AcasăDespre ViataUniversalul unicorn, nu unilateral, ci multilateral

Universalul unicorn, nu unilateral, ci multilateral

Publicat pe

Articole

De ce lada frigorifică e mai utilă decât frigiderul: top 3 motive

Odată cu viața modernă, nevoia noastră de a păstra alimente la rece a crescut, dat fiind faptul că astăzi trăim într-o eră marcată de consum și ne-am obișnuit cu standarde de viață înalte. Frigiderul nu mai este un lux și nici nu mai poate fi...

Unicornul este un animal mitologic care a apărut inițial în lucrările de artă mesopotamiene timpurii și a fost menționat și în miturile antice din India și China. Cea mai veche descriere din literatura greacă a unui animal cu un singur corn a fost făcută de istoricul Ctesias (c. 400 î.e.n.), care a relatat că măgarul sălbatic indian era de mărimea unui cal, cu corpul alb, capul purpuriu și ochii albaștri, iar pe frunte avea un corn lung și colorat. Se credea că cei care beau din cornul său erau protejați de probleme de stomac și epilepsie. Paharele făcute din corn de rinocer sau colț de narval, dar considerate a fi din corn de unicorn – erau foarte apreciate de persoanele importante din Evul Mediu, ca protecție împotriva băuturilor otrăvitoare. Multe reprezentări interesante ale vânătorii unicornului supraviețuiesc în arta medievală, nu numai în Europa, ci și în lumea islamică și în China. Timp de secole, mulți au crezut că unicornii sunt cu siguranță reali – la urma urmei, un mare număr de povești și opere de artă au fost dedicate acestora – și probabil au trăit în țări îndepărtate. Alții erau de părere că unicornul a fost odată în viață, fiind vânat însă până la dispariție.

Împreună cu sirenele și dragonii, unicornii se numără printre cele mai cunoscute creaturi mitice din lume. Animalul cu un corn este o creatură atât de interesantă, încât chiar dacă nu e reală, vrem să o integrăm din ce în ce mai mult în viața noastră. Prin urmare, îl avem în filme, jocuri video de diferite feluri, sloturi online simple și distractive, cărți, precum și sub formă de obiecte, de la pușculițe și plușuri, până la opritoare de ușă. Și atâta timp cât oamenilor le plac aceste lucruri, devin și mai populare, așa cum s-a întâmplat înainte cu bufnițele și veverițele (datorită animației Alvin and the Chipmunks).

 >> Foto

Despre unicorni, ca și despre sirene, s-a crezut mult timp că sunt reali. Existența lor s-a bazat pe legende și relatări încărcate de semnificații și provenite din călătorii în regiuni îndepărtate. Unicornii au un istoric genealogic bogat, fiind discutați de minți luminate precum Aristotel, Iulius Caesar și Marco Polo. Credința în unicorni a căpătat noi valențe odată cu inventarea tipăririi și distribuției Bibliei, care menționează creaturile de cel puțin șapte ori în Vechiul Testament. Unicornii sunt încărcați de simbolism și adesea descriși ca fiind albi, reprezentând puritatea. Deși virtuoși, se spune că aceștia sunt destul de îndrăgostiți de ei înșiși și cad pradă vanității, petrecând ore întregi admirându-se în oglinzi argintate. În ciuda videoclipurilor de pe YouTube și a meme-urilor de pe internet, nu există nicio dovadă că unicornii sclipesc sau au mereu un curcubeu în proximitatea lor.

Se spune că unicornii sunt puternici și sălbatici, contracarând toate eforturile depuse pentru a fi capturați. Numai prin tactici foarte inteligente ei pot fi îmblânziți sau vânați, ceea ce intră în conflict cu teoria conform căreia aceștia au dispărut din cauza braconajului excesiv. Mai mult decât omul, inamicul principal al unicornului ar fi leul, probabil datorită staturii sale de rege al junglei, iar multe ilustrații atestă competițiile dintre cei doi. Faerie Queen al poetului Edmund Spenser din 1590 descrie o rivalitate intensă între aceste două animale, deși acestea apar împreună pe stema regală a Regatului Unit, leul reprezentând Anglia și unicornul reprezentând Scoția.

Credința în unicorni a scăzut gradual până în epoca Iluminismului (în jurul anilor 1700), deoarece s-au explorat multe colțuri ale lumii și animalele nu au fost găsite. În zilele noastre acesta este într-adevăr doar o legendă, deși animalele cu un singur corn există aparent. Rinocerul este unul dintre ele, dar cornul său este doar forma dată de țesutul părului. Totodată, narvalul, o balenă de dimensiuni medii, are un colț care seamănă cu un corn și încă este numit „unicornul mărilor”.

La două milenii distanță de la prima sa descriere, unicornul, fiara regală, rămâne o imagine la fel de populară ca oricând: puternică, virtuoasă și întotdeauna capabilă să inspire mister și fantezie.

 >> Foto

Ultimele articole

Cum să devii un specialist social media de succes

Trăim, cu siguranță, în era digitală, iar prezența în social media nu mai este...

De ce investițiile tehnologice regionale alimentează inovațiile naționale în România?

România s-a remarcat la nivel european prin huburile sale tehnologice din orașe importante precum...

Cum să eviți blocarea carotei în material sau supraîncălzirea?

Întâmpini adesea dificultăți în procesul de găurire a suprafețelor? Orice greșeală în utilizarea carotelor...

Cuptorul combi: Secretul pentru preparate delicioase cu timp redus de gătire

Cuptoarele combi reprezintă o soluție modernă și extrem de eficientă pentru bucătăriile profesionale, fiind...

Articole asemanatoare

Cum să devii un specialist social media de succes

Trăim, cu siguranță, în era digitală, iar prezența în social media nu mai este...

De ce investițiile tehnologice regionale alimentează inovațiile naționale în România?

România s-a remarcat la nivel european prin huburile sale tehnologice din orașe importante precum...

Cum să eviți blocarea carotei în material sau supraîncălzirea?

Întâmpini adesea dificultăți în procesul de găurire a suprafețelor? Orice greșeală în utilizarea carotelor...