Multe persoane se simt obosite chiar și după ce depun un efort fizic foarte ușor. De cele mai multe ori, de vină sunt stresul, lipsa de odihnă suficientă și sedentarismul, din cauza căruia organismul nu mai este în formă și nu este obișnuit cu mișcarea.
Totuși, dacă simți că obosești foarte repede, inexplicabil, iar acest fenomen este evident o perioadă mai îndelungată de timp, ar putea fi un simptom al unei boli grave. De aceea, trebuie să mergi la medic, pentru analize și investigații suplimentare, pentru a descoperi din timp cauza acestei probleme. Iată câteva dintre afecțiunile care se pot manifesta inclusiv prin oboseală, chiar și la cel mai mic efort.
Fibromialgia
Această boală se manifestă prin durere la nivelul oaselor și mușchilor, oboseală, tulburări de somn, de memorie și modificări ale stării de spirit. Afecțiunea se poate manifesta spontan, după o traumă (operație, accident, infecție puternică) sau în timp, treptat, fără ca momentul apariției bolii să fie evident.
Uneori, aceste simptome sunt însoțite și de dureri de cap, depresie, anxietate și tulburări digestive. Boala nu se poate vindeca, dar medicamentele, mișcarea și tehnicile de relaxare pot ameliora simptomele.
Bolile de inimă
O altă cauză a oboselii o reprezintă bolile de inimă. În această categorie pot fi incluse mai multe afecțiuni diferite:
- Aritmii (tulburări de ritm cardiac)
- Malformații congenitale ale inimii (inima are o structură anormală din naștere)
- Boli cardiovasculare (provocate de blocarea sau îngustarea vaselor de sânge de la nivelul inimii).
Toate aceste afecțiuni se manifestă prin diferite simptome, dar cele mai comune includ oboseala, durerile în piept, palpitațiile și dificultățile de respirație. Medicul cardiolog este cel care poate pune diagnosticul corect, în urma unor investigații de specialitate, care presupun măsurarea tensiunii arteriale, o electrocardiogramă, un test de efort și, la nevoie, o ecografie cardiacă.
Scleroza multiplă
Aceasta este o afecțiune incurabilă, degenerativă, care poate afecta serios viața bolnavului, dacă nu este descoperită la timp și tratată corect. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă mielina – învelișul protector ale nervilor – și astfel afectează comunicarea între creier și restul corpului. Simptomele includ oboseală, slăbiciune la nivelul membrelor, lipsă de coordonare, tremurat, tulburări de vedere.
Tratamentul administrat la timp și în mod constant poate ameliora simptomele și poate chiar încetini evoluția bolii. În multe cazuri, bolnavii pot duce o viață normală, iar boala se manifestă doar ocazional. Totuși, fără un diagnostic corect și tratament, afecțiunea se poate agrava, iar bolnavii riscă să rămână paralizați.
Anemia
Anemia este o boală care apare atunci când sângele nu mai conține suficiente globule roșii – celule care transportă oxigen spre țesuturi. De aceea, principalul semn de anemie este oboseala. Tratamentul este, de obicei, ușor de urmat și eficient, fiind bazat pe administrarea unor suplimente alimentare pe bază de fier și pe schimbarea dietei, care trebuie să includă mai multe legume verzi și carne.
Deși nu este o boală gravă, anemia nu trebuie neglijată, pentru că poate duce la complicații și la simptome extrem de neplăcute, precum dureri de cap, palpitații, amețeală, probleme de respirație, dureri în piept.
Prin urmare, oboseala inexplicabilă poate avea multe cauze, iar identificarea din timp a problemei ajută la prevenirea unor complicații. De aceea, trebuie să mergi la medic dacă te confrunți cu o stare de oboseală intensă chiar și atunci când nu depui un efort deosebit.