AcasăDiverseCe trebuie să știi despre vopsirea plăcilor de OSB

Ce trebuie să știi despre vopsirea plăcilor de OSB

Publicat pe

Articole

Care sunt efectele fumatului asupra danturii

Fumatul, un viciu considerat extrem de dăunător organismului, este nociv inclusiv pentru sănătatea orală, fiind asociat cu numeroase afecțiuni stomatologice. Efectele fumatului asupra danturii nu se limitează la nivelul dinților, ci implică adesea și gingiile, fumătorii fiind mai expuși riscului de a dezvolta gingivită...

Unul dintre materialele utilizate la scară largă în construcții este OSB-ul, un substituient al lemnului tradițional, dar un material de sine stătător deosebit de special. Aspectul modern și caracteristicile deosebite de rezistență și izolare fac din acest material o alegere perfectă atât pentru proiecte de construire, cât și pentru amenajare interioară. Dincolo de aceste proprietăți, OSB-ul este și un material căruia îi poți schimba culoarea, dacă dorești acest lucru, fără să depui prea mult efort. Iată ce ar trebui să știi despre vopsirea plăcilor de OSB și despre întreținerea ulterioară a acestora.

Ce este placajul OSB

OSB este un material lemnos, un panou prefabricat realizat prin închegarea în rășină a unor așchii lemnoase , prin dispunere stratificată. Pe piață pot fi găsite placaje osb de diferite grosimi, pentru a le putea integra în cadrul oricărui proiect de amenajare, după nevoia ta. OSB-ul poate fi utilizate pentru un număr mare de proiecte de construcții, atât la structura acoperiș, cât și pentru construirea pereților de compartimentare sau pentru realizarea finisajelor pereților interiori. Vopsirea OSB-ului are în vedere următoarele etape. 

Pregătirea suprafeței și desprăfuirea

Un rol foarte important în reușita vopsirii plăcilor de OSB îl are pregătirea suprafeței. Acest lucru înseamnă curățare și aspirare de praf sau de alte tipuri de impurități care ar putea influența în mod negativ aderența vopselei la substrat. Ar trebui să știi că în general plăcile nu au defecte structurale, drept pentru care simpla curățare a lor este suficientă pentru a trece la următoare etapă și anume amorsarea.

Aplicarea amorsei

Amorsa are rolul de a fixa particulele de praf și de a crea stratul de aderență necesar pentru aplicarea vopselei. Acest pas este absolut necesar pentru că fără acesta vopseaua nu poate rezista în timp, ci se va scoroji. 

Amorsa trebuie să fie aplicată pe substratul curat, lipsit de impurități, folosind în acest sens o pensulă pentru acoperirea suprafeței. Amorsele sunt de diferite tipuri, așa că va trebui să folosești un grund special pentru lemn care să îi ofere acestuia proprietățile de aderență de care ai nevoie. În general poate fi necesar să acoperi suprafețele cu două straturi de amorsă pentru rezultate cât mai bune.

Vopsirea plăcilor de OSB cu vopsea specială pentru lemn

În funcție de tipul proiectului va trebui să ai în vedere și alegerea unui tip de vopsea potrivit. Spre exemplu, dacă plăcile de OSB vor fi introduse în proiecte cu dispunere la exterior, atunci vei avea nevoie de vopsea pentru OSB pe bază de ulei. Vopseaua pe bază de ulei are proprietatea de a proteja mai bine, este mai groasă și creează o peliculă eficientă împotriva umidității. 

 

Ultimele articole

8 iunie – ziua mondiala a oceanelor

Istoria Zilei Mondiale a Oceanelor Ziua Mondiala a Oceanelor este sarbatorita la nivel global pe...

Ziua Micii Uniri

Contextul istoric al Micii Uniri Ziua Micii Uniri, celebrata pe 24 ianuarie, marcheaza unul dintre...

Aurel Niamtu – biografie

Viata Timpurie si Educatia Aurel Niamtu s-a nascut la data de 25 martie 1942, intr-un...

Ziua Reciclarii

Ziua Reciclarii: Importanta si Impactul asupra Mediului Ziua Reciclarii este un eveniment global dedicat constientizarii...

Articole asemanatoare

8 iunie – ziua mondiala a oceanelor

Istoria Zilei Mondiale a Oceanelor Ziua Mondiala a Oceanelor este sarbatorita la nivel global pe...

Ziua Micii Uniri

Contextul istoric al Micii Uniri Ziua Micii Uniri, celebrata pe 24 ianuarie, marcheaza unul dintre...

Aurel Niamtu – biografie

Viata Timpurie si Educatia Aurel Niamtu s-a nascut la data de 25 martie 1942, intr-un...