Sursa foto: Pixabay.com
Creșterea nivelului de bunăstare a oamenilor a dus la o schimbare radicală a structurii consumului. Mulțumiți de beneficiile celor mai noi mărfuri utile și inutile ce pot să fie achiziționate acum la prețuri realtiv accesibile, am ajuns ca să nu mai observăm cum în fiecare zi producem în gospodăriile noastre zeci de mii de tone de deșeuri menajere. Am încetat de ceva timp ca să mai prețuim resursele naturale visând mai noi să colonizăm alte planete, cu gândul de a le secătui și pe acelea de resurse.
Lupta cu deșeurile, o bătălie tot mai acerbă pe care trebuie să o câștigăm
Cel mai important principiu în crearea unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor este prevenirea generării deșeurilor. Multe mărci comerciale cunoscute trec la producerea unei game largi de bunuri din materiale reciclate, în multe țări interzic sau restricționează vânzarea pungilor de plastic în supermarketuri (România aliniindu-se și ea de voie, de nevoie, la trendul general). Artiști renumiți au transformat deșeurile urbane într-un material de lucru pentru crearea de instalații în stilul artei pop.
Treptat, ne întoarcem la conștientizarea faptului că nu este deloc rușinos ca fiecare cetățean să fie ecologist la inimă și să acționeze activ în apărarea naturii.
Dar pentru a-și demonstra pe deplin poziția ecologică, populația trebuie să fie bine informată cu privire la modalitățile de salvare a naturii printr-o manevrare competentă și economică corectă a resurselor secundare. Fiecare dintre noi poate face un lucru bun pentru natură, fără a părăsi casa sau biroul nostru.
Atenție la deșeurile periculoase care ne-au invadat viața!
Un aspect mai puțin cunoscut, dar nu mai puțin important al problemei gunoaielor de tot felul, este gestionarea deșeurilor periculoase, dintre care multe fac parte din viața de zi cu zi. Se includ aici, de exemplu, lămpi fluorescente, termometrele cu mercur, bateriile pentru mașini uzate, resturile provenite din demolările de construcții etc.
Această cantitate exagerată de deșeuri, deseori periculoase, este aruncată incorect în ecosistemele naturale, care nu sunt în măsură să le purifice la viteza necesară. Cu toate acestea, există încă reziduuri care nu sunt biodegradabile în mediu, ceea ce crește și mai mult nevoia de conștientizare a mediului.
Este important de știut faptul că multe dintre aceste categorii de deșeuri se suprapun și că multe deșeuri menajere se pot încadra în categoria de periculoase pentru mediu și sănătatea umană:
- Vopsele și solvenții de diferite tipuri;
- Deșeurile de tip auto (ulei de motor uzat, antigel etc.);
- Pesticide (insecticide, erbicide, fungicide etc.);
- Deșeuri care conțin mercur (termometre, întrerupătoare, corpuri de iluminat fluorescent etc.);
- Electronice (computere, televizoare, telefoane mobile);
- Soluții Caustice;
- Agenți de curățare pentru diferite domenii;
- Aparate care conțin agent frigorific;
- Unele baterii de specialitate (de exemplu, bateriile cu litiu, nichel, cadmiu);
- Muniţie;
- Azbest;
- Baterii auto;
- Deșeuri radioactive (știai că și unele detectoare de fum pentru domiciliu sunt clasificate drept deșeuri radioactive deoarece conțin cantități foarte mici de izotop radioactiv americium?).
Acest tip de deșeuri periculoase necesită proceduri de tratament speciale, iar gestionarea corectă a acestora este primul pas pentru companiile care contribuie la un mediu mai sănătos. Din acest motiv, deșeurile periculoase nu numai că trebuie depozitate separat, ci și trebuie transportate în vehicule diferite, care trebuie să aibă o plăcuță de identificare și să primească o destinație finală specifică și adecvată.
Deșeurile medicale, pesticidele, reziduurile de vopsele, lacuri, adezivii, produsele cosmetice, agenții corozivi, produsele chimice de uz casnic reprezintă o amenințare clară pentru mediu dacă pătrund în apă prin canalele de canalizare sau intră prin alte căi în apa subterană sau de suprafață.
Deșeurile periculoase menajere (abreviate internațional: HHW), denumite și deșeuri periculoase menajere sau materiale speciale generate de casă, sunt deșeuri generate de gospodăriile rezidențiale.
Clasificarea HHW se aplică numai deșeurilor provenite din utilizarea materialelor care sunt etichetate și vândute pentru „uz casnic”. Deșeurile generate de o companie sau într-un cadru industrial nu sunt HHW.
De ce sunt periculoase pentru sănătate anumite deșeuri?
În general, contaminarea reziduurilor poate provoca diferite tipuri de boli, în funcție de originea și compoziția lor. O mare parte din acestea sunt holera, dizenteria, meningita, hepatita A și B.
Și mai grav, atunci când sunt contaminate de metale grele, acestea provoacă tumori hepatice și tiroidiene, rinită alergică, dermatoze și chiar tulburări neurologice.
De ce sunt periculoase bateriile?
Bateriile pot fi periculoase din mai multe cauze:
– din pricina toxicității metalelor conținute în interior;
– a capacității anumitor tipuri de baterii de a se detona automat
– deoarece pot apărea scurgeri de substanțe periculoase atunci când bateriile sunt deteriorate mecanic.
Mai mult decât atât, bateriile pot exploda atunci când sunt expuse la foc sau când o persoană încearcă să încarce o baterie care nu poate fi reîncărcată. După ce a explodat, bateria poate provoca un incendiu și, dacă lovește corpul uman, poate provoca o arsură chimică. Bateriile cu litiu pot exploda deoarece au condiții speciale de reîncărcare, care sunt importante pentru a fi observate cu atenție.
Conform studiilor internaționale efectuate, o baterie aruncată la întâmplare poate contamina circa 20 de metri pătrați de teren cu metale grele sau, mai grav, aproximativ 400 de litri de apă.
Acest lucru se produce deoarece exteriorul metalic al bateriilor uzate și aruncate este distrus, iar metalele grele se scurg în apele subterane și în sol.
Efectul distructiv pentru oameni poate deveni evident după câțiva ani, deoarece metalele grele încep să afecteze organismul uman numai atunci când ating o anumită concentrație. De exemplu, cadmiul afectează rinichii, ficatul, pancreasul, blochează activitatea unor enzime importante pentru activitatea vitală a corpului. Mercurul este și mai periculos, deoarece este asimptomatic. Procesele ireversibile din corp încep imperceptibil, iar efectele pot fi devastatoare pentru cel contaminat.
Cum se pot compacta deșeurile menajere nepericuloase?
Criza acută a gunoiului, pe care multe regiuni din țara noastră o înregistrează, în conștiința publică este cel mai adesea asociată cu problema depozitelor de deșeuri menajere.
Din fericire au apărut modele tot mai perfecționate de compactoare manuale ușor de utilizat nu doar de către firmele mici, ci și de către asociațiile de proprietari, ba chiar și în gospodăriile individuale. Evident, este vorba de compactarea acelor deșeuri nepericuloase, care nu necesită anumite condiții speciale de depozitare, preluare și distrugere sau reciclare.