Diverse

Importanța monitorizării nivelului de poluare de către companiile din sectorul industrial

0

Activitățile cu cel mai mare impact asupra mediului înconjurător sunt fără îndoială, cele din sectorul industrial. În ultimii ani, s-a constatat o creștere a volumului de deșeuri generate din procesele operaționale desfășurate de companii mari din diverse ramuri industriale. 

Cu toate că s-au stabilit numeroase măsuri de gestionare a deșeurilor, întreprinderile din sectorul industrial încă se confruntă cu un management de mediu nesigur și ineficient din perspectiva prevenirii și reducerii considerabile a volumului acestora.

De aceea, în prezent toate măsurile stabilite atât la nivel european, cât și național urmăresc realizarea trecerii de la modelul actual de dezvoltare, fondat pe principii de producție și consum la unul care să garanteze prevenirea producerii deșeurilor și folosirea materialelor din sectorul de valorificare. 

Urmărind îndeplinirea acestui obiectiv, se asigură:

  • O utilizare mult mai responsabilă a resurselor naturale;
  • O gestionare sigură și eficientă a deșeurilor, indiferent de natura lor.

Cum pot companiile din sectorul industrial să monitorizeze eficient nivelul de poluare și să gestioneze eficient deșeurile?

Răspunsul la această întrebare este unul complex, dat fiind faptul că legislația europeană și națională de mediu responsabilizează aceste societăți economice în privința protecției mediului.

Spre exemplu, noile măsuri stabilite în Ordonanța de Urgență 92/2021 au rolul de a ghida societatea românească către una mult mai responsabilă și echilibrată din punct de vedere mediu.

Concret, la nivel de business, se urmărește abordarea unui management durabil al deșeurilor de către companiile generatoare, toate eforturile lor pentru protecția mediului devenind o declarație a susținerii unui viitor sustenabil și înfloritor atât pentru generația actuală, cât și pentru cea viitoare.

În măsura în care firmele din sectorul industrial nu respectă legislația de mediu, gestionarea deșeurilor într-un mod eficient devine imposibilă, ele confruntându-se cu foarte multe probleme la nivel organizațional și nu numai.

Indiferent că vorbim de fabrici, combinate siderurgice și metalurgice sau alte întreprinderi din acest sector, toate se regăsesc în poziția de generator de deșeuri, ele determinând cele mai puternice efecte asupra mediului. 

De aceea, este esențial ca acestea să se alinieze cadrului legal de mediu și să respecte toate obligațiile ce le revin din poziția de generatori și/sau deținători de deșeuri.

Respectarea obligațiilor de mediu – O condiție de bază pentru desfășurarea optimă a activităților industriale

Prin urmare, pentru îmbunătățirea activității de gestionare deșeuri și o monitorizare mult mai eficientă din perspectiva mediului, aceste companii trebuie să respecte toate măsurile obligatorii stabilite în cadrul legal.

Un start perfect de la care se pot stabili anumite măsuri de mediu este evidenta deseurilor. Aceasta are un rol cheie în operațiunea de gestionare durabilă a deseurilor, permițând totodată o monitorizare mult mai transparentă și eficientă a acestora. Realizată ținând cont de cantitate și de tipul de deșeu generat, această evidență reprezintă un punct de referință pentru efectuarea raportării anuale a deșeurilor.

De asemenea, evidenta este de mare ajutor în momentul întocmirii programului de prevenire și reducere deșeuri, aceasta fiind o altă măsură obligatorie ce trebuie respectată de firmele care realizează activități industriale.

Concluzii

Pentru performanțe de mediu înalte, firmele din sectorul industrial trebuie să implementeze un management eficient, în acord cu standardele europene și naționale de mediu. De asemenea, dezvoltarea unor practici sustenabile de gestionare a deșeurilor și realizarea constantă a unor controale interne asupra activității desfășurate sunt prioritare pentru orice generator și/sau deținător de deșeuri.

Tipuri de camere spion ușor de ascuns

Articolul precedent

Respectarea legislației de mediu, analizată printr-un audit de conformitate

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Diverse