AcasăSanatate3 sfaturi practice și ușor de aplicat pentru a avea grijă de...

3 sfaturi practice și ușor de aplicat pentru a avea grijă de vederea ta

Publicat pe

Articole

Gata cu pungile din plastic? Germania le-ar putea interzice din 2020

Ministerul german al Mediului intentioneaza sa interzica pungile din plastic de anul viitor. Exista cateva exceptii. Magazinele si militantii pentru mediu nu sunt prea incantati. Alte tari au ajuns mult mai departe.Ministrul federal al Mediului, Svenja Schulze, a prezentat un proiect de lege care...

Știai că, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2 miliarde de persoane din toată lumea au probleme cu vederea? Sau că în cazul a cel puțin 1 miliard dintre acestea este vorba de o afecțiune oftalmologică ce ar fi putut fi prevenită? Sănătatea ochilor este importantă la orice vârstă, dar adesea ne gândim la ce putem face pentru a avea grijă de ea abia atunci când apar primele probleme. Măsuri pentru a-ți proteja sănătatea oculară poți și trebuie să iei măsuri din timp, iar în acest articol vei descoperi o serie de sfaturi utile în acest sens. 

1. Fă pauze dese

Fie că vrem sau nu, ne petrecem tot mai mult timp în fața ecranelor, uitând că ochii noștri au nevoie de o pauză din când în când. Acest lucru duce la suprasolicitarea ochilor și la apariția unor simptome oculare neplăcute și, pe termen lung, va avea un impact negativ asupra vederii. 

Este esențial să faci pauze dese atunci când lucrezi la computer sau te uiți la televizor pentru perioade lungi de timp. Potrivit recomandărilor Academiei Americane de Oftalmologie, ar trebui ca la fiecare 20 de minute să încerci să faci o pauză de 20 de secunde și să te uiți la un obiect aflat la o distanță de aproximativ 6 metri. De asemenea, este important să încerci să clipești mai des – în mod normal, clipim de aproximativ 15 ori pe minut, dar atunci folosim un laptop sau un alt dispozitiv digital, facem acest lucru de doar 5-7 ori pe minut, ceea ce duce la apariția acelei senzații de ochi uscați și iritați.

2. Protejează-ți ochii de razele UV

Razele ultraviolete pot cauza numeroase probleme de sănătate oculară. Tocmai de aceea se recomandă să porți ochelari de soare de fiecare dată când te afli în aer liber, chiar și în zilele înnorate sau când lumina soarelui nu este foarte puternică. Atenție însă! Nu toți ochelarii de soare oferă aceeași protecție împotriva razelor UV. Este important să alegi ochelari de soare de calitate și care blochează 100% din razele UVA și UVB. Îi poți găsi, de exemplu, la Lensa Satu Mare

3. Mergi periodic la control

Controlul oftalmologic/optometric nu ar trebui să fie făcut doar în momentul în care apar probleme de vedere. Acesta este esențial în prevenția diverselor afecțiuni oculare și ar trebui efectuat periodic, chiar și în absența simptomelor, deoarece ajută la identificarea timpurie a unor posibile probleme și permit medicului oftalmolog să ofere recomandări adecvate pentru îngrijirea ochilor. De asemenea, în cadrul unui astfel de control se poate verifica și prescripția ochelarilor sau a lentilelor de contact, dacă este cazul.

Cât de des ar trebui efectuat un astfel de control depinde de vârstă, dar și starea sănătății oculare. De exemplu, potrivit Academiei Americane de Optometrie, copiii care nu prezintă factori de risc pentru afecțiuni oftalmologice ar trebui să facă un prim control între vârsta de 6 luni și 1 an, următorul între 3 și 5 ani și încă unul înainte de începerea clasei pregătitoare. Ulterior, se recomandă un control anual. În cazul adulților, este indicată efectuarea unui control oftalmologic/optometric o dată la 2 ani până la vârsta de 64 de ani și o dată pe an după vârsta de 65 de ani. Persoanele care au probleme cu vederea sau prezintă anumiți factori de risc vor trebui să facă astfel de controale mai des. 

Sfaturile de mai sus te pot ajuta să ai grijă de sănătatea ochilor tăi și sunt nu sunt deloc greu de pus în practică. Fie că ai 20, 40 sau 60 de ani, nu uita că este important să iei măsuri, zi de zi, pentru a-ți proteja vederea și a reduce, pe cât posibil, riscul apariției unor afecțiuni oculare. 

Ultimele articole

Ziua Reciclarii

Ziua Reciclarii: Importanta si Impactul asupra Mediului Ziua Reciclarii este un eveniment global dedicat constientizarii...

Ziua nationala a Germaniei

Contextul istoric al Zilei Nationale a Germaniei Ziua Nationala a Germaniei, cunoscuta si ca Tag...

Ziua internationala a animalelor

Ziua internationala a animalelor, sarbatorita pe 4 octombrie, este o ocazie speciala de a...

Ziua Veteranilor

Istoria si semnificatia Zilei Veteranilor Ziua Veteranilor, cunoscuta in multe tari ca Veterans Day, este...

Articole asemanatoare

Ziua Reciclarii

Ziua Reciclarii: Importanta si Impactul asupra Mediului Ziua Reciclarii este un eveniment global dedicat constientizarii...

Ziua nationala a Germaniei

Contextul istoric al Zilei Nationale a Germaniei Ziua Nationala a Germaniei, cunoscuta si ca Tag...

Ziua internationala a animalelor

Ziua internationala a animalelor, sarbatorita pe 4 octombrie, este o ocazie speciala de a...