Şedinţele de terapie de familie nu reprezintă numai o soluţie “la modă” pentru toţi cei care îşi doresc să îşi salveze căsnicia sau să îşi reîntregească familia și să se împace cu membrii cu care au rupt legătura, ci reprezintă cea mai bună variantă pentru familiile care au nevoie de ajutor extern pentru bunăstarea fizică, psihică şi materială a membrilor cu probleme.
Care sunt problemele care trimit persoanele interesate la terapie în familie?
Problemele care intervin în viaţa de familie sunt numeroase şi diferite. De la certurile între fraţi, între părinţi, între părinţi şi copii, toate pot fi rezolvate în câteva ședințe de terapie în familie, în care măştile cad, temperamentele se domolesc, oamenii zâmbesc şi îşi amintesc cât de importanţi sunt unii pentru alţii, iar conflictele nu au şanse să se reaprindă.
- Probleme între soţi
Problemele între soţi pot să apară din diferite motive. Fie că este vorba despre motive financiare, despre anumite vicii, despre jocuri de noroc, înşelătorii sau trădări, relaţii extraconjugale sau chiar despre intervenţia socrilor sau a altor membrii ai familiei în relaţie, problemele pot fi gestionate cu succes în şedinţele de terapie în familie.
- Probleme părinţi-copii
Problemele între părinţi şi copii pot fi gestionate cu mai mare lejeritate la şedinţele de terapie în familie. Acestea pot face referire la unele alegeri ale copiilor, cu care părinţii nu sunt de acord, cum ar fi universitatea sau liceul la care urmează să înveţe, dar şi probleme legate de partenerul cu care aleg copiii să-și petreacă viaţa şi chiar modul în care copiii îşi gestionează banii. Pe de altă parte, poate fi vorba şi despre faptul că părinţii vitregi sau partenerul actual al părintelui divorţat nu este acceptat de către copii.
- Probleme între fraţi
Din cauza moştenirii, a testamentului lăsat de părinţi sau din cauza neacceptării partenerilor fraţilor sau surorilor, pot să apară neînţelegeri mai mari sau mai mici între fraţi. Toate îşi găsesc, cu siguranţă, rezolvarea la şedinţele de terapie în familie.
- Probleme cu socrii
Un alt tip de problemă pentru care se prezintă membrii unei familii la şedinţele de terapie este legată de neînţelegerile cu socrii. Specialiştii îi vor învăţa pe reprezentanţii ambelor tabere să încerce să se accepte unii pe alţii şi să se înţeleagă de dragul armoniei în familie. Ei vor prezenta părţile negative şi pozitive ale fiecărei situaţii în parte şi vor încerca să rezolve comunicarea defectuoasă.
Beneficiile terapiei de familie
Terapia de familie aduce participanţilor numeroase beneficii. În primul rând, ajută la consolidarea înţelegerii reciproce şi la primirea sprijinului emoţional de la familie, precum şi la dezvoltarea competențelor şi strategiilor de rezolvare a conflictelor.
Nu în ultimul rând, cu ajutorul ședințelor de terapie de familie, se va armoniza comunicarea cu fiecare dintre membrii familiei, vor fi mai bine înţelese problemele copiilor şi adolescenţilor şi fiecare persoană va învăţa să se adapteze la diverse situaţii.