AcasăSanatateCele mai comune probleme ale glandei tiroide

Cele mai comune probleme ale glandei tiroide

Publicat pe

Articole

Microfonul spion ideal – pe care sa-l alegi?

Microfoanele spion se impart in doua categorii: microfoane spion GSM si microfoane spion recorder. Microfoanele spion GSM ofera posibilitatea de a avea o ascultare de la distanta si in direct folosind o cartela SIM.  Multe functii sunt disponibile pe majoritatea dispozitivelor, cum ar fi memento...

Glanda tiroidă joacă un rol fundamental în reglarea metabolismului și a funcțiilor vitale ale organismului. În acest articol vei explora anatomia și funcțiile acestei glande, precum și simptomele și cauzele celor mai comune afecțiuni tiroidiene. De asemenea, vei învăța cum să recunoști semnele de disfuncție tiroidiană, pentru a putea lua măsurile necesare înainte ca problemele să se agraveze. 

Anatomia și funcțiile glandei tiroide

Glanda tiroidă este situată în partea anterioară a gâtului, sub laringe, și are forma unui fluture, fiind compusă din doi lobi și un istm. Este alcătuită din foliculi tiroidieni care produc hormonii tiroidieni. Acești hormoni sunt esențiali pentru reglarea metabolismului și a creșterii, precum și pentru funcționarea adecvată a multor organe și sisteme din corp.

Glanda tiroidă produce trei hormoni principali: tiroxina (T4), triiodotironina (T3) și calcitonina. T3 și T4 sunt hormoni responsabili de reglarea metabolismului celular și a creșterii, în timp ce calcitonina este implicată în reglarea nivelului de calciu în sânge. Conform datelor statistice, afecțiunile glandei tiroide sunt foarte răspândite în întreaga lume, afectând aproximativ 200 de milioane de persoane. Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide includ hipotiroidismul și hipertiroidismul.

Producția de hormoni tiroidieni este reglată de hipofiză prin intermediul hormonului stimulator al tiroidei (TSH). Nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni în sânge determină hipofiza să secrete mai mult TSH, stimulând astfel glanda tiroidă să producă mai mulți hormoni. În cazul în care nivelurile hormonilor tiroidieni sunt prea ridicate, hipofiza reduce secreția de TSH. Această reglare fină a secreției hormonilor tiroidieni este esențială pentru menținerea funcționării adecvate a glandei tiroidiene.

Simptomele și cauzele celor mai comune afecțiuni ale glandei tiroide

Glanda tiroidă reglează metabolismul corpului și produce hormoni responsabili de creșterea și dezvoltarea organismului. Afecțiunile glandei tiroide sunt frecvent întâlnite și pot afecta în mod negativ sănătatea. Cele mai comune afecțiuni ale glandei tiroide sunt hipotiroidismul, hipertiroidismul, nodulii tiroidieni și cancerul tiroidian.

a) Hipotiroidismul

Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Simptomele includ oboseală, creștere în greutate, piele uscată, intoleranță la frig, constipație, depresie și unghiile și părul fragile. Cauzele pot fi deficitul de iod, inflamația glandei tiroide (tiroidita Hashimoto), tratamentul cu medicamente antitiroidiene sau îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide. 


b) Hipertiroidismul

Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni. Simptomele includ scădere în greutate, creștere a apetitului, intoleranță la căldură, nervozitate, insomnie, tremurături ale mâinilor și palpitații. Cauzele pot fi tiroidita autoimună, nodulii tiroidieni hiperactivi sau prea mult iod în corp. 

c) Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt mici creșteri sau umflături în glanda tiroidă. În multe cazuri, nodulii tiroidieni nu provoacă simptome; în cazul în care nodulii devin mari, pot provoca dificultăți în respirație sau înghițire, precum și modificări ale vocii. Cauzele pot fi creșterea anormală a celulelor tiroidiene, deficitul de iod sau o inflamație cronică a glandei tiroide. 


d) Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian este o creștere anormală a celulelor tiroidiene și poate fi de diferite tipuri. Simptomele includ nodul tiroidian palpabil, umflături în gât, dificultate în înghițire, schimbări ale vocii și posibil durere în gât sau gât. Cauzele pot fi expunerea la radiații, istoricul familial de cancer tiroidian sau mutații genetice. 

Cum să recunoști semnele de disfuncție tiroidiană

Pentru a recunoaște semnele de disfuncție tiroidiană, este important să fii atent la simptomele specifice, cum ar fi oboseala persistentă, modificări ale greutății, intoleranța la temperaturi extreme (căldură sau frig), pielea uscată și căderea părului. Acestea pot indica hipotiroidism sau hipertiroidism, cele mai comune afecțiuni ale glandei tiroide.

De asemenea, disfuncțiile tiroidiene pot provoca modificări vizibile ale aspectului fizic, cum ar fi umflarea gâtului în cazul gușei sau exoftalmia (protruzia globilor oculari) în cazul bolii Graves. Fiind atent la aceste schimbări, poți suspecta o problemă cu glanda tiroidă.

Pentru a confirma o disfuncție tiroidiană, este necesar să efectuezi analize de sânge care măsoară nivelurile hormonilor tiroidieni și hormonului de stimulare a tiroidei (TSH). Aceste teste pot indica dacă glanda tiroidă este hipoactivă (hipotiroidism) sau hiperactivă (hipertiroidism). 

Dacă suspectezi o problemă cu glanda tiroidă, este important să consulți un medic endocrinolog, care are experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor tiroidiene. Acesta poate interpreta rezultatele testelor și poate recomanda tratamentul adecvat în funcție de tipul și severitatea disfuncției tiroidiene.

Sursa informațiilor prezentate în acest articol este Thyroid Foundation of Canada.

Ultimele articole

Designul exterior inovator: Avantajele pergolelor retractabile

În lumea designului exterior, pergolele retractabile reprezintă o inovație remarcabilă care combină estetica și...

Condusul fără întreruperi: avantajele de închiriere a mașinilor de schimb 

Descoperă cum poți transforma călătoria rutieră într-o experiență fără griji sau întreruperi, cu ajutorul...

Cursul pentru frontend website – calea către noi oportunități profesionale

Cu o creștere exponențială a numărului de site-uri web și aplicații, necesitatea de a...

Beneficiile medicale ale masajului thailandez

Masajul thailandez oferă, pe lângă relaxare, și alte beneficii medicale importante. Fiind un mod...

Articole asemanatoare

Designul exterior inovator: Avantajele pergolelor retractabile

În lumea designului exterior, pergolele retractabile reprezintă o inovație remarcabilă care combină estetica și...

Condusul fără întreruperi: avantajele de închiriere a mașinilor de schimb 

Descoperă cum poți transforma călătoria rutieră într-o experiență fără griji sau întreruperi, cu ajutorul...

Cursul pentru frontend website – calea către noi oportunități profesionale

Cu o creștere exponențială a numărului de site-uri web și aplicații, necesitatea de a...