O veche vorbă românească spune să-ți faci iarna car și vara sanie. Și cum aproape nimeni nu prea-și mai face car în ziua de azi, o vorbă mai bună ar fi să-ți pui iarna aer condiționat și vara să-ți repari acoperișul. Confortul casei noastre depinde enorm de temperatura interioară. Să te ocupi de acest aspect vara nu este indicat din mai multe motive. Meseriașii care le instalează s-ar putea să nu fie disponibili, prețul aparatelor este mai mare deoarece este o cerere mai mare, ca să nu mai vorbim că vara este perioada vacanțelor, așa că nici tu, nici familia ta s-ar putea să nu aveți chef de deranj.
Așa că dacă vara trecută ați simțit nevoia unui aer condiționat, nu mai așteptați și căutați unul bun. Chiar dacă nu îl instalați imediat, măcar aveți timp să o faceți înainte de venirea caniculei. La ce ar trebui să fiți atent atunci când alegeți un aparat de aer condiționat?
Prețul dictează calitatea, nu și tehnologia
Este util să știm că toate aparatele funcționează conform acelorași principii ale termodinamicii – așa că niciunul dintre producători nu poate spune că a revoluționat piața. De unde atunci diferența de preț? Aceasta vine din eficiența de consum a aparatului, din manopera și calitatea materialelor, precum și din ceea ce știe aparatul să facă.
Vă va fi greu să găsiți un aer condiționat la un preț mai mic de 1000 de lei, poate doar dacă prindeți vreo ofertă specială. Un truc foarte eficient este să studiați cataloagele online ale marilor retaileri de electrocasnice precum Altex, acolo puteți găsi oferte speciale temporare, uneori și cu durată de doar câteva zile. Până în 2000 de lei se consideră în general că este vorba despre aparate AC ieftine, până în 4000 am putea spune că sunt aparate în plaja de prețuri medii, iar cele mai scumpe de atât sunt deja de lux. Orice ați căuta, un site specializat în cataloage online precum Kimbino vă va ajuta să găsiți cele mai bune oferte pe care s-ar putea să nu le prindeți într-un magazin online.
Contează enorm spațiul unde va fi amplasat
Primul pas este să stabiliți câți metri pătrați trebuie să acopere aparatul. Foarte general vorbind, se recomandă urmărirea următoarei scheme:
● până la 15 mp: 7.000 BTU (2.0 kW)
● 15 – 20 mp: 9.000 BTU (2,5 kW)
● 20 – 35 mp: 12.000 BTU (3,5 kW)
● 35 – 50 mp: 18.000 BTU (5,0 kW)
● 50 – 65 mp: 21.000 BTU (6,0 kW)
● 65 – 80 mp: 24.000 BTU (7,0 kW)
O greșeală pe care o face multă lume este să calculeze astfel întregul spațiu al locuinței, însă nu este corect. Suprafețele de mai sus se aplică doar dacă vorbim despre o singură încăpere, cum ar fi o sufragerie sau un dormitor. Capacitatea s-ar putea să fie insuficientă atunci când luăm în calcul alți factori – de la cât de des se deschide ușa la orientarea camerei. Sfatul nostru este să studiați cu atenție manualul și specificațiile tehnice ale aparatului.
Funcțiile aparatului de aer condiționat fac diferența
În esență, ne dorim de la un aparat să răcească și, uneori, să încălzească spațiul. Dar în ziua de azi un aparat de aer condiționat este tot mai des un gadget, cu diverse funcții care modifică drastic prețul final! Un exemplu de funcție care se poate dovedi esențială și pe care s-ar putea să regretați că nu ați luat-o în calcul când cumpărați un aparat este să puteți regla manual direcția curentului de aer – pe orizontală. S-ar putea să vă treziți cu niște zone reci inveitabile…
O altă funcție pe care tot mai multe persoane o consideră esențială este senzorul de prezență, care ajustează jetul de aer în funcție de prezența oamenilor din încăpere. Chiar dacă prețul este mai mare, dacă sunteți o persoană foarte sensibilă la curentul de aer rece, s-ar putea să considerați că este o investiție foarte bună, mai ales dacă găsiți să cumpărați mai ieftin, la ofertă, un asemenea aparat.
Sfaturi în folosirea corectă a aparatului de aer condiționat
Există câteva greșeli pe care foarte multe persoane le fac. De exemplu, folosirea valorilor maxime. Dacă e cald, punem temperatura minimă acceptată de aparat, iar iarna pe cea maximă. Dezavantajul este că temperatura crește sau scade excesiv, iar consumul de curent electric este imens!
O altă greșeală este cumpărarea unui aparat care se pune pe hol pentru toată locuința. Nu este deloc practică această alegere, deoarece și în această situație crește enorm consumul, iar confortul lasă enorm de dorit.
În concluzie, o asemenea achiziție este pe termen lung, însă adevărul e că sunt mici șansele să regretați decizia luată deoarece s-a schimbat tehnologia, precum în cazul unui smartphone sau laptop. Alegerea unui aparat eficient contribuie și la protecția mediului înconjurător, așa că e bine să alegem conștienți de importanța gestului nostru.