Sindromul de tunel carpian: ce este, simptome, tratament. Apariția durerii în oricare parte a corpului nostru este un semnal că ceva nu este în regulă. Multe persoane se confruntă cu durerea de mâini. Aceasta poate lua naștere în urma unui traumatism, dar poate anunța și existența unei anumite afecțiuni la nivelul mâinii. Deși majoritatea persoanelor dau vina pe reumatism, este important să fim informați pentru a știi când este momentul să apelăm la un medic pentru investigații.
Conform specialiștilor în domeniu, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care cauzează durerea mâinilor este sindromul de tunel carpian. În acest articol, veți putea afla ce reprezintă această afecțiune și care sunt simptomele și metodele de tratament.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Pentru a putea înțelege mai bine ceea ce presupune sindromul de tunel carpian, trebuie să știm unde anume se localizează acesta. Tunelul carpian reprezintă un pasaj îngust la încheietura mâinii, pe partea palmei. În cadrul acestui tunel se regăsesc tendoanele flexoare, care ne permit să ne îndoim degetele, împreună cu nervul median, care ne oferă senzație.
Tendoanele flexoare sunt înconjurate și lubrifiate de către un țesut special, cunoscut sub numele de sinoviu. Sindromul de tunel carpian apare atunci când acest sinoviu se inflamează îngustând spațiul din tunel, iar astfel presează nervul median, provocând durere.
Simptomele pentru sindromul de tunel carpian pot include:
- amorțeală, furnicături și durere în degetul mare, arătător, mijlociu și inelar;
- durere sau furnicături care pot iradia în sus pe antebraț spre umăr;
- slăbiciune și senzația de scădere a forței în mână.
Această afecțiune este, de multe ori, confundată cu o hernie de disc, întrucât simptomele menționate mai sus pot apărea în cazul ambelor situații. Spre deosebire de sindromul de tunel carpian care afectează direct nervul median de la încheietura mâinii, o hernie de disc se localizează la nivelul coloanei, presând măduva spinării și provocând o durere care poate iradia în umăr și la nivelul mâinii.
Tratamentul sindromului de tunel carpian
De regulă, pentru cazurile ușoare, medicul neurolog recomandă odihnirea mâinii și purtarea unei atele pe timp de noapte. În situația în care simptomele nu se ameliorează în timp, se poate recurge la o intervenție chirurgicală pentru a elibera ligamentul care pune presiune pe nervul median.
Este important să apelăm la medicul specialist când observăm oricare din simptomele menționate mai sus, pentru a ne oferi diagnosticul corect și tratamentul potrivit nouă. Sindromul de tunel carpian nu se tratează în același fel precum o hernie de disc, iar simptomele nu vor putea fi ameliorate dacă nu se urmează metodele corespunzătoare.