Construiești o casă nouă sau vrei să renovezi locuința bătrânească și ai nevoie de materiale de zidărie cu proprietăți rezistente la șocuri și durabile în timp? Atunci blocurile de BCA sunt excelente pentru toate planurile tale, fiind versatile, ușor de manevrat și eco-friendly. Iată ce înseamnă de fapt materialul BCA și care sunt toate avantajele oferite de acesta.
Ce este BCA-ul?
Blocul de BCA, acronim pentru beton celular autoclavizat, este un material de construcții portant, rezistent la șocuri, intemperii și la trecerea timpului, ușor de transportat și manevrat și prietenos cu mediul înconjurător. Blocurile și plăcile de BCA sunt utilizate pentru pereții exteriori și interiori, pentru planșee, corpuri de mobilier fix, acoperișuri de tip terasă, pentru buiandrugi, dar și pentru anumite elemente decorative în amenajarea din locuință sau curte.
Un material de calitate pentru viitoarea construcție este BCA-ul Ytong de pe Mathaus.ro, oferind proprietăți excelente, versatilitate și rezistență îndelungată, indiferent de proiectele tale! Are compatibilitate mare cu diferite materiale de finisaj, precum gletul placajele, lavabila, tapetul etc, așadar te vei bucura de o finalizare mai rapidă a construcției și de aspectul dorit!
Care sunt avantajele materialului BCA?
Oferă performanțe impecabile pentru construcții
BCA-ul este un material utilizat frecvent în construcțiile moderne deoarece oferă performante tehnice excelente. Acesta poate fi combinat cu betonul armat, ceea ce oferă locuinței o rezistență performantă și de lungă durată, alături de un mediu foarte bine aerisit. Tot în această combinație vei căpăta un sistem de termoizolație potrivit.
Proprietăți ignifuge
Blocurile de BCA au proprietăți ignifuge, antifungice și antibacteriene. Un astfel de zid te va proteja împotriva focului pentru cel puțin o perioadă de 4 ore, fără a emana fum înecăcios, gaze toxice sau alte mirosuri grele. Materialul poate rezista până la 1200 °C.
Are proprietăți izolatoare
Blocurile de BCA oferă un plus de confort locuinței tale deoarece izolează termic fiecare încăpere, însă în zonele cu temperaturi foarte scăzute vei avea nevoie de un alt material cu proprietăți termice. BCA-ul are totodată proprietăți de izolare acustică și de hidroizolație.
Rezistent la cutremure
Blocurile de BCA sunt structuri ce oferă rezistență crescută împotriva cutremurelor. Datorită densității ușoare și a prinderii corespunzătoare dintre plăci, ele scad considerabil impactul negativ produs de astfel de calamități naturale.
Ușor de transportat și de manevrat
Spre deosebire de alte materiale de construcție, BCA-ul este foarte facil de manevrat pe șantier. Plăcile sunt de dimensiuni mari, însă ușoare ca greutate, adezivul de prindere se aplică în straturi subțiri, iar toate instalațiile: electrice, sanitare etc, vor putea fi montate ușor în zidărie.
Materialul poate fi tăiat, găurit sau modelat rapid și fără efort, creând plăcile potrivite pentru proiectul tău. Nu în ultimul rând, datorită greutății scăzute, viitoarea construcție va fi mai ușoară, lucru ce favorizează realizarea mai multor etaje sau a unor încăperi mai înalte.
Dezavantajele BCA
Asemeni oricărui material de construcție, BCA-ul are anumite dezavantaje ce trebuie luate în calcul atunci când vrei să începi un proiect nou de renovare sau bricolaj.
- Pentru perioadele friguroase sau pentru zonele de munte ai nevoie de un strat mai gros de material termoizolant: vată minerală de sticlă sau bazaltică, polistiren, spumă etc, deoarece BCA-ul nu are o capacitate ridicată de izolare.
- Blocurile de BCA sunt fabricate pe dimensiuni standard, așa că pentru construcții complexe vei fi nevoit sa modelezi și să tai materialul în funcție de cerințele proiectului.
- Blocurile de BCA trebuie ferite de expunerea permanentă la soare sau la contactul direct cu intemperiile deoarece apa de ploaie se poate infiltra în material, evaporându-se greu.
- BCA-ul necesită un anumit tip de mortar pentru a putea lipi corespunzător blocurile între ele, iar această sarcină poate fi realizată doar sub anumite condiții.
Blocurile de BCA sunt materiale versatile, rezistente si durabile de construcție prin care vei putea renova sau moderniza locuința veche sau o clădire ridicată din temelii. Fii atent la celelalte materiale, unelte și scule utilizate, pentru ca produsele ca toate produsele să se potrivească planurilor tale!