Graffiti-ul este asociat adesea cu un act de vandalism. Asta pentru că îl vedem des pe străzi, în locuri în care nu ar trebui să fie. Unele graffiti-uri sunt, într-adevăr, lipsite de estetică și moralitate. Totuși, această formă de manifestare artistică este recunoscută în lumea artei. Prin urmare, dincolo de controverse, artiștii talentați pot face bani din vânzarea creațiilor proprii, colabora cu diverse branduri sau participa la diverse proiecte urbane. Altfel spus, vorbim de o nouă perspectivă a grafferului modern.
Cum să începi
Graffiti-ul este o reprezentare, cu o anumită tematică sau mesaj, pe diverse suprafețe. El împrumută elemente de bază din vechile picturi murale. Un graffiti nu își mai are locul neapărat doar în stradă, ca o manifestare negativă la un fenomen, de exemplu. În prezent, el poate la fel de bine să existe și într-un spațiu interior, sub forma unui tablou artistic.
În primul rând, trebuie să ai înclinații creative spre desen, pictură sau scriere pentru a începe să faci asta. O bună parte din artiști stradali cunoscuți au studii sau cursuri în domeniul artei, respectiv au avut o înclinație creativă de care s-au preocupat constant
Dincolo de o semnătură (în vocabularul specific, tag) este fundamentală creativitatea și mesajul pe care vrei să-l transmiți. El se poate lega chiar de povestea vieții tale.
Începe să te gândești la o nișă sau la o tematică anume pe care vrei să o abordezi. Ca idee, poți face graffiti în care se regăsește mereu un laitmotiv, de exemplu un animal sau un simbol preferat, în diferite ipostaze.
De ce ai nevoie
Inițierea este mai simplu decât ai putea crede, pe simple coli de hârtie. Pe ele îți poți rafina stilul de a scrie și desena în voie. După o perioadă de practică, orientează-te spre un bloc de schițe (sketchbook), ce se poate transforma în portofoliul tău de creații. Pentru a-ți exersa talentul, vei avea nevoie de creioane profesionale și posca marker.
Mai târziu, te poți gândi și la obiecte mai complexe, precum spray-uri, duze, instrumente de tăiere, șabloane de diferite dimensiuni, echipament de protecție etc. Abia după ce ai exersat îndeajuns pe coli de hârtie și blocuri de schițe, poți încerca graffiti pe un perete, asfalt sau o pânză de dimensiuni mari.
Încearcă să-ți găsești un stil cu semnătura ta (graffiti tag), exersând cu litere și caractere pe o coală, apoi desenează cadre/desene și în, ultima etapă, te poți gândi la folosirea unor spray-uri speciale pe suprafețe exterioare (graffiti bombing).
Pe lângă o doză imensă de creativitate, ai nevoie de surse bune de inspirație. Caută reviste de street art, descoperă proiecte de graffiti pe internet, studiază creațiile altora prin locurile în care călătorești. New York este arhicunoscut pentru această formă de artă, dar și orașe europene precum Lisabona sau Berlin. Astfel vei putea găsi o latură care să te reprezinte și o identitate cu care să ieși în evidență. Graffiti-ul rămâne, până la urmă, o formă de exprimare personală.
Ce să nu faci
Că tot vorbeam la început de moralitate, un graffer modern care vrea să fie recunoscut pentru creațiile sale nu vandalizează. El face opere de artă pe diferite suprafețe, le promovează, le comercializează și caută idei de proiecte. Doar așa poți face diferența dintre un graffer care vandalizează fațadele clădirilor și unul care este privit ca un artist în domeniu. Prin urmare:
- nu desena graffiti pe biserici, școli, instituții etc.;
- nu desena graffiti pe mașini;
- nu desena graffiti pe garduri sau case private;
- nu desena graffiti pe desenele și scrierile altor colegi de breaslă;
- nu face graffiti cu caracter ofensiv și care aduc injurii.
În concluzie, viața de graffer poate fi interesantă dacă o privești din perspectiva unui artist, care a ales să-și exprime gândurile și ideile într-o altă formă artistică decât un pictor sau desenator.
Sursa foto: Shutterstock