O dată cu creșterea inflației și a prețurilor la majoritatea bunurilor și serviciilor, gestiunea banilor a devenit un element extrem de important. Trebuie să știi cum să-ți gestionezi cât mai eficient banii, pentru a putea acoperi toate costurile lunare și a rămâne cu niște sume suplimentare pentru diverse, cum ar fi: economii, cheltuieli neprevăzute sau anumite investiții necesare. Pentru a distribui banii într-un mod inteligent trebuie să te ocupi îndeaproape de fiecare aspect și să-ți creezi o listă cu priorități.
Iată cum poți gestiona mult mai bine și eficient banii lunar:
Fă-ți o listă cu priorități
Pentru a gestiona mai bine finanțele lună de lună, ar fi indicat să-ți faci o listă cu toate cheltuielile necesare și cele opționale pe care ți le dorește în luna respectivă. Prioritizarea cheluielilor te va ajuta să nu rămâi într-un impas și să acoperi întâi elemente precum chirie, rată, întreținere, facturi și mai apoi să vezi ce poți să-ți achiziționezi extra. Dacă vei face prima dată anumite achiziții impulsive, fără să ai un plan gândit înainte poți risca să rămâi fără bani până la următorul salariu. Așa că pentru a evita o asemenea situație neplăcută, o listă cu toate cheltuielile în ordinea priorității lor va fi foarte utilă și de ajutor în gestionarea banilor lunar.
Alege perioadele de reduceri pentru achiziționarea produsele costisitoare
Dacă ai nevoie de anumite produse mai costisitoare, un telefon, un nou aspirator sau orice depășește bugetul tău lunar, ar fi indicat să aștepți perioadele de reduceri pentru a te putea bucura de niște prețuri reduse și a economisi niște bani. De exemplu, dacă ești căutare de articole de casă, Sensodays Black Friday poate fi varianta ideală de a face niște achiziții la niște prețuri bune în raportul calitate-preț. Caută reducerile online și monitorizează produsul dorit o perioadă mai lungă de timp, pentru a-l achiziționa la cel mai bun preț posibil. Aceasta este o strategie bună, care poate fi folosită pe termen lung.
Calitatea primează în locul cantității
O investiție de calitate, poate fi uneori foarte importantă. Mai ales, când vorbim de genul de produse pe care nu le înlocuiești atât de des. Alege să aștepți o perioadă mai lungă de timp, până îți permiți ceva de calitate, decât să iei versiunea mai ieftină și de o calitate mai îndoielnică. Mai bine dai o sumă mai mare și folosești produsul respectiv pentru mai mult timp, decât să dai o sumă mai mică și să fie nevoie să plătești dublu pentru același produs de o calitate mai mică.
Așadar, organizarea segmentului financiar se poate face destul de ușor, dacă îți iei niște timp să prioritizezi cheltuielile și să te gândești de două ori înainte de achiziționa ceva care nu era planificat și de care nu ai neapărat nevoie. Dacă îți limitezi puțin mofturile, vei reuși să te încadrezi în bugetul lunar stabilit și poate chiar să faci și anumite economii. Echilibrul este cuvântul cheie când vine vorba de bani și gestiunea lor în mod inteligent.
Sursă foto: pexels.com