AcasăDiverseCum alegi un avocat pentru sfaturi si reprezentare juridica?

Cum alegi un avocat pentru sfaturi si reprezentare juridica?

Publicat pe

Articole

Cu ce se curata mucegaiul de pe pereti?

Cu ce se curata mucegaiul de pe pereti? Mucegaiul de pe pereti nu este doar inestetic, ci poate avea si efecte negative asupra sanatatii. Acesta poate provoca alergii, probleme respiratorii si alte afectiuni. De aceea, este esential sa stii cum sa curati mucegaiul in mod...

Ai o problema de ordin juridic sau esti doar in cautarea celor mai bune sfaturi? Atunci, cu siguranta ai nevoie de ajutorul unui avocat! Odata ce stii ce ai de facut, inevitabil apar aceste intrebari: “Cum aleg cel mai bun avocat?”, “Care este onorariul?”, “Ce ar trebui sa stiu cand imi aleg un avocat?”. La toate aceste intrebari iti vom raspunde in acest articol.

Iata de ce criterii sa tii cont cand alegi un avocat:

Asigura-te ca avocatul are dreptul de a-si exercita meseria

Potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 51/1995 republicata, profesia de avocat poate fi exercitata doar de persoanele care fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.). Poti verifica daca avocatul pe care l-ai ales intruneste aceasta calitate verificand Tabloul Avocatilor din Romania.

Cauta un avocat specializat in problema pe care o ai

 Desi legea avocatorii nu le impune avocatilor in ce ramura sa activeze, este importnt sa stii ca un avocat specializat in Drept Civil nu poate profesa in cazurile de Drept Penal. Cauta un avocat cu experinta in domeniul in care ai o problema pe internet sau intreaba printre cunoscuti.

Opteaza pentru avocat care face parte din Baroul Local

Cu alte cuvinte, daca tu ai un caz de rezolvat in Brasov, nu vei cauta un avocat Bucuresti. Si invers. Astfel, vei putea tine sub control cheltuielile cu deplasarea avocatului din localitatea sa de domiciliu catre cea unde este necesara prestatia sa profesionala, cheltuieli constand transport, cazare, diurna etc.

Mai mult, un avocat ce urmeaza sa faca o deplasare in alta parte decat in localitatea unde isi exercita meseria va dori un onorariu mai mare, dat fiind ca pe perioada deplasarii nu va mai putea acorda asistenta altor clienti.

Cere cat mai multe referinte

Aici poti apela la ajutorul rudelor, al prietenilor, colegilor de serviciu sau cunstinte. Daca au avut probleme juridice si au gasit avocatul potrivit, iti vor impartasi experienta lor si motivele pentru care sa optezi pentru acel avocat sau, dimpotriva, sa-l eviti.

Cauta referinte si pe Internet

Astazi, tot mai multi avocati au site-uri de prezentare a activitatii, un blog pe care publica informatii utile si pe care primesc recenzii sau intrebari de la internauti. Poti cauta si articole in presa de profil, pentru a vedea cat de cunoscut este in acest domeniu.

Nu ascunde nimic de avocatul tau

Ca el sa isi faca meseria si sa iti ofere cele mai bune sfaturi, trebuie sa fii cat se poate de sincer cu el. Nu te teme ca te va judeca din cauza faptelor, ci el doar incearca sa te ajute, indiferent daca ai sau nu dreptate. Pana la urma, este avocatul apararii (tale)!

Alege un avocat care sa ofere o importanta maxima cazului tau 

Desi legea spune ca avocatul este obligat sa preia cazul oricarui cetatean care apeleaza la serviciile sale, fiecare are dreptul sa isi aleaga clientii, in functie de specializare si de propriile-i convingeri. 

Atunci cand un avocat preia un caz, el este obligat sa depuna toate eforturile si diligentele pentru rezolvarea acestuia. In cazul in care intalnesti un avocat care iti garanteaza 100% ca va castiga cazul, mai bine ar fi sa il eviti sau sa ceri parerea altui avocat.

Cere, intotdeauna, a doua parere

Daca speta este dificila sau miza este mare, cel mai bine ar fi sa ceri si o a doua parere. Pentru ca in Drept problemele practice au mai mult de o rezolvare, iar un al doilea avocat iti poate oferi o alta solutie, mai putin costisitoare si care nu necesita timp indelungat.

Nu cauta avocatul cel mai ieftin

In majoritatea cazurilor, onorariul este modul prin care oamenii aleg sau nu sa colaboreze cu un avocat. Cum piata avocaturii este libera si nereglementata, fiecare isi poate stabili pretul in functie de complexitatea cazului si de experienta. Spre exemplu, la inceputul carierei, un avocat iti poate cere 100 de lei pe ora de consultanta, pe cand o casa de avocatura iti poate solicita un onorariu de peste 2000 de lei pe ora.

Cere un exemplar al contractului de consultanta si documente pentru fiecare plata

Potrivit legii, orice contract se incheie in dublu exemplar, cate unul pentru fiecare parte. In plus, pentru orice plata efectuata pe teritoriul Romaniei, se emite bon sau factura fiscala, iar avocatul este obligat sa faca asta. In cazul in care onorariul s-a platit cash, avocatul ofera chitanta. 

De asemenea, daca ai fost nemultumit de prestatia avocatului, Legea Avocaturii iti ofera posibilitatea returnarii banilor, daca soliciti Decanului Baroului Local asta, printr-o plangere, la care sa atasezi copia de pe contractul de prestari servicii si dovada platii onorariului.

Respecta programul de lucru al avocatului

Stabiliti de la inceputul colaborarii programul de lucru si nu-l incalca decat in cazuri exceptionale. Dar daca il cauti si nu iti va mai raspunde la telefon, email sau mesaj, cel mai bine ar fi sa te reorientezi.  

Cauta un avocat inainte sa ai cu adevarat nevoie de el

Spre exemplu, in tarile civilizate, fiecare are avocatul lui pentru sfaturi juridice sau care sa citeasca orice act legal ce urmeaza a fi semnat. In acest fel se evita o multime de probleme, de la conflicte, la litigii si chiar la evenimente ce pot impacta bugetul familial.

Ultimele articole

Plimbări cu balonul cu aer cald, izvoare termale și palate luxoase din Istanbul: cum să petreceți o vacanță în Turcia fără mare și plajă

O vacanță în Turcia deschide orizonturi largi pentru iubitorii de istorie, cultură și frumusețe...

Idei inovatoare pentru restaurante: cum sa te diferențiezi cu supe și ciorbe

Într-o industrie competitivă precum cea a restaurantelor, găsirea unei nișe unice poate face diferența...

What is InfoCons Association?

Today, the consumer represents an essential pillar of the economy and the market, but...

Delicii dulci: Top 10 prăjituri pe care trebuie să le încerci

Prăjiturile au fost dintotdeauna deserturile perfecte pentru a sărbători momente speciale sau pentru a...

Articole asemanatoare

Plimbări cu balonul cu aer cald, izvoare termale și palate luxoase din Istanbul: cum să petreceți o vacanță în Turcia fără mare și plajă

O vacanță în Turcia deschide orizonturi largi pentru iubitorii de istorie, cultură și frumusețe...

Idei inovatoare pentru restaurante: cum sa te diferențiezi cu supe și ciorbe

Într-o industrie competitivă precum cea a restaurantelor, găsirea unei nișe unice poate face diferența...

What is InfoCons Association?

Today, the consumer represents an essential pillar of the economy and the market, but...