AcasăSanatateAparatul dentar - 5 lucruri pe care ar trebui să le știi...

Aparatul dentar – 5 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți pui unul

Publicat pe

Articole

5 sfaturi care te ajută să treci mai ușor peste astenia de toamnă

Astenia de toamnă nu este doar o simplă stare trecătoare. Persoanele care suferă de această afecțiune se simt extrem de triste, pot avea stări frecvente de anxietate, se pot confrunta cu depresia și cu oboseala cronică pe timpul anotimpului ploios. Toate aceste simptome sunt...

De la inventarea lor și până astăzi, aparatele dentare și-au tot schimbat forma sau tipul de montare. De la cele metalice până la cele invizibile, dispozitivele folosite în tratamentul ortodontic se utilizează de foarte mulți ani pentru îndreptarea mușcăturii și a dinților a milioane de pacienți. 

Probabil că mai ai multe întrebări înainte de a decide să-ți pui aparat. Noi am răspuns la cele mai importante și des întâlnite dintre acestea în rândurile ce urmează. Iată ce ar trebui să știi înainte de a purta un aparat dentar.

Când ai nevoie de un aparat dentar?

Atunci când dantura ta nu are o mușcătură perfectă, medicul ortodont îți va recomanda să porți un aparat, pentru a corecta această problemă. Altfel, în timp și/sau în combinație cu alte probleme dentare, cum ar putea fi bruxismul, adică atunci când scrâșnești din dinți, fenomen întâlnit în timpul somnului, dinții tăi se pot degrada sau îi poți chiar pierde. Inițial, aceștia își pot accentua sensibilitatea la rece sau la dulce, din pricina smalțului care se poate deteriora. Cu ajutorul aparatului, amprenta ta dentară poate ajunge la o formă ideală, fapt care te va ajuta să te bucuri de un zâmbet perfect pentru cât mai mult timp. 

La ce vârstă se poate pune aparat dentar?

Vestea bună este că nu există o limită de vârstă până la care ar fi indicat să porți un aparat dentar. Atâta timp cât dantura ta este sănătoasă, iar starea gingiilor tale este una bună, la fel și cea a oaselor maxilarului, ești un candidat perfect pentru aparat. Dacă, însă, te confrunți cu retragerea gingiilor sau cu pierdere osoasă, aparatul dentar s-ar putea să nu fie cea mai bună idee în cazul tău. Decizia finală va aparține medicului ortodont care, în colaborare cu medicul stomatolog și grație anumitor servicii de stomatologie digitală de care vei beneficia, va stabili, pas cu pas, care este cea mai rapidă metodă de a ajunge la forma ideală a danturii tale. 

Cât timp trebuie să porți un aparat dentar?

Durata tratamentului poate depinde de mai mulți factori. Chiar dacă nu există o limită în ceea ce privește vârsta la care pacienții pot beneficia de un aparat dentar, aceasta poate influența durata de purtare efectivă a aparatului. Cu cât vârsta e mai înaintată, cu atât durata de purtare poate fi mai mare. În majoritatea cazurilor, tratamentul cu un aparat dentar depășește un an, limitându-se la 24 de luni, însă fiecare caz în parte poate avea propriul scenariu până la obținerea zâmbetului perfect. La fel de importante sunt și vizitele pe care vei fi nevoit să le faci pentru strângerea brackeților. Dacă vei respecta indicațiile medicului ortodont întocmai, durata de purtare a aparatului se poate scurta. 

Purtarea aparatului dentar implică durere?

Răspunsul la această întrebare poate depinde la fiecare pacient în parte. Sau, mai bine spus, de sensibilitatea fiecăruia. Lunar, medicul ortodont va activa aparatul dentar pentru a alinia sau îndrepta dinți pentru a accelera îndreptarea dinților și a mușcăturii. E posibil ca la fiecare vizită să rămâi cu un disconfort ușor la nivelul dinților sau a arcadelor, care, însă, se va diminua odată cu trecerea timpului. În afară de această situație, mai poți simți disconfort din cauza faptului că aparatul dentar din metal poate agăța, parțial, buzele, însă un unguent împotriva aftelor va rezolva problema și va cicatriza rapid zonele afectate. 

Poți consuma orice tip de aliment cât timp porți aparat?

Purtarea unui aparat dentar presupune renunțarea la dulciuri, sucuri acidulate sau alimente dure, pentru că acestea pot slăbi sau chiar rupe aparatul dentar, situație care va suplimenta costurile finale pe care vei fi nevoit să le susții, dacă vei vrea ca zâmbetul tău să fie unul impecabil.

Sperăm că răspunsurile la întrebările de mai sus te-au ajutat să înțelegi mai multe despre ce este și cum funcționează un aparat dentar.

Ultimele articole

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...

Știință și artă în bucătărie: secrete și sfaturi utile

În universul culinar, întâlnirea dintre știință și artă creează un spectacol inegalabil de arome,...

Articole asemanatoare

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...