Atunci când ai copii mici, bucătăria este, în același timp, un câmp de luptă și o oază de armonie. Pe de o parte, sunt mesele relaxate de duminică la care luați parte cu toții, iar, pe de altă parte, sunt mesele de prânz din timpul săptămânii atunci când cei mici se aliază împotriva legumelor și a bolului de ciorbă. Astfel, micile lupte lasă uneori urme în bucătăria ta: urme de degete pe electrocasnice, urme de lichide, firimituri, dezordine. Toate acestea sunt inevitabile atunci când ai copii mici.
Iată câteva sfaturi de amenajare a bucătăriei pentru a deveni prietenoasă cu copiii mici și funcțională pentru întreaga familie.
Alege blaturi durabile cu un finisaj mat sau satinat
Un finisaj lucios al fronturilor și al blaturilor mobilei va fi imediat „marcat” de degetele celor mici. Amprentele se vor vedea imediat, iar acest lucru face ca blaturile să pară mereu murdare și neîngrijite.
Atunci când alegi materialul pentru blatul unei bucătării prietenoase cu copiii, ia în considerare durabilitatea și capacitatea de ștergere. Un blat rezistent cu finisaj mat sau satinat va face față provocărilor dintr-o bucătărie unde se gătește constant. În plus, acesta va ascunde urmele de degete între două etape de curățenie, astfel încât nu te vei mai încrunta ori de câte ori intri în bucătărie.
În plus, bucătăria este plină de suprafețe dure, colțuri aspre, muchii ascuțite și toate acestea par să atragă atenția copiilor. Îți recomandăm să alegi un blat cu margine rotunjită pentru a evita incidentele nedorite.
Include mai multe corpuri de mobilier cu uși
Depozitarea este o necesitate, indiferent câți membri are familia ta. Dacă te gândești să amenajezi bucătăria cu multe rafturi deschise, gândește-te de două ori. Lăsate la vedere, biberoanele, vasele, caserolele și alte obiecte pe care le folosești pentru a pregăti masa pentru cei mici pot lăsa impresia unei bucătării dezordonate.
Poți evita acest lucru dacă tot haosul se află în spatele ușilor închise. Așadar, acordă prioritate depozitării în dulapuri închise pe cât posibil, dar nu uita cât de curioși pot fi copiii. Depozitează obiectele periculoase din bucătărie cât mai sus, astfel încât cei mici să nu aibă acces la ele.
Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare pozitive începe de la o vârstă fragedă. Ținând cont de acest lucru, amenajează un dulap rezervat doar pentru copii. Umple-l cu gustări sănătoase. Acest mic truc reprezintă o modalitate simplă de a evita avalanșa de mici cereri.
Adaugă o suprafață de scris
O suprafață de scris în bucătărie îți permite să notezi memento-uri, liste de cumpărături sau chiar citate inspiraționale pentru ca toți cei din casă să le vadă și să se bucure de ele. Poți alege o tablă neagră pe care o amplasezi pe un perete, tapet pe care poți scrie cu cretă sau o placă magnetică pe care să o pui pe combina frigorifica și pe care poți scrie cu markere speciale.
Copiii găsesc o astfel de amenajare extrem de distractivă, iar acest design simplu îi poate ține ocupați în timp ce gătești.
Evită dulapurile inferioare albe
Dulapurile albe sunt frumoase și ajută bucătăria să pară mai mare. Într-o casă cu copii, însă, acest design are un cost. Pe mobila albă se vede fiecare strop și fiecare fir de praf în jurul mânerelor.
Deoarece dulapurile inferioare sunt cele mai expuse și este cel mai probabil să fie atinse de cei mici, îți recomandăm să optezi pentru dulapuri inferioare de culoare închisă.
Folosește chit de culoare închisă pentru gresie
Chitul este poros și reține lichidele. Cel de culoare deschisă sau albă va arăta în mod constant murdar. Așadar, alege un chit de culoare închisă care poate masca aceste probleme și poate păstra bucătăria în cea mai bună formă.
Chitul în nuanțe neutre, cum ar fi gri sau bej, reprezintă, de asemenea, o alegere practică pentru gresia din bucătărie și va necesita mai puțină întreținere pentru a rămâne în stare bună.
Adaptează amenajarea bucătăriei în funcție de fluxul traficului
Dacă ai posibilitatea de a schimba aspectul bucătăriei, încearcă să vizualizezi fluxul traficului în bucătărie. Cel mai simplu mod de a-l organiza este atunci când există în bucătărie o insulă.
Cei mici se pot apropia de o parte a insulei pentru a gusta din farfurie și pot ieși din încăpere ocolind insula. Atunci când ai copii, acest lucru face ca traficul în bucătărie să fie mai ușor de gestionat.
Așadar, bucătăriile prietenoase care îi aduc pe toți membrii familiei împreună oferă mult spațiu pentru momentele de armonie de la micul dejun, mobilier ușor de întreținut și mici trucuri de design pentru a personaliza încăperea.
Sursa foto: Shutterstock.com