls, care are o rezistenta ridicata la coroziune si este compatibil cu apa clorinata.
In concluzie, dozarea clorului in apa, pentru dezinfectare, trebuie facuta cu o precizie ridicata, pentru siguranta oamenilor.