Si Romania are plaje minunate, cu nisp atat de alb de parca nu esti la noi in tara. Desi acest lucru e bine stiut chiar si de cei care prefera plajele din strainatate, totusi majoritatea turistilor romani prefera plajele din strainatate. Insa exista plaje din Romania care atrag foarte tare turistii straini, dar si romani deopotriva, plaje destul de „salbatice” – preferatele celor care obisnuiesc sa nu se ingramadeasca pe obisnuitele plaje cu sezlonguri.
Ca un fapt inedit, in anul 2016, Ministerul Sanatatii publica lista plajelor din Romania, clasificate in functie de calitatea managementului si a apei in perioada 2012 aE 2015.A Astfel, conform ministerului, Romania are un numar de 15 plaje „excelente”, 22 de plaje „bune” si 11 plaje „satisfacatoare”. O singura plaja de pe litoralul romanesc a primit calificativul de „nesatisfacatoare” si anume Cordon Eforie Nord Eforie Sud 2, Tabara Luminita.
Dar sa vedem care sunt cele mai bune, ori frumoase plaje din Romania care figureaza in preferintele turistilor, ori in statistici.
1. Plaja Corbu
Se afla la 10 kilometri de Navodari si e considerata „un colt de Rai” de catre multi dintre cei care au trecut pe acolo. A fost declarata cea mai frumoasa plaja salbatica din Romania si a intrat la un moment dat intr-un top al celor mai frumoase plaje din lume.
Ofera experienta unei zile de plaja fara sezlong, direct pe nisip, auzindu-se pe fundalul vacantei voastre doar valurile care invaluie tarmul. Pentru cei carora le plac sporturile nautice precum windsurfing, snorkeling sau scufundarile, aici e un loc potrivit.
Privelistea de pe plaja este minunata, plaja linistita este pastrata curata, desigur nu veti avea acea senzatie ca va aflati pe cine stie ce plaja din Republica Dominicana, dar rasaritul privit de pe plaja Corbu bate tot! Chiar daca nisipul unei plaje „din afara” ar putea fi mai alb, al nostru, de aici, e mai frumos decat cel de departe!
2. Plaja Vadu
Se spune ca nu trebuie sa mai cauti o plaja salbatica deoarece plaja Vadu iti ofera asa ceva fara discutie! O plaja linistita, cu nisip fin si curat, departe de muzica „data tare” si aglomeratie.
Se afla la 15 kilometri de Navodari si se poate ajunge dupa ce se trece de Tabara de copii din Navodari. Plaja Vadu este salbatica – dupa cum credem ca ti-ai dat seama, desigur nu vei fi un Robinson Crusoe aici, dar vei avea totusi parte de acea liniste superba pe care uneori ti-o poate da numai marea.
Daca nu stiati, vechi date istorice sunt legate de satul Vadu – caci da, plaja nu e „singura”. Satul a fost subiectul cercetarilor arheologice de-a lungul timpului. Pe timpul turcilor, zona a devenit una dintre cele evidentiate din zona dobrogeana. Si acum, ceva chiar inedit: turcii au dat satului numeleA Karaharman.
3. Plaja Navodari
Desigur multi dintre cei care nu mai sunt chiar adolescenti poarta cu ei magia vacantelor din copilarie petrecute pe Plajele din Navodari. Plaje late, cu nisip fin, intrare lina in apa si clarA mai putin aglomerate fata de „vecina Mamaia”.
In prezent aceasta staiune este vizitata de familiile cu copii si de calatorii aflti nu numai in explorarea linistii marii, ci si in explorarea litoralului romanesc. La fel ca si in cazul plajei Corbu, aici se pot practica sporturi nautice.
Prima atestare documentara a zonei in care se afla Navodari este din timpul administratiei turce. Adica de pe atunci candA localitatea era numita Caracoim (1421), adica oaia neagra!
4. Plaja Sfantu Gheorghe
Aceasta e o alta plaja romaneasca frumoasa, care ofera acele moment de liniste si relaxare asa cum numai in documentarele ce au ca subiect marile altor tari vezi. Plaja e situata la trei kilometri de localitatea Sfantu Gheorghe – aflata la aproximativ 70 de kilometri de Tulcea.
Ai putea ajunge aici cu bicicleta…Plaja nu e aglomerata, fiind salbatica, iar scaldatul e interzis. Trebuie sa o vezi! Nu in ultimul rand, de aici vei observa cum Dunarea se varsa in Marea Neagra. Nu de3geaba se spune ca aici este locul unde pasarile si caii se afla la gradul maxim de libertate.
Desigur, cum nimic nu e imun la turismul de masa – asa cum este denumita mai nou foamea oamenilor de a gasi locuri noi de calatorit si de…praduit, nici acest loc – binecuvantat cu numele celui mai vechi brat al Dunarii albastre nu a ramas prea nestiut.
5. Plaja Sulina
E considerata o plaja foarte frumoasa, ferita de aglomeratia specifica litoralului Marii Negre. Aici se poate ajunge cu barca rapida sau catamaranul din Tulcea.
Este unul dintre locurile unice, unde poti vedea cum Dunarea se varsa in Marea Neagra. Plaja este fina, iar apa este curata. Este potrivita pentru familiile cu copii, intrucat aici apa este foarte mica, chiar si la 20 de metri de mal.
Nimeni nu ar zice ca aici, la Sulina, era pe la anii 1800 locul preferat al oamenilor certati cu legea. de fapt, acesti ani au marcat momente cheie in istoria Sulinei: 1854 – a fost bombardata si rasa de pe fata pamantuluis 1856 – anul infiintarii Comisia Europena a Dunarii, cea care a marcat schimbarea localitatii in oras.
6. Plaja Mamaia
E cea mai populara plaja din Romania, dar si cea mai scumpa. Mamaia reprezinta un punct de atractie atat pentru romani, cat si pentru turistii straini. Se afla la 5 km de orasul Constanta, are 8 km de nisip fin si intrare lina in mare.
Chiar daca plaja este foarte aglomerata, ramane una dintre cele mai curate zone de odihna. Daca nu stiati, potrivit unor rezultate de laborator ale analizelor microbiologice cerute de Uniunea Europeana, apa din statiunea Mamaia nu are nici bacterii, nici germeni si nici urme de poluare.
Aproape ca nici nu mai trebuie sa va spunem ca trecutul istoric al statiunii este unul glorios: regi, elite, personalitati ale vremurilor interbelice, toata lumea buna trecea si a trecut pe aici. Prin urmare, „fitele de Mamaia” au un trecut! Si inca unul care a traversat granitele tarii.
Dezvoltarea interbelica a tot ceea ce era Mamaia pe atunci a continuat si in perioada comunista – desigur ati citit sau stiti despre faptul ca Ceausescu ar fi avut in faimoasa Mamaia o vila secreta…
7. Plaja Olimp
Olimpul e considerat ca fiind o continuare a statiunii Neptun, aflandu-se la 8 km de Mangalia si 38 km de Constanta.
E considerata o statiune de lux, fiind la fel de solicitata ca si Mamaia. Tarmul marin inalt ofera o panorama deosebita asupra Marii Negre, apa este curata si calda, iar plaja e destul de ingusta la sud si mai lata, dar neamenajata, la nord.
Datorita arhitecturii impresionante a hotelurilor, plaja e uneori asociata cu statiunile occidentale. Cu siguranta toata lumea stie despre „La Steaguri”, ori despre Teatrul de Vara din aceasta statiune destul de…tinerica pe langa toate celelalte statiuni ale litoralului romanesc: 1973.
8. Plaja Tuzla
E iar o plaja salbatica din sudul litoralului romanesc. Situata intre Constanta si Mangalia si departe de aglomeratia statiunilor populare aceasta plaja exceleaza prin nisipul ireal de alb, prin frumoasele scoici care ar fi bine sa ramana vesnic asa, nesfaramate si neatacate de poluarea inerenta si prin stralucirea valurilor de neoprit in aceasta zona.
Plaja reprezinta un refugiu extraordinar si chiar daca nu are o amenajare confortabila, familistii – si nu numai ei, o aleg pentru relaxare, soare si bronz.
Plaja de la Tuzla este considerata inca un loc virgin, cu apa curata, vegetatie, stanci si baraci de pescari. Este o atractie din ce in ce mai cautata de oamenii care isi doresc o altfel de vacanta la malul marii.
Tuzla inseamna „sararie”A – din limba turca, aceasta daca do…
Citeste in continuare pe top1.ro