AcasăDiverseCe trebuie să știi dacă vrei să dai în chirie un imobil,...

Ce trebuie să știi dacă vrei să dai în chirie un imobil, dar locuiești în străinătate?

Publicat pe

Articole

FMI recomanda Romaniei sa isi reorienteze cheltuielile dinspre salarii si pensii spre investitii

Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor romane sa demareze un proces de consolidare fiscala durabila, sustinut de masuri de calitate destinate diminuarii deficitul bugetar si celui comercial, sa reevalueze noua lege a pensiilor si sa imbunatateasca guvernanta la companiile de stat.Potrivit raportului elaborat de...

Să dai în chirie un imobil poate fi un proces dificil, cu atât mai mult dacă nu locuiești în țară. Cel mai probabil nu ai suficient timp să te deplasezi de mai multe ori pe an la proprietate, iar stilul de viață nu îți permite să te ocupi de toate birocrația necesară. Află care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi când vrei să îți închiriezi locuința și cum poți simplifica procesul dacă ești în străinătate.

Etape de parcurs când vrei să îți închiriezi imobilul

Închirierea unui apartament sau a unei case presupune mai mult etape. 

Preînchiriere

În acest moment, faci o cercetare de piață pentru a decide un preț corect pentru chirie. Aspectele pe care trebuie să le iei în calcul sunt:

  • orașul și cartierul unde se află proprietatea
  • vechimea proprietății
  • suprafața proprietății
  • finisajele și dotările locuinței
  • servicii: supraveghere video la intrarea în bloc, pază etc
  • vecinătăți: hipermarket, piață, parc, grădiniță, școală, stații transport în comun, clinică medicală etc

Pregătirea locuinței

În această fază, te ocupi de eventualele reparații, renovezi sau redecorezi și igienizezi locuința. Te poți ocupa de toate acestea fie pe cont propriu, fie prin intermediul unui designer de interior și a unei firme de curățenie.

Promovarea locuinței

Poți alege să promovezi proprietatea pe cont propriu sau să apelezi la specialiști imobiliari și agenți de vânzări. Dacă locuiești în străinătate, e ideal să optezi pentru servicii de administrare a imobilelor. Acești specialiști se ocupă de promovarea proprietății, dar și de întocmirea actelor necesare închirierii, colectarea chiriei și, foarte important, de soluționarea problemelor care se pot ivi pe parcurs.

Vizionare, negociere și semnarea contractului

Odată ce ai găsit persoane interesate să închirieze, începe etapa de vizionare. Poți participa personal la vizionări sau poți trimite un reprezentant (membru al familiei, prieten). Dacă alegi să lucrezi cu specialiști de property management, ei vor fi cei care merg la vizionări. Negocierea este desigur opțională, iar la final are loc semnarea contractului.

Clauze importante pentru contractul de închiriere

Contractul de închiriere conține obligatoriu datele de identificare ale părților (proprietar și chiriaș), datele de identificare ale imobilului, chiria lunară, garanția, termenele de plată, durata contractului și un număr de clauze. Poți adapta detaliile clauzelor în funcție de preferințe și de cum te înțelegi cu chiriașul. Cele mai importante clauze de inclus în contract sunt:

Preaviz

Preavizul se referă la momentul când se poate anunța rezilierea contractului și se folosește în două situații. Dacă închei contract pe o perioadă determinată, dar una din părți vrea să îl rezilieze, are dreptul legal să o facă ținând cont de preaviz. A doua situație se referă la contractele care nu menționează o dată de încheiere a contractului, ci se semnează pe perioadă nelimitată. Cu alte cuvinte, nici proprietarul, nici chiriașul nu au dreptul legal de a rezilia contractul de pe o zi pe alta.

Garanția

Garanția se plătește la semnarea contractului și reprezintă un depozit de securitate. Suma se stabilește la 1-3 luni de chirie și este o asigurare pentru proprietar. Dacă apar probleme neprevăzute (neplata întreținerii, stricăciuni prin casă etc), proprietarul are dreptul de a păstra garanția pentru a rezolva aceste situații.

Inspecție periodică a proprietății

Adăugând această clauză, proprietarul are dreptul de a vizita periodic apartamentul sau casa pentru a verifica starea sa. Se evită astfel diferite neplăceri precum deteriorarea pieselor de mobilier sau alte eventuale stricăciuni.

Neacceptarea animalelor de companie 

Unii proprietari preferă să închirieze doar persoanelor care nu au animale de companie, de teama stricăciunilor provocate de acestea. Clauza poate fi adaptată în funcție de necesități. De exemplu, poți alege să accepți câini, cu condiția să fie dresați. Alți proprietari acceptă animale de companie, însă într-un număr limitat, sau doar anumite tipuri de animale (hamsteri, papagali etc).

În cazul în care locuiești în străinătate și vrei să îți dai locuința în chirie, serviciile de administrare a imobilelor sunt de un real folos. De la analiza pieței și pregătirea proprietății pentru închiriere până la verificarea chiriașilor și menținerea relației cu aceștia, specialiștii de property management te vor ajuta să scapi de grijile administrative și să îți închiriezi în siguranță locuința.

Ultimele articole

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...

Știință și artă în bucătărie: secrete și sfaturi utile

În universul culinar, întâlnirea dintre știință și artă creează un spectacol inegalabil de arome,...

Articole asemanatoare

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...